To je 6 pozitivnih učinkov, ki jih ima glasba na vašega otroka

Vsebino omogoča Žito , 02. november 2023
PROMO
Powered by:
Foto: Profimedia

Petje uspavank dojenčku, glasbeni vrtiljak nad posteljico, glasbene igrače, poslušanje radia ob igri … Glasba spremlja naše otroke tako ali drugače že od trenutka, ko pridejo na svet, kar je zagotovo nadvse dobrodošlo, poudarjajo strokovnjaki. Kajti glasba ima mnoge pozitivne učinke na njihov razvoj. Katere, preverite v nadaljevanju.

O tem, kako glasba pozitivno vpliva na otrokov čustveni, kognitivni in motorični razvoj, obstajajo mnoge raziskave in članki. Vsem je skupno dognanje, da glasba aktivira praktično vse centre v možganih ter da v številnih pogledih pozitivno vpliva na otrokov razvoj.

Foto: Profimedia

Glasba stimulira aktivnost celotnega možganskega omrežja

Nevroznanstvenik Kiminobu Sugaya in violinistka Ayako Yonetani s floridske univerze sta že dolga leta nazaj poudarjala, da se lahko dejanski odziv možganov na glasbo dokaže tudi z magnetno resonanco, saj se med omenjeno preiskavo pokaže, kako se med poslušanjem glasbe ”osvetlijo različni deli možganov”. Glasba torej ne vpliva le na tako imenovani avdiotorni korteks, ki skrbi za to, da govor in glasba postaneta zavestna izkušnja, temveč tudi na mnoge druge možganske centre. Tako ne preseneča, da glasba pri vseh ljudeh, ne glede na starostno obdobje, zmanjšuje občutke tesnobe in depresije, pomaga lajšati stres in celo bolečino, izboljšuje motorične in kognitivne funkcije, pripomore lahko k izboljšanju jezikovnih veščin, krepi matematično razumevanje in pomaga pri čustvenem razvoju. Glasba prav tako spodbuja kreativnost, koncentracijo in pozornost.

Ena vrsta raziskav ponuja dokaze, da glasbeni trening stimulira aktivnost možganskega omrežja. Npr. pri odraslih glasbenikih je v predelu možganov, ki je odgovoren, da glasba in govor postaneta zavestna izkušnja, tj. avditornem korteksu, na klavirske zvoke odzivno večje področje kot pri neglasbenikih. Nadalje, pri glasbenikih so večje tudi določene strukture možganov. To nakazuje, da lahko glasbeni trening vpliva na organizacijo možganov in sposobnosti,” je že leta nazaj pisalo tudi društvo SiNAPSA.

Naj zaigra dobrota iz srca!

Podprite humanitarno akcijo ZPMS in Skupine Žito ter s tem pomagajte nadobudnim malim virtuozom! Z nakupom Jelena, Hribovca ali Ajdovega z orehi omogočite glasbeni razvoj otrok in mladostnikov znotraj sklada Glasbenik sem.

Foto: Profimedia

Kako glasba vpliva na otrokov razvoj?

1. Izboljšanje motorike

Glasba dokazano vpliva na boljši razvoj tako grobe kot fine motorike, piše spletna stran childrencentral.net. Že prvo igranje z glasbenimi inštrumenti ima mnoge pozitivne učinke: bolje se razvija koordinacija, krepijo se otrokove mišice v rokah in prsih, ker večinoma otroci tudi nagonsko začnejo migati ob zvokih, prek igre se krepijo tudi druge telesne mišice in občutek za ravnotežje. Če otrok kasneje nadaljuje igranje na prave glasbene inštrumente, pa se motorika še drastični bolj krepi.

2. Hitrejše učenje govora

Pri majhnih otrocih lahko pogosto izpostavljanje glasbi, sploh takšni z besedili, pomaga pri hitrejšem učenju besed oziroma jezika ter pri hitrejšem razumevanju pomena posameznih besed. Poslušanje pesmi v maternem jeziku pripomore k učenju pravilnega izgovarjanja besed ter pravilnega naglaševanja. Poslušanje pesmi v tujem jeziku ima seveda enak učinek – otrok se hitreje in lažje nauči.

3. Hitrejše učenje nasploh in boljša koncentracija

Še več, mnoge raziskave so dokazale, da se otroci nasploh hitreje učijo oziroma pridobivajo nova znanja in veščine, če so jim te predstavljene prek glasbe ali pa ob glasbeni spremljavi. Glasba namreč krepi spominske sposobnosti, poleg tega pa dokazano spodbuja ustvarjalno mišljenje, krepi sposobnost reševanja težav, povečuje zbranost in osredotočenost. Študije so namreč pokazale, da če učenci poslušajo klasično glasbo, medtem ko se učijo za ocenjevanje ali delajo domače naloge, se njihova koncentracija znatno poveča.

Foto: Profimedia

4. Krepitev čustvene inteligence

Glasba v vseh nas vzbuja različne občutke. Običajno nas veseli, poskočni ritmi dvignejo in izboljšajo naše razpoloženje; ravno obratno pa nas lahko žalostne skladbe pahnejo v melanholijo, morda celo v žalost. Sploh če nas prek spominov, ki jih vzbudijo v nas, vrnejo v neko težko življenjsko obdobje. Kakor koli že, glasba ima močan vpliv tudi na naša čustva.

Izpostavljenost različni glasbi v zgodnjih letih lahko otroku pomaga razvijati in kasneje krepiti čustveno inteligenco. Hitreje se naučijo prepoznavati in izražati svoja čustva. “Študije so pokazale, da izpostavljenost glasbi pomaga otrokom, da se naučijo bolje izražati. Prek zvoka tudi pridejo v stik z različnimi občutki oziroma čustvenimi izkušnjami. Ta veščina pa je neprecenljiva skozi vse življenje – ne glede na to, ali želi vaš otrok postati umetnik, igralec ali pa se preprosto želi opremiti z orodji, ki jih potrebuje za ustvarjanje uspešnih medosebnih odnosov,” še piše omenjena spletna stran.

5. Pospešek samozavesti

Igranje na inštrumente – od tistih prvih glasbenih igrač pa do čisto pravih glasbil – ima močan vpliv na otrokovo samozavest in na oblikovanje njegove samopodobe. Ko se otrok namreč zave, da je sam, z lastnimi rokami uspel iz glasbila izvabiti nek zvok, ustvariti glasbo, ali pa da je zmožen sam zapeti, je to močan pospešek za njegovo samozaupanje in samozavest. Svoje pa kasneje seveda naredi tudi nastopanje pred občinstvom, pa naj gre za vrtčevske in šolske nastope ali pa za čisto prave nastope pred večjimi, neznanimi obrazi.

6. Izboljšanje socialnih veščin

Nenazadnje glasba tudi povezuje. Sploh če se otroci priključijo plesni skupini, pevskemu zboru ali orkestru, kjer so primorani v usklajevanje in sodelovanje z ostalimi ter se tako naučijo dela v skupini. Glasba ima ”čudežno” moč skupaj pripeljati in povezati ljudi iz različnih družbenih okolij, različnih prepričanj, različnih starosti, med katerimi se prek glasbenega ustvarjanja spletejo zaupanje in spoštovanje, velikokrat tudi prijateljstvo.

Foto: Profimedia

Žito in ZPMS s socialno humanitarno kampanjo v podporo skladu Glasbenik sem

Nakup glasbenega inštrumenta in obiskovanje glasbene šole postaja za mnoge otroke in mladostnike težko uresničljiva želja. Da pa tisti nadarjeni, ki si glasbila ali šolnine ne morejo privoščiti, ne bi ostali prikrajšani za to izkušnjo, sta v skupni socialno humanitarni kampanji moči združila Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) in Skupina Žito z blagovno znamko Žito kruhi.

Del sredstev od nakupa Žitovih najbolj priljubljenih kruhov, to so Ajdov kruh z orehi, Jelen in Hribovc, med 2. 11. in 30. 11. 2023 bo podjetje doniralo ZPMS za sklad oziroma program Glasbenik sem. Ob zaključku aktivnosti pa se bo v decembru odvil tudi poseben glasbeni dogodek, kjer bo podjetje Žito zbrana sredstva predalo ZPMS.


Viri:
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close