Raka rodil diagnosticirajo več kot 600 ženskam na leto

ginekološki pregled
Foto: Profimedia

Velik delež rakavih bolezni med ženskami predstavljajo raki rodil.

September je mesec ozaveščanja o ginekoloških rakih oziroma rakih rodil. Sem se uvrščajo rak telesa maternice, jajčnikov in jajcevodov, materničnega vratu, zunanjega spolovila in nožnice. Kdo najpogosteje zboleva in s kakšnimi simptomi se najpogosteje kažejo, pojasnjuje specialistka ginekologije in porodništva doc. dr. Nina Kovačević, dr. med., iz Onkološkega inštituta Ljubljana.

Rak telesa maternice

Najpogostejši med raki rodil je rak telesa maternice. Na leto zboli približno 390 žensk, predvsem v starosti med 60 in 65 let, manjši delež pa je tudi mlajših od 50 let (manj kot 10 odstotkov). Večino rakov telesa maternice se odkrije v zgodnjem stadiju, ko je bolezen še omejena. Zdravljenje je kirurško z odstranitvijo maternice, obeh jajčnikov in jajcevodov ter biopsijo varovalne bezgavke. Glede na razširjenost in histološki podtip je lahko potrebno dodatno obsevanje ali sistemsko zdravljenje. Petletno preživetje je 80 odstotkov.

Običajno se kaže kot krvavitev ali roza / rjav izcedek iz nožnice. Pri ženskah pred menopavzo pa tudi kot nepravilen menstrualen ciklus.

Rak jajčnikov in jajcevodov

Drugi najpogostejši rak rodil je rak jajčnikov in jajcevodov. Na leto zboli približno 163 žensk, večina bolnic je starih med 50 in 75 let. Ker za raka jajčnikov in jajcevodov ni učinkovitega presejanja, večino bolezni (skoraj 80 odstotkov) odkrijejo v razsejanem stadiju. Žal preventivni program za zgodnje odkrivanje raka jajčnikov in jajcevodov ne obstaja. Glede na to, da več kot 75 odstotkov raka jajčnikov in jajcevodov odkrijemo v napredovalem stadiju, kirurško zdravljenje zaradi razširjenosti bolezni velikokrat ni mogoče. Takrat bolnica najprej prejme predoperativno kemoterapijo, nato sledi operativno zdravljenje, ter po operaciji še dopolnilno sistemsko zdravljenje. Obsevanje pri raku jajčnikov in jajcevodov nima mesta, razen v paliativne namene. Petletno preživetje je 43 odstotkov.

Kaže se lahko z neznačilnimi težavami, kot povečanje obsega trebuha, občutek napihnjenosti, bolečine v trebuhu, neznačilne prebavne motnje, slabo počutje, hujšanje, hiter občutek sitosti in težave s odvajanjem vode.

Rak materničnega vratu

Rak materničnega vratu je po pogostosti na tretjem mestu. Na leto zboli približno 104 žensk. Največja pojavnost je pri mladih ženskah med 30. in 35. letom, ter po 50. letu. V 90 odstotkih je povzročitelj raka materničnega vratu okužba s humanim papiloma virusom – HPV (najpogosteje podtip 16 in 18). Učinkovita preventiva ukrepa pred to vrsto raka sta cepljenje proti HPV in redni ginekološki pregledi, na katerih se odvzamejo PAP brisi v sklopu državnega programa ZORA za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, pri ženskah med 20. in 64. letom starosti. Slovenija je med državami z najnižjo pojavnostjo in umrljivostjo zaradi raka materničnega vratu.

Zdravljenje je odvisno od razširjenosti bolezni. Če bolezen odkrijemo dovolj zgodaj je pristop k zdravljenju kirurški, ali konizacija – poseg, kjer odstranimo del materničnega vratu, ali odstranitev maternice z ali brez jajčnikov in jajcevodov. Če je bolezen napredovala, potem prihaja v poštev zdravljenje z radikalnim obsevanje in ali kemoterapijo. Petletno preživetje je 72 odstotkov.

Kaže se lahko kot krvavitev ali rjav izcedek po spolnem odnosu ali krvavitev med dvema menstrualnima krvavitvama, krvavitev v menopavzi, dolgotrajen smrdeč izcedek iz nožnice, boleč spolni odnos, pogosto ali boleče uriniranje ali krvav urin (če ni posledica vnetja mehurja).

Rak zunanjega spolovila

Za rakom zunanjega spolovila na leto zboli približno 58 žensk, večinoma starejših od 75 let, nekaj pa tudi mlajših od 50 let. Zdravljenje oziroma izbira kirurškega posega je odvisna od velikosti tumorja, njegova lega ter morebitna prizadetost bezgavk in okolnih struktur: sečnice, nožnice, danke. Glede na omenjeno se odločimo, da kirurško odstranimo tumor z ustreznim varnostnim robom tj. vsaj en centimeter okrog tumorja in napravimo biopsijo varovalne bezgavke. Varovalna bezgavka je prva bezgavka v sklopu limfatičnega sistema, kamor bi rak zaseval. Če gre za bolj napredovalo obliko raka, potem se odločimo za celotno odstranitev zunanjega spolovila in odstranitev ingvinalnih bezgavk. Glede na karakteristike tumorja in na razširjenost bolezni se odločimo za obsevanje. Namen pooperativnega oziroma dopolnilnega obsevanja je zmanjšanje verjetnosti ponovitve bolezni in podaljšanje preživetja. Glede na to, da za rakom zunanjega splovila zbolevajo starejše bolnice, ki imajo velikokrat  številne pridružene bolezni in so v slabem splošnem stanju, je mogoče, da kirurško zdravljenje ni mogoče. V takšnih primerih se poslužujemo radikalnega obsevanja.

Kaže se kot razjeda ali ranica na zunanjem spolovilu, ki se ne zaceli, kot belkasto spremenjeno spolovilo ali s povečanimi bezgavkami.

Rak nožnice

Najredkejši med raki rodil je rak nožnice. Na leto zboli približno 10 žensk, večina je starejših od 50 let. Glavni dejavnik tveganja je, kot pri raku materničnega vratu, okužba s HPV. Zdravljenje je kirurško, ter nato glede na razširjenost bolezni po potrebi sledi še dopolnilno obsevanje in ali sistemsko zdravljenje.

Lahko se kaže kot neboleča nožnična krvavitev ali izcedek iz nožnice. Ob napredovanju bolezni, se lahko pojavijo bolečine, siljenje na vodo, boleče napenjanje ali krči pri neučinkovitem iztrebljanju ali uriniranju.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
16.07.2024 ob 13:35
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close