Vse kar morate vedeti o strgalih za jezik

Nasmejana ženska s krtačko in strgalom za jezik
Foto: Profimedia

Čiščenje jezika s strgalom iz površine jezika odstrani bakterije, odmrle celice in ostanke hrane.

Nekatere raziskave so pokazale, da ta navada prinaša določene prednosti, denimo zmanjšanje škodljivih bakterij in odpravljanje slabega zadaha, vendar so druge raziskave pokazale, da so navedene domnevne koristi morda pretirane.  

Človeški jezik je prekrit z jezičnimi papilami, na katerih se lahko zadržujejo bakterije, ki povzročajo slab zadah in bolezni. Vendar niso vse bakterije slabe, nekatere so bistvenega pomena za naše zdravje.

V ustih imamo več kot 700 vrst bakterij

V ustni votlini je drugi največji in najbolj raznolik mikrobiom v človeškem telesu, večji je le v črevesju. V ustni votlini se nahaja več kot 700 vrst bakterij. Ti mikroorganizmi skrbijo za zdravje naših ust, pa kaže, da tudi celotnega organizma. Kot kaže vse več dokazov, so bakterije v ustni votlini tesno povezane tudi z zdravjem srca. Po drugi strani ima lahko prekomerna razrast nekaterih vrst bakterij škodljiv vpliv na zdravje, denimo prispeva lahko k nastanku bolezni dlesni in slab zadah (halitoza).

Številni strokovnjaki menijo, da je redno ščetkanje zob in čiščenje oziroma »strganje« jezika zelo dober način za ohranjanje bakterijskega ekosistema v ustih. Ne le, da odstranjuje odvečne bakterije, ampak s tem tudi odstranjujemo ostanke hrane, s katerimi se ti mikroorganizmi hranijo.

Koristi ali domnevne koristi?

Čiščenje jezika s strgalom naj bi:

  • Zmanjšalo slab zadah
  • Izboljšalo videz jezika
  • Spodbujalo zdrav mikrobiom v ustih
  • Prispevalo k boljšemu zdravju ustne votline
  • Izboljšalo občutek za okus

Nekatere od teh domnevnih koristi so bile raziskane v znanstvenih študijah, vendar rezultati niso konsistentni.

Raziskava iz leta 2010, ki so jo opravili na Univerzi v Amsterdami, je pokazala, da redno čiščenje jezika s strgalom lahko zmanjša ustni zadah in oblogo na jeziku. Vendar so bili zaključki drugih podobnih raziskav drugačni: v raziskavi opravljeni leta 2019 pa niso našli trdnih dokazov, da čiščenje jezika prispeva k zmanjšanju ustnega zadaha.

Še ena raziskava, prav tako opravljena leta 2019, je pokazala, da je čiščenje jezika s strgalom učinkovit način za zmanjšanje bakterije Streptococcus mutans, ki je prisotna v ustni votlini in je povezana z zobno gnilobo.

V raziskavi opravljeni leta 2017 pa so skušali dognati ali čiščenje jezika s strgalom kako koristi ljudem s parodontozo, za katero je značilno kopičenje bakterij. Glede na izsledke te raziskave, se število bakterij v ustih udeležencev ni razlikovalo, ne glede na to, ali so si čistili jezik s strgalom ali ne.

Kako uporabljati strgalo za jezik in katerega?

Čiščenje jezika s strgalom lahko preprosto postane del rutine čiščenja zob in ustne votline. Ko umijemo zobe, strgalo za jezik ‘potegnemo’ od zadnjega dela jezika do sprednjega, pri čemer blago pritiskamo, vendar ne preveč, da ne poškodujemo jezike. To storimo dvakrat ali trikrat, po vsakem potegu pa strgalo speremo z vodo.

Obstajata dve vrsti strgal za jezik – plastični in kovinski. Plastične lahko uporabljamo nekaj mesecev in jih nato zavržemo, kovinske, ki se jih lahko bolje očisti, pa lahko uporabljamo poljubno dolgo. Nekateri bolj priporočajo kovinske, ker naj bi bolj odstranjevali ostanke hrane in bakterij iz jezika. Hkrati pa so bolj trajnostni in manj problematični z vidika skrbi za okolje, saj je že tako preveč plastičnih odpadkov.

Vir: https://www.iflscience.com/tongue-scraper-what-are-the-benefits-and-how-does-it-work-72952

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
119
19.04.2024 ob 10:11
31
22.05.2021 ob 22:40
14
20.09.2018 ob 11:48
296
12.05.2024 ob 14:52
380
15.07.2024 ob 23:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close