Usodna neprevidnost: Od 32 bolnikov štirje umrli

I. K., 15. marec 2023
Prehrana
koma

Previdno pri nabiranju čemaža.

Ljubitelji čemaža so že v akciji in le upamo lahko, da ga ne bodo zamenjali s strupenimi rastlinami, ki so mu zelo podobne. Takšna napaka se namreč lahko konča s smrtjo.

Čemaž, ki uspeva po vsej državi, uvrščamo v družino lukovk, kamor spadajo tudi čebula, česen, por in drobnjak. Nabiramo ga lahko od marca do konca maja, včasih tudi junija.

Foto: Profimedia

Pri nabiranju je potrebna izjemna previdnost

Odtrgajmo vsak list posebej, da se nam med nabrane rastline ne prikrade kakšna strupena, ki uspeva na istem rastišču in je čemažu podobna. Najpogosteje prihaja do kontaminacije nabranih listov čemaža ali zamenjave z jesenskim podleskom, lahko pa tudi s šmarnico in belo čmeriko,” opozarjajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Čemaž levo, jesenki podlesek desno (FOTO: NIJZ)


List čemaža ima v primerjavi z jesenskim podleskom dobro vidno stebelce, mladi listi krajše, starejši do deset centimetrov dolgo, vendar dobro razvito. Listi podleska pa izraščajo iz čebulice tako, da ovijajo drug drugega in nimajo stebla, tudi listne žile so v primerjavi s čemaževimi bistveno bolj izražene in listi bolj robustni, debelejši, pravijo na NIJZ.

“Pri šmarnici so največja podobnost s čemažem listi, ki pa so pri šmarnici mnogo trši in rastejo v parih, med tem ko so cvetovi popolnoma drugačni in imajo poseben in izrazit vonj, ki ga vsi dobro poznamo. Ker se zastrupitve zaradi zamenjav ali onesnaženj s spomladanskim podleskom ali šmarnico lahko že pri enem ali dveh listih omenjenih rastlin, končajo s smrtjo, je pozornost pri nabiranju izjemnega pomena,” opozarjajo na NIJZ.

Čmerika levo, šmarnica desno (FOTO: NIJZ)

V primeru prebavnih težav po uživanju čemaža takoj na urgenco

Kot so zapisali na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so od leta 2000 zdravili 32 bolnikov, ki so se zastrupili z jesenskim podleskom, ki vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren, še posebej za starejše ali bolnike z okvaro jeter. Od 32 bolnikov so štirje umrli.

“Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Od 2 do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. Od 24 do 72 ur po zastrupitvi se pojavijo okvare srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri bolnikih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po od štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga znižata število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po od dveh do treh tednih bolnikom izpadejo še lasje.”

Od leta 2000 so zdravili 14 bolnikov, ki so čemaž zamenjali za strupeno čmeriko, vendar ni nihče umrl. “Zastrupitev z belo čmeriko spremljajo slabost, bruhanje, driska, glavobol, meglen in skakajoč vid, mravljinčenje, oslabelost, počasen srčni utrip, nizek krvni tlak in prehodno izguba zavesti. Zastrupitev traja 12 ur.” Redka je tudi zastrupitev s šmarnico. Večinoma se pojavi pri otrocih. “Strup šmarnice povzroča pekočo bolečino v ustnih, slabost, bruhanje, glavobol, motnje vida in srčnega ritma.”

Avtor
Piše

I. K.

New Report

Close