Bivši zelo slabo skrbi za otroka – kaj naj naredim?

Oglasno sporočilo , 09. februar 2024
PROMO
Powered by:
Foto: Profimedia

”Z bivšim sva narazen dobro leto (nisva bila poročena), imava otroka (3 leta). Opažam, da zanj zelo slabo skrbi, ko je pri njem – pride umazan, pa ne samo obleke, kar je pri tej starosti normalno, vidim, da ga ne umije itd. Včasih se mi zdi, da je celo lačen.”

2.149 – toliko parov se je po zadnjih podatkih Statističnega urada Slovenije razšlo v zadnjem letu. Razhod je prelomnica, ki ne zaznamuje samo mame in očeta, ampak vpliva in tudi zaznamuje otrokovo življenje. Zato je zelo pomembno, kako se starša razideta, kako si razdelita skrbništvo in seveda kako po končani razvezi, razhodu ali ločitvi skrbita za otroke.

Težavo z nekdanjim partnerjem je izpostavila uporabnica v Starševskem čveku na forumu MedOverNet. Komentarji in opisi izkušenj pod njeno objavo, ki jo je zaključila z vprašanjem: Kako in na kakšen način mu lahko omejim stike? Se je kdo soočil čim podobnim? pa kažejo, da zagotovo ni osamljen primer.

Uporabnica je poleg tega, da otrok prihaja domov umazan in lačen zapisala še, da ”ima otrok alergije in je posledično precej bolan, ker se on ne drži protokola. Seveda bolniško koristim jaz in veste potem kako je, delodajalec ni navdušen in sem že večkrat dobila pod nos, da me služba ne bo čakala večno.

Foto: Profimedia

Uporabnik z imenom Anonimno 5444 ji je napisal, naj nekdanjemu partnerju napiše, kakšen red ima otrok in česa ne sme (izvidi). ”Če je umazan, pomeni da se je z njim zunaj igral…tuširanje, pa mu je druga briga. Otrok potrebuje oba starša! Pika. Pusti naj odrašča tudi z očetom, da sam vidi in sam preceni kaj je okej. Ne ščuvaj ga proti očetu! Poznam primer, ko je CSD forsiral stike z otrokom, čeprav je od njega hodil otrok z modricami. Če ga ima rad, zamiži tisto tuširanje, otroku pa lepo povej, da se je treba umivati. In ne reči, da ga oči ni umil, ker je tudi sam pacek ipd. Otrok bo najbolj nasrkal, če boš takole delala naprej.” Uporabnik je predlagal, da zapiše pravila na list, povabi nekdanjega partnerja na kavo in se z njim mirno pogovori, kaj je dobro za otroka.

Svoje mnenje je delila tudi uporabnica pod imenom Bogpomagaj, ki je bralki zastavila naslednja vprašanja: Gre otrok rad tja? Pove, kaj sta z očetom počela? Je navezan na očeta? Imaš občutek, da se ima lepo, ko je z očetom? Ga kdaj omeni, tudi, ko je pri tebi, ga pogreša?

Uporabnica je zapisala, da so to vprašanja, ki so res res pomembna. ”Če ima otrok odpor, če noče tja, če nikoli nič ne pove, kaj je počel, če nikoli ne pogreša očeta, ko je pri tebi… Takrat naj te skrbi. Če se otrok veseli časa pri očetu, če gre z veseljem, če vse štima na tem področju, naj te malo umazanije ne skrbi. Tudi glede lakote je tako, da so 3-letniki pač 3-letniki. Imam eno 4,5-letnico doma in bo za sveto trdila, da ni lačna, ko jo sprašujem, ona ne bo jedla, mogoče enkrat da v usta… gremo na obisk k teti in tam prvo pove, da je lačna, ker doma ni nič dobila za jest. Ko so lačni znajo pri 3eh letih to prekleto jasno izrazit in tudi jest tako kot je treba.” Svetovala ji je, da se je zaradi alergij treba pogovoriti z očetom, da bo bolj dosleden, hkrati pa ji je napisala, da bi si bolniške odsotnosti morala deliti.

Foto: Profimedia

Oglasila se je tudi Mamica983, ki je imela sama podobno izkušnjo: ”Res je grozno, ko si nemočen in veš, da bo tvoj otrok morda zaznamovan za celo življenje. Sama sem se določila za tožbo za skrbništvo. Po dolgem dokazovanju, borbi na sodišču, neprespanih nočeh in precejšnjem finančnem zalogaju, sem tožbo dobila. Oče lahko vidi otroka le v mojem spremstvu ali spremstvu osebe iz CSD-ja. Vse se da, le ne obupajte, mamice! Za vaše otroke se gre. Sposodite si denar in poiščite pravno pomoč ali se zavarujte.  Samo ne popustiti.

Verjamemo, da je tudi vam vaša družina pri srcu bolj kot karkoli drugega in da želite varovati sebe in ljudi, ki jih imate radi. Žal pa ima vsaka družina svoje tegobe. Spori glede skrbništva, stikov in preživnine so lahko zelo stresni, stroški pa gredo po navadi v nebo. Zato je smiselno razmisliti o zavarovanju – ARAG ima paket Družina, s katerim v primeru družinskih sporov pokrije vse zakonske in sodne stroške. Prav tako prevzamejo vse stroške odvetnika, če potrebujete nasvet o pravnih vprašanjih glede preživnin in stikov z otroci.

”Ne umiva otrok, opušča delo za šolo, ne vozi ga na dejavnosti”

Uporabnica Bsjsjs jeizpostavila zelo podobno izkušnjo. Zapisala je, da nekdanji partner ne skrbi za otrokovo osebno higieno, da ga ne vozi na dejavnosti, ”ker baje nima časa, in je v tem času otrok z njegovimi starši, ki so že močno ostareli in ga ne vozijo v mesto. Na CSD sem vse to že vsaj 3x povedala, pa ne naredijo nič. Prvič mi je celo glasno in jasno pred njegovim očetom povedala, da od umazanije še nihče ni umrl. Je pa res, da je otrok rade volje pri očetu, kako ne bi bil, če ima neomejen čas za računalnikom in nihče ga ne sili jesti zelenjave in umivati zob.

V nadaljevanju je ista uporabnica zapisala še:

”Pa se tole, vsi ki pravite, da mame pretiravamo, kakšna katastrofa, ker ga ne umije … Tako se začne, pri 3 letih očeta ne briga, če gre v ponedeljek otrok v vrtec z istimi spodnjicami, ki mu jih je mama oblekla v petek zjutraj, pri 6 letih ga ne briga, če cel vikend nista vadila branja, pri 10 ga ne briga, če otrok cel vikend preživi z igranjem strelskih igric, pri 13 ga ne briga, če na skrivaj s sosedi kadijo, pri 16 pa pijani vozijo avto. Tako se začne. Oče ne bo potem kar naenkrat postal skrben in dogovoren. Če ga pri 3 letih ne more spravit pod tuš, ker otrok valda reče ne, ne bom se umil, mu oče ne zna postavljati jasnih mej in avtoritete. In pri 10 letih bo ostala enaka komunikacija in način njunega delovanja, samo stvari bodo vedno večje in bolj nevarne.”

”Moja zgodba se vleče že 9 let”

Uporabnica z imenom Isti šmorn je delila svojo izkušnjo: ”Sama sem bila na istem … dobre 3 leta na sodišču za ločitev in določanje skrbništva. Od končanega postopka je sedaj dobrih 6 let.. CSD pri nas ni ukrenil nič. Otroka morata na stik pod vsakim pogojem. ker to je očetova pravica. dolžnosti nima … ne plačuje preživnine, z vikenda prideta vedno bolana, smrkava, kašljata, do 1 leta nazaj se niso tuširali, vrhunec odpora pa je bil, ker jih je mlajši večkrat dobil po riti pri atiju … Šla sem na CSD … nič se nehalo,- dokler ni starejši razložil stvari v šoli, ki je klicala CSD, šele potem so ukrepali in klicali policijo. Bila je tudi prijava na policijo z moje strani, ampak je rekel, da sem si izmislila … šoli pač tega ni mogel reči. Po obisku kriminalistov pri njem se je stanje umirilo. ni ga bilo po otroka skoraj 4 mesece … Zdaj moram reči, da ga rada obiščeta, so mu pa pač uradne osebe razložile, da se je TREBA umivati, TREBA tudi čez vikend kaj narediti za šolo, TREBA pojesti tudi kaj kuhanega, ne cel vikend hladilnik party pa čipsi in smokiji … mi je pa tudi veliko pomagala odvetnica, kaj in kako ukrepati .. skratka, dolga zgodba, ki se vleče že skoraj 9 let.”

Če ste v situaciji, ko imate spor z nekdanjim partnerjem ali partnerico glede preživnine ali stikov z otroki, morda tudi zaradi dedovanja, potem je

V Paket Družina sodijo spori glede preživnine, pravice do dedovanja in stiki z otroki.

ARAG za vas plača:

  • odvetniške stroške, sodne takse, sodno povprečnino
  • sodne stroške
  • polog varščine do 100.000 EUR
  • stroške izvensodnih poravnav, mediacij
  • stroške prič in tolmačev
  • stroške od sodišča imenovanih izvedencev
  • s sodno odločbo naložene stroške nasprotne strani
  • dodatne materialne stroške
  • potne stroške za sojenje v tujini

Mesečna premija že od: 15,99 €

Sklenite zavarovanje v petih korakih

Pomembno: Zavarovanje ne velja za primere, ki so se zgodili pred začetkom zavarovanja. Predvidena čakalna doba za pravno zaščito na področju Družina je šest mesecev. V primeru sporov v zvezi z očetovstvom je čakalna doba devet mesecev, ko gre za spore med starši in otroki pa 12 mesece. V času od začetka zavarovanja do poteka čakalne dobe zavarovalnega varstva ni.

Foto: Arag
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close