Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Pozdraviti kopb brez zdravil?

Pozdraviti kopb brez zdravil?

Sem zelo blizu naravi in ne maram nobenih zdravil. Živim dokaj zdravo življenje. Edina razvada, ki jo imam je kajenje. Sem namreč reden kadilec. Nekaj simptomov od kopb-ja imam tudi jaz.
Ali sem obsojen na zdravila, ali je kakšna možnost za zdravljenje brez zdravil? Morda kakšni naravni ali pa alternativni preparati, ki bi imeli čim bolj podoben učinek zdravilom?

Spoštovani,

predvsem vas moram razočarati. KOPB se ne da pozdraviti. Z nikakršnim zdravilom.
Z zdravili in predvsem z opustitvijo kajenja le upočasnimo napredovanje KOPB. Z naštetimi ukrepi tudi omilimo simptome ter zmanjšamo pogostnost poslabšanj KOPB. Okvare pljučne funkcije pa se ne da nadomestiti z nikakršnim ukrep. Ta je nepovratna.

Zdravila ali drugi ukrepi alternativne medicine – zdravilstva ali bolje povedano šarlatanstva- ne učinkujejo na nobeno bolezen ali bolezenski simptom bolje od placeba (lažnega zdravila). Torej tudi prav nič na KOPB.

Svetujem, da se “obsodite” na opustitev kajenja. Čimprej!

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

ali lahko kandida bistveno poslabša kopb? ali obstaja kakšna hrana, ki zmanjšuje zasluzitev pljuč???

pozdravljeni

imam ugotovleno KOBP v začetni fazi.ugotovili so mi jo pred nekaj meseci.sedaj pa me zanima kako vpliva špricanje sadja na to bolezen, čeprav imam usta in nos zaščiten z masko.zanima me tud ali lahko hodim na sprehode po mestu ali moram iti samo v gozd kjer je zrak bolj čist.
prenehal sem kaditi, takoj ko so mi povedali diagnozo.

lp dušan

Spoštovani,

čestitam za opustitev kajenja!
Seveda so še drugi ukrepi. Med njimi je vsekakor skrb, da vdihujete čimbolj čist, primerno segret ter ustrezno vlažen zrak. Vaši bronhiji so, čeprav ste kajenje opustitli, še vedno nadraženi, vneti.
Jasno je, da se ne morete zaviti v vato. Zato le pojdite v mesto- a le v primernem vremenu. Eden od pomembnih dejavnikov poslabšanja KOPB je namreč smog. Morda bi se v zimskem času tudi – pa brez pretiravanja-izogibali vsaj večjim skupinam ljudi. Recimo večjih nakupovalnih središč ali vožnje z nabitim avtobusom. Pozimi je namreč bistveno največ virusnih okužb dihal. Bolje, da se po nepotrebnem ne nalezete. Virusi so namreč najpomembnejši dejavnik za poslabšanja KOPB.
Tudi “špricanje” sadja raje prepustite drugim. Ali ga morda kar opustite. Saj bo tako bolj zdravo za vse, četudi bo pridelek malce manjši.

Lep pozdrav

prof.dr. Stanislav Šuškovič

prof.dr.Stanislav Šuškovič

Pozdravljeni!

V začetku leta sem prebolele hujšo obliko COVID -a. Po 14. dneh sem že lahko šla na daljši sprehod in tudi na organizirano telovadbo (enkrat tedensko). Začetek februarja me je začelo stiskati v prsih, dobila sem tudi vrtoglavici, zjutraj sem izkašljala malo prozorne sluzi. Rahla bolečina v prsih ostaja, kašelj se umirja. Zanima me, ali je to posledica prebolelega COVID – a, ali sem se prehitro fizično preobremenila; ali je to KOPB, ki mi je bil pred 9. leti diagnosticiran – občutila ga nisem. Kadilka nisem že več kot 10 let.

Najlepša hvala za odgovor.

Dober dan,

na to vprašanje vam bo pa lahko odgovoril vaš pnevmolog, ki potna stanje vaše KOPB. Sicer je stiskanje v prsih lahko tudi kakšna tretja bolezen.

LP

MK

New Report

Close