Za dobiček, čeprav na račun neštetih življenj

Kako daleč je pripravljena iti tobačna industrija za dobiček na račun naštetih življenj?

Tako se po pisanju STA osuplo sprašuje direktor SZO za promocijo zdravja Rüdiger Krech. “Vidimo, da v trenutku, ko vlada misli, da je zmagala v boju proti tobaku, tobačna industrija izkoristi priložnost za manipulacijo zdravstvene politike in prodajo svojih smrtonosnih izdelkov.”

Stroka ocenjuje, da za posledicami uživanja tobačnih izdelkov vsako leto umrlo več kot osem milijonov ljudi na svetu, od tega 1,3 milijona nekadilcev, ki so kajenju izpostavljeni pasivno. Potrebnih bo več desetletij, da bo upadanju števila kadilcev sledilo zmanjševanje števila smrti, povezanih s kajenjem oziroma uživanjem tobačnih izdelkov.

Število uporabnikov tobačnih izdelkov upada

Globalno poročilo o razširjenosti uporabe tobačnih izdelkov kaže, da je trenutno na svetu približno 1,25 milijarde odraslih uporabnikov tobačnih izdelkov, vendar pa se njihovo število v zadnjih letih zmanjšuje. Leta 2000 je kadil ali užival tobačne izdelke vsak tretji odrasli, leta 2022 pa vsak peti odrasli. Prav tako se je znižalo število mladih uporabnikov tobaka in tobačnih izdelkov (starih med 15 in 24 let) in sicer iz 20 odstotkov leta 2000 na 13 odstotkov leta 2022.

Poročilo SZO navaja, da se je v Sloveniji med leti 2000 in 2020 odstotek kadilcev znižal iz 24,7 odstotka na 18,7 odstotka prebivalcev, do leta 2030 pa naj bi se znižal na 16 odstotkov.

Tobačna industrija naj bi ob padajočem številu uporabnikov tobaka skušala pridobiti mlade.

Tobak je eden vodilnih dejavnikov tveganja za smrt, tako v Sloveniji kot po svetu. Zaradi kajenja pri nas vsak dan umre 10 ljudi. Pomoč in podporo pri opustitvi kajenja lahko dobite na forumu Kajenje, kjer svetuje dr. Tomaž Čakš, dr. med. iz NIJZ.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close