Dejstva, ki bi jih morali vedeti o bolečinah v hrbtu

Oglasno sporočilo , 10. november 2023
Novice
Powered by:
Foto: NYD klinika

Bolečina v spodnjem delu hrbta je najpogostejša težava, ki jo opažamo v fizioterapiji. To ni presenetljiv podatek, saj ta predstavlja glavni vzrok za invalidnost na svetu. Na žalost se bolečine v hrbtu pogosto zdravijo z zastarelimi, neučinkovitimi in pogosto dragimi metodami zdravljenja. Te temeljijo na zastarelih in nekoristnih idejah in prepričanjih glede izvora bolečine v hrbtu.

Da bi pomagali odpraviti nekatere od teh zastarelih idej in prepričanj ter ljudem povrniti vero v zdrav hrbet, vam v nadaljevanju predstavljamo dejstva o bolečinah v hrbtu:

1. Stalna bolečina v hrbtu je lahko strašljiva, vendar je redko nevarna

Stalna bolečina v hrbtu je lahko moteča, vendar je redko smrtno nevarna in zelo malo je verjetno, da boste končali na invalidskem vozičku.

2.     Staranje ni vzrok za bolečine v hrbtu

Čeprav velja splošno razširjeno prepričanje, da staranje povzroča ali poslabša bolečine v hrbtu, raziskave tega ne podpirajo. Fizioterapija, ki temelji na dokazanih metodah, je lahko koristna v kateri koli starosti.

3.     Stalna bolečina v hrbtu je redko povezana z resno poškodbo tkiva

Po poškodbi hrbta se tkivo zaceli v treh mesecih – če bolečina po tem času ne mine, to običajno pomeni, da k njej prispevajo drugi dejavniki. Veliko bolečin v hrbtu se začne brez poškodb ali med vsakodnevnim gibanjem. Pojavi bolečine v hrbtu so lahko povezani s stresom, utrujenostjo, nedejavnostjo ali aktivnostjo, na katero nismo navajeni, zaradi česar je hrbet občutljiv na gibanje in obremenitev.

Foto: NYD klinika

4.     Preiskave le redko pokažejo vzrok za bolečine v hrbtu

Preiskave, kot npr. rentgen ali magnetna resonanca, so koristne le pri manjšini ljudi. Tovrstne preiskave lahko poročajo o številnih strašno zvenečih stvareh, kot so diskus hernija, degeneracija, protruzija, artritis itd. Na žalost preiskave niso pokazatelj, kako močne bolečine čutite, številne patologije pa se pogosto ugotovijo celo pri ljudeh, ki sploh ne čutijo bolečin.

 5.             Bolečina pri vadbi in gibanju ne pomeni nujno, da ustvarjate dodatno škodo

Ko bolečina vztraja, je običajno, da hrbtenica in okoliške mišice postanejo zelo občutljive na dotik in gibanje. Bolečina, ki jo čutite med gibanjem in aktivnostmi, odraža, kako občutljive so vaše strukture in ne tega, kako poškodovani ste. Zato je varno in normalno čutiti bolečino, ko se začnete gibati in telovaditi. Bolečina v hrbtu se sčasoma običajno umiri, ko postanete bolj aktivni. Pravzaprav sta vadba in gibanje eden najučinkovitejših načinov za preprečevanje bolečin v hrbtu. Še vedno pa je pred izvajanjem vaj priporočljiv obisk strokovnjaka (fizioterapevta), ki bo svetoval, ali je vadba priporočljiva že v prvi vrsti ter katerih vaj se je priporočljivo izogibati za preprečitev poslabšanja stanja.

6.     Bolečine v hrbtu so lahko posledica dolgotrajnih statičnih položajev

Načini, kako sedimo, stojimo in se sklanjamo, so lahko ključni sprožilci za bolečino v hrbtu. Pomembno je razumeti, da težave povzročajo dlje časa vztrajajoče statične drže brez spremembe položaja (8 – urno sedenje, dlje časa trajajoče stanje na istem mestu ipd.). Na drugi strani so raznolike telesne drže zdrave za hrbet. Zato je priporočljiva pogosta menjava položajev, da se mišice ne zakrčijo v določenem položaju ampak so se zmožne na vsake toliko časa zadosti sprostiti.

7. »Šibko jedro« oz. »core« ni vedno razlog za bolečine

Šibke mišice trupa lahko povzročajo bolečine v hrbtu, saj hrbtenica ni zadosti stabilizirana med izvajanjem aktivnosti. Na drugi strani pa lahko zaradi bolečine, ki se pojavi v različnih strukturah hrbtenice, ljudje napnejo svoje mišice trupa kot zaščitni ukrep, v tem primeru pa govorimo o prenapetih mišicah. To je kot stiskanje pesti po tem, ko ste si zvili zapestje. Imeti močne mišice trupa, ko je potrebno, da se mišice vklopijo, je sicer pomembno, vendar vam držanje mišic ves čas v napetem stanju ne prinaša koristi. V primeru prenapetosti mišic je smiselno opraviti fizioterapevtsko obravnavo za sprostitev.

8.     Telesna aktivnost ne obrablja hrbtenice

Gibanje in pravilne obremenitve naredijo hrbet močnejši in bolj zdrav, tako kot dviganje uteži krepi mišice. Dejavnosti, kot so tek, zvijanje, upogibanje in dviganje so torej varne, če začnete postopoma, se naučite pravilnega izvajanja in potem redno vadite. Pomembno pa je, da se aktivnosti ne izvajajo na nepravilen in škodljiv način, saj lahko v tem primeru vadba naredi več škode kot koristi.

9.     Izbruhi bolečine so lahko samo posledica slabega počutja

Čeprav so lahko izbruhi bolečine zelo boleči in strašljivi, niso nujno povezani s poškodbo tkiva. Pogosti sprožilci so dejavniki, kot so slab spanec, stres, skrbi, slabo razpoloženje ali neaktivnost. Imeti nadzor nad temi dejavniki lahko pomaga preprečiti poslabšanje bolečine in če imate izbruh bolečine, namesto da to obravnavate kot poškodbo, poskušajte ostati mirni.

10.  Injekcije, operacije in močna zdravila običajno niso zdravilo.

Injekcije v hrbtenico, operacije in močna zdravila dolgoročno niso zelo učinkoviti pri dolgotrajnih bolečinah v hrbtu, saj ta prinašajo tveganja in imajo lahko neželene stranske učinke. Iskanje načinov zdravljenja z nizkim tveganjem, s katerimi ublažite bolečino, je ključnega pomena. Najbolj priporočljiv pristop za spopadanje z bolečino v križu je konzervativno zdravljenje oziroma fizioterapija.

Čeprav so lahko bolečine v hrbtu zelo boleče in moteče, se morate zavedati, da je ne gre nujno za kritično stanje, ki bi povzročilo hujšo škodo. Pomembno pa je, da se čimprej posvetujete s strokovnjakom (ortoped, fizioterapevt), za kakšno vrsto bolečine in poškodbe gre, on pa vam lahko da nadaljnje napotke o samopomoči ali o zdravljenju za odpravo bolečin.

Ne dovolite, da bi vas bolečine v hrbtu še naprej zavirale

Če iščete učinkovite fizioterapevtske storitve za težave s hrbtom, obiščite NYD kliniko v Ljubljani. Njihova predana ekipa strokovnjakov je dobro seznanjena z najnovejšimi raziskavami in načini zdravljenja bolečin v hrbtu, kar vam zagotavlja najučinkovitejšo oskrbo.

V NYD kliniki ne zdravijo le simptomov, temveč s celostnim pristopom, prilagojenim vašim potrebam, odpravljajo temeljne vzroke bolečine.
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 10:25
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close