Kako lahko plavanje v ledeni vodi izboljša žensko zdravje?

M. Ć., 27. januar 2024
GibanjeŽivljenjski slog

Nova študija razkriva presenetljive učinke. Odkritja bi lahko ponudila alternativno rešitev za ženske z različnimi tegobami.

V zadnjih letih je postalo vse bolj priljubljeno izpostavljanje hladnim temperaturam. Metoda je pritegnila pozornost številnih posameznikov, ki iščejo načine za izboljšanje svojega zdravja in počutja. Med njimi so tudi številni znani športniki, igralci in drugi. V zadnjih letih so učinke metode pod drobnogled vzeli tudi številne raziskave. Zadnja v nizu je prinesla presenetljive ugotovitve o pozitivnih učinkih plavanja v hladni vodi na žensko zdravje.

  • Študija, ki so jo opravili na University College London (UCL) pa je pokazala, da ima ta dejavnost tudi globlje pozitivne učinke na žensko zdravje.
  • Študija, ki so jo vodili akademiki z UCL, je preučila 1.114 žensk, starih med 16 in 80 let, ki so redno plavale v hladni vodi. Med temi ženskami jih je bilo kar 785 v menopavzi. Presenetljivo je polovica te skupine poročala, da se je plavanje v hladni vodi znatno zmanjšalo njihovo tesnobo, kar 35 odstotkov udeleženkam pa je plavanje pomagalo pri odpravljanju nihanja razpoloženja.
  • Ženske, ki so plavale v hladni vodi, so poročale o večji ravni energije, boljšem razpoloženju in zmanjšani anksioznosti.

Še zanimivejše je, da so rezultati študije pokazali, da so koristi plavanja v hladni vodi še večje, čim dlje ženske plavajo in čim hladnejša je voda. To pomeni, da bi lahko redno plavanje v hladni vodi postalo ključna aktivnost za ženske v menopavzi in tiste, ki se soočajo z menstrualnimi težavami.

Ta odkritja bi lahko ponudila alternativno rešitev za ženske, ki se spopadajo s težavami v menopavzi in menstrualnimi simptomi.

Spodbujanje zdravja z ledom

Idejni oče izpostavljanja hladnim temperaturam je Wim Hof, ki je tudi zasnoval metodo, znano tudi kot “The Iceman”. Njegova metoda je pred leti postala priljubljena po vsem svetu zaradi sposobnosti, da poveča odpornost telesa na stres in izboljša splošno zdravje. Ta metoda temelji na treh glavnih stebrih: dihanju, izpostavljanju hladu in koncentraciji. Ta tehnika pomaga povečati raven kisika v telesu, kar lahko izboljša imunski sistem, zmanjša vnetje in poveča občutek vitalnosti.

Mnogi navdušenci nad metodo poročajo o izboljšanju svojega splošnega zdravja in počutja, kar daje upanje, da bi lahko ta metoda prinesla koristi tudi širši populaciji.

Foto: Profimedia

Hladna terapija za boljše zdravje

Wim Hof je znan po svoji sposobnosti, da prenaša ekstremno nizke temperature in se namaka v ledenih jezerih. To izpostavljanje hladu se uporablja kot način krepitev telesa, izboljšanja cirkulacije in povečanja ravni rjavega maščobnega tkiva, kar lahko pomaga pri kurjenju maščob. Hladna terapija se je izkazala tudi za učinkovito pri zmanjševanju stresa, izboljšanju spanja in pospeševanju okrevanja po telesnih naporih. Wim Hof metoda je privabila veliko pozornosti znanstvenikov in raziskovalcev ter ponuja zanimiv vpogled v to, kako naše telo reagira na ekstremne pogoje.

OPOZORILO!

Kljub vsem pozitivnim učinkom, ki jih lahko prinese metoda, je pomembno poudariti, da se je te prakse najbolje lotiti pod vodstvom izkušenega inštruktorja ali mentorja. Wim Hof metoda vključuje izpostavljanje hladu in dihalno tehniko, ki lahko vplivata na telo, zato je pomembno, da se te prakse izvajajo pravilno, da ne bi prišlo do morebitnih neprijetnih učinkov.

Inštruktorji imajo običajno bogato znanje in izkušnje, ki vam lahko pomagajo pri pravilnem izvajanju tehnik in spremljanju napredka. Prav tako lahko prilagodijo pristop glede na vaše individualne potrebe in zdravstveno stanje, kar je še posebej pomembno za ženske v menopavzi ali z menstrualnimi težavami. Če razmišljate, da bi zadevo preizkusili poiščete inštruktorja ali skupino, ki vam lahko pomaga pri varnem in učinkovitem izvajanju teh praks. S pravilnim vodstvom boste lahko v polni meri izkoristili koristi te metode, hkrati pa se izognili morebitnim tveganjem.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close