S tem virusom se bo okužilo 80 odstotkov žensk

Foto: Profimedia

Okužba s HPV v devetih od desetih primerov izzveni samo od sebe, ne da bi povzročila zdravstvene težave, v nekaterih primerih pa lahko pride do izbruha resnih bolezni.

Če ste spolno aktivni, obstaja velika verjetnost, da se boste enkrat v življenju okužili s humanim (človeški) papilomavirusi (HPV). Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) ocenjuje, da se bo še pred 50. letom z njim okužilo kar 80 odstotkov žensk. “Poznamo več kot 200 različnih genotipov, od tega približno 45 genotipov HPV povzroča okužbe spolovil, rodil, zadnjika in ustnega dela žrela. Okužba s HPV v večini primerov poteka brez simptomov ali znakov, lahko pa privede do nastanka predrakavih ter rakavih sprememb. HPV so glavni vzrok za nastanek genitalnih bradavic in raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov in papilomov grla, tako pri moških kot pri ženskah,” pravi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

HPV se prenaša s stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje pri spolnih odnosih (vaginalni, analni, oralni). Pogostost okužb je najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih 15-25 let, in to pri obeh spolih.

Rešitev je cepljenje

Rak materničnega vratu je deveti najpogostejši rak pri ženskah in drugi najpogostejši rak pri mladih ženskah (15-44 let) v Evropi. V Sloveniji letno zboli okrog 120 žensk, 40-50 pa jih vsako leto za tem rakom umre. “Praktično vsi primeri raka materničnega vratu (99 %) so vzročno povezani z okužbo s HPV,” pišejo na spletni strani NIJZ in ravno zato je pravočasno cepljenje proti virusu pomembno.

Pri nas je na voljo devetvalentno cepivo, ki varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki lahko povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela ter pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročata genitalne bradavice.

Foto: Profimedia

Cepljenje proti HPV, ki ga krije obvezno zdravstveno zavarovanje in je prostovoljno, se izvaja pri sistematičnem pregledu deklic in dečkov v šestem razredu. “Cepljenje v breme OZZ se opravi tudi pri tistih dekletih, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice). Za vse ostale, ki bi se želeli cepiti proti HPV, pa je cepljenje samoplačniško. Cepljenje se opravi s številom odmerkov glede na starost ob začetku cepljenja (za mlajše od 15 let sta dovolj dva odmerka s presledkom najmanj 6 mesecev, za starejše so potrebni 3 odmerki po shemi 0,2,6).” Cepljenje je najbolj smiselno do starosti 26 let, za tri odmerke boste odšteli 213 evrov.

“Za cepivo proti HPV so na voljo raziskave o učinkovitosti do starosti 45 let, na starejših pa ni bilo preiskovano. Starejši tvorijo manj zaščitnih protiteles, kot mlajši, poleg tega, pa obstaja večja verjetnost, da so že bili okuženi s katerim od genotipov HPV. Proti HPV se dejansko lahko cepi vsaka odrasla oseba, ne glede na spol. Prav tako ni potrebno pred cepljenjem preverjati, ali je oseba že okužena s katerim od genotipov HPV,” razlaga ginekologinja doc. dr. Nina Jančar, dr. med, na NIJZ pa pojasnjujejo, da cepivo varuje pred okužbami z določenimi genotipi HPV, s katerimi oseba še ni bila okužena, zato je cepljenje manj učinkovito, če se je oseba že okužila z enim od genotipov HPV, proti katerim ščiti cepivo. Cepljenje ne zdravi že prisotnih okužb s HPV ali njihovih zapletov.

Zaščita s cepljenjem traja vsaj deset let. “V raziskavah, ki že potekajo več kot deset let in pri katerih spremljajo ženske in moške, ki so že bili cepljeni, pri večini ugotavljajo visoke ravni zaščitnih protiteles in odsotnost pojavljanja bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem proti HPV (predrakave in rakave spremembe, genitalne bradavice). Zaenkrat velja, da poživitveni odmerki niso potrebni,” poudarjajo pri NIJZ.

Tudi moški lahko zbolijo

Ko govorimo o okužbi s HPV, ga najpogosteje povezujemo z rakom, ki prizadene ženske, a v nevarnosti je tudi moško zdravje. Okužba s HPV lahko pri njih povzroča raka zadnjika, penisa, raka ustnega dela žrela in genitalne bradavice. “Cepljenje dečkov proti okužbam s HPV lahko zmanjša pojavljanje teh obolenj. Ker so moški tudi prenašalci okužbe s HPV, pa lahko cepljenje posredno vpliva tudi na zmanjšanje pojavljanja raka materničnega vratu in drugih s HPV povezanih obolenj pri ženskah. Vključitev dečkov v nacionalni program cepljenja je pomemben korak k vzpostavitvi kolektivne imunosti proti najpogostejšim genotipom HPV. Klinične raziskave so pokazale, da je cepivo proti HPV imunogeno (sproži odziv imunskega sistema in nastanek protiteles) in varno tudi pri moških ter učinkovito pri preprečevanju predrakavih sprememb zadnjika in genitalnih bradavic, ki so vzročno povezane z določenimi genotipi HPV, tudi pri moških,” pišejo na spletni strani NIJZ.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
85,139
30.03.2023. ob 14:19
259
15.03.2023. ob 14:53
1,609
28.10.2019. ob 14:07
838
22.03.2023. ob 15:59
768
18.05.2021. ob 15:18
Preberi več

New Report

Close