Seznam 'čudežnih zdravil', ki so le spletne prevare

Med.Over.Net , 29. december 2023
Aktualno
Foto: Profimedia

To so članki, ki ste jih v letu 2023 najbolj brali.

Koliko ljudi je po brezplačnem pregledu kože imelo postavljen sum na melanom, seznam čudežnih in revolucionarnih zdravil, ki to niso, ter kakšne koristi prinaša vodna kreša, so le tri vsebine, ki so vas v preteklem letu najbolj zanimale.

Slovenci junija množično na ta pregled, toliko jih je prejelo slabo novico

Kozmetična znamka La Roche-Posay je ob podpori Združenja slovenskih dermatovenerologov junija organizirala brezplačne preglede kožnih znamenj v štirih slovenskih mestih. Opravili so 1.141 pregledov pri čemer so odkrili 28 sumov na melanom.

Pozor, ne nasedajte tem ‘čudežnim zdravilom’! To je seznam

Tržni inšpektorat vsak mesec prejme nekaj prijav, ki se nanašajo na oglaševanje ‘zdravil’, ki naj bi pozdravila različne bolezni, pri čemer v teh oglasih v večini primerov nastopajo tudi zdravniki, ki naj bi močno priporočali uporabo tega zdravila, dejansko pa ti zdravniki sploh ne obstajajo. Objavili smo seznam izdelkov, ki so spletne prevare.

To je najbolj zdrava rastlina na svetu, a jo le redkokdo uživa

Raziskovalci univerze Williama Patersona v New Jerseyju so izvedli raziskave o hranilni vrednosti 47 rastlinskih živil in njihove ugotovitve razkrivajo, da so temno listnata zelenjava in križnice najbolj hranilno bogata živila, ki so nam na voljo. “Vodna kreša, kitajsko zelje, blitva, zelena pesa, špinača, cikorija, listnata solata, peteršilj, zelena solata, zelena ohrovt, zelena repa, zelena, endivija, drobnjak, ohrovt, regrat, rukola, brokoli, buča, brstični ohrovt, čebula in mlada čebula, koleraba, cvetača, zelje, korenček, paradižnik, limona, ledenka, jagode, redkev, pomaranče, limete, grenivke (roza in rdeča), repa, robida, por, sladki krompir in grenivka (rumena),” so živila, ki so jih izpostavili raziskovalci. Zakaj se je vodna kreša znašla na prvem mestu?

Plesniv sir: ga obrežem ali zavržem?

Razčistimo enkrat za vselej. Če živilo splesni, lahko plesniv del obrežemo ali bi morali celo živilo zavreči?

Prehranska dopolnila in jetrne okvare: kaj je treba vedeti

Spekter jetrnih okvar zaradi prehranskih dopolnil je širok: od asimptomatskega zvišanja vrednosti jetrnih encimov, preko zamaščenosti jeter, akutnega ali kroničnega hepatitisa in žilnih okvar jeter, pa vse do jetrne ciroze in akutne jetrne odpovedi, ki je brez transplantacije jeter lahko smrtna. Nadzor nad kakovostjo in stranskimi učinki prehranskih dopolnil je pomanjkljiv, opozarja gastroenterologinja Mojca Ribnikar, dr. med.

Usodna neprevidnost: Od 32 bolnikov štirje umrli

Pri nabiranju čemaža je potrebna izjemna previdnost. Kako ga nabirati?

Katerih živil ne smemo zamrzovati?

Zamrzovanje je odličen način za podaljšanje roka uporabnosti hrane, saj upočasni razmnoževanje bakterij in ohranja hranilne snovi v živilih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)pa opozarjajo, da v zamrznjenih živilih še vedno počasi potekajo kemične in encimske reakcije, zato je, preden pristopimo k zamrzovanju najvažnejša priprava oz. obdelava živil, upoštevati moramo pa tudi dejstvo, da vseh živil ne smemo zamrzovati. Kaj smemo zamrzovati in kako, ter česa ne?

Katere težave lahko samozdravimo z izdelki iz zdravilnih rastlin

Uporaba izdelkov rastlinskega izvora vse bolj narašča. K temu veliko prispeva množično oglaševanje in razpoložljivost informacij na svetovnem spletu. “Uporabniki so nekritično prepričani, da je vse, kar je naravnega oziroma rastlinskega izvora, varno in brez neželenih učinkov. Številni primeri pa kažejo, da tudi izdelki rastlinskega izvora prinašajo tveganja,” opozarja JAZMP. Katere težave lahko samozdravimo z izdelki iz zdravilnih rastlin?

Dejstvo, da je bila njena zadnja beseda ‘očka’, me preganja vsak dan

Zaradi okužbe s streptokoki iz skupine A je v Veliki Britaniji lani umrlo več otrok, med njimi je tudi štiri letna Ahana. Streptokoki iz skupine A najpogosteje povzročajo streptokokno angino in škrlatinko, ki sta pogosti bolezni, vendar se ju uspešno zdravi z antibiotikom. Pri redkih posameznikih pa streptokok razseje po krvi, povzroči ognojke po notranjih organih, vnetje možganskih ovojnic, pljučnico oziroma sepso. V takem primeru gre za težak potek bolezni, ki je brez takojšnjega antibiotičnega zdravljenja lahko usoden.

Ali je varno jesti kaleči krompir?

Kalitev krompirja je naravni proces, ki se mu v celoti ne moremo izogniti. Lahko le podaljšamo čas pred kalitvijo. Ali je varno jesti kaleči krompir

Avtor
Piše

Med.Over.Net

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
17.07.2024 ob 20:59
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close