Koliko g na teden?

Pozdravljeni.

Imam dve vprašanji..
Zanima me koliko g naj bi se tedensko maksimalno zredil novorojenček?
Kolikokrat na noč (med 23. in 6. zjutraj) naj bi se dojil novorojenček (oz. enomesečni otrok), da bi normalno napredoval?

Draga Karlina,
ne vem, če si opazila, vendar je tule ogromno vprašanj, odgovarja pa gospa v svojem prostem času. Tvoje vprašanje je tako splošno in enostavno, da boš odgovor zlahka našla, če boš le toliko prijazna in uporabila iskalnik.
Vilma

Pozdravljeni!

Vilma 2, hvala, ker ste opazili, da je res veliko vprašanj in da je težko tu in tam uskajevati službo, družino in prosti čas. Rada odgovarjam, a kdaj gre tako počasi.

Karlina, včasih res traja dlje – tudi zato, ker vprašanje, ki je videti zelo enostavno in kratko, pravzaprav – ravno nasprotno – od mene terja kar nekaj več stavkov. Res je v iskalniku verjetno vsak sto ali več odgovorov na temo dojenja novorojenčka in premajhnega/prehitrega napredovanja, res pa je tudi, da vsaka mamica dobi odgovor, prej ali slej.

Ne vem, če boste z odgovorom zadovoljni oz. mi boste morali konkretneje napisati vašo zadrego, da bom lahko konkretno odgovorila.

“Zanima me koliko g naj bi se tedensko maksimalno zredil novorojenček?”
***Določena je samo spodnja meja 110-115g na teden. Povprečno pridobivanje je okoli 140-170g na teden. Če je otrok polno dojen, zgornja meja ne obstaja, torej napreduje lahko navzgor toliko, kot “mu je volja”. Kadar otroka dohranjujemo s prilagojenim mlekom, je tudi zgornja meja pomembna. Dojenje varuje pred debelostjo v odraslosti. Več tukaj. http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=980&t=980 (se dojen otrok lahko preveč zredi?)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979695 (prek 6kg pri 2m)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=378&t=378 (prek 7kg pri 2m)
http://med.over.net/forum5/read.php?46,4080683 (tabele rasti, 2000, s foruma Pediatrija)

“Kolikokrat na noč (med 23. in 6. zjutraj) naj bi se dojil novorojenček (oz. enomesečni otrok), da bi normalno napredoval?”
***Na to vprašanje ne morem odgovoriti, ker pravega odgovora ni. Otroci so zelo različni, posebej ne moremo primerjati tistih, ki so zelo aktivni, in novorojenčkov po težjem porodu, zlatenici ipd.. Nekateri rabijo 20 podojev v tem času ali več, drugi ob veliko manj podojih dobro napredujejo. Večina novorojenčkov se prvi in drugi mesec doji VSAJ 8-krat oz. 10-12-krat. Dojenčki imajo aktivna obdobja sesanja (več ur skupaj, v grozdu) in mirna obdobja, oboja se ponavadi izmenjavajo. Dojenje redno na x ur razmaka je redko in neobičajno v tem obdobju. Tipično je dojenje v skupkih/grozdih. Nekateri dojenčki imajo tak grozd podojev ponoči, kar je utrujajoče. Dejstvo je, da dojenčki rabijo dojenje tudi ponoči. Tudi če zelo dobro napredujejo. Večinoma se materino mleko prebavi že v uri do uri in pol, želodčki so majhni, neraztegljivi. Otrok pa seveda na dojki zadovoljuje tudi druge potrebe. Za novorojenčka je dojenje tudi umiritev, uspavanje, tolažba, telesna bližina, občutek varstno – skratka, nadomestna popkovina, nikakor ne samo hranjenje. Vse to moramo vzeti v obzir, ko razmišljamo o nočnem dojenju ali dojenju nasploh.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825
Uredništvo priporoča

This is nicely put! .
top essay editing service thesis help online technical writing service

New Report

Close