Kaj je rak slepiča, zaradi katerega je umrl znan igralec

N. K., 20. januar 2024
Gastrologija

V 42. letu starosti je zaradi raka slepiča umrl Adan Canto, igralec priljubljenih nadaljevank Designated Survivor in The Cleaning Lady.

Rak slepiča je zelo redek, vendar podatki kažejo, da njegova incidenca narašča. Raziskava, ki je bila leta 2020 objavljena v strokovni publikaciji Gastroenterology, razkriva, da naj bi se med leti 2000 in 2016 primeri raka slepiča povečali za 232 odstotkov.

Rak slepiča se najpogosteje pojavlja pri osebah med 50 in 55 letom starosti, vendar pa naj bi se najbolj povečevalo število bolnikov, ki so mlajši od 50 let.

Simptomi

Kot navajajo v ameriškem nacionalnem inštitutu za raka (National Cancer Institute, NCI) na začetku večina primerov raka slepiča poteka brez simptomov. Ko pa tumor raste, pa lahko povzroči vnetje slepiča (velik delež tumorjev slepiča naj bi odkrili ravno ob operaciji slepiča). Pojavijo se lahko tudi akutna bolečina, ki je podobna kot pri vnetju slepiča, kronična bolečina v trebuhu, otekanje trebuha, občutek nelagodja v medenici, spremembe v odvajanju blata, hujšanje, slabost, anemija ali neplodnost.

Ko rak v slepiču ni več težava

“Če raka na slepiču ne odkrijemo zgodaj, se lahko razširi po vsem trebuhu,” je citiral NYPost dr. John Paul Shena iz oddelka za gastrointestinalno onkologijo na MD Anderson Cancer centru. “Ko se enkrat razširi, tisti tumor, ki je v slepiču, ni več težava.

Pet let po odkriti bolezni je živih od 67 do 97 odstotkov bolnikov s tumorjem slepiča z nizkim gradusom, ki so odkriti zgodaj. Pri bolj napredovalih oblikah je ta delež nižji. “Tumorji z visokim gradusom rastejo zelo hitro. Če tumorja ne odstranimo v celoti, bo tisti del, ki je ostal, še naprej rastel in se širil,” pravi dr. Shen.

Viri:

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close