Toliko je bilo lani spolno prenosljivih okužb v Sloveniji

Spolnost

Podatki o prijavljenih primerih in prijavni incidenci spolno prenosljivih okužb (SPO) podcenjujejo pojavljanje teh okužb v prebivalstvu.

To velja predvsem za spolno prenesene klamidijske okužbe, saj je v Sloveniji opravljenih zelo malo laboratorijskih preiskav na klamidije. Tako opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer poudarjajo, da prijavljeno število primerov zato nikakor ni zanesljiv pokazatelj bremena teh okužb med prebivalstvom. SPO pogosto ostanejo neprepoznane, številne diagnosticirane pa niso prijavljene.

Najpogostejša klamidijska okužba

Lani je bilo prijavljenih 1.433 spolno prenosljivih okužb – sem niso vštete okužbe z virusom HIV, hepatitisom B (HBV) in hepatitisom C (HCV). Najpogostejše pa so bile:

  • Klamidija: 394 prijavljenih
  • Gonoreja: 306 prijavljenih
  • Sifilis: 37 prijavljenih

Zelo pogoste so tudi genitalne bradavice (258 prijavljenih) in genitalni herpes (133 prijavljenih).

Več moških kot žensk

Od 1.433 prijavljenih SPO (brez HIV, HBV, HCV), je bilo 60 tujih državljanov. Sicer pa so bile SPO prijavljene pri 879 moških in pri 554 ženskah. Največji delež SPO odkrijejo dermatologi (več kot 70 odstotkov), sledijo ginekologi (več kot 10 odstotkov), preostale so odkrili specialisti družinske medicine, infektologije, urologije, epidemiologije, mikrobiologije, oftalmologije, proktologije, plastične in rekonstrukcijske kirurgije, pediatrije in biolog.

HIV

V letu 2022 do vključno 20. novembra je bila postavljena diagnoza okužbe s HIV pri 37 osebah. Največje število novih diagnoz okužbe s HIV je bilo med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (22).

Najboljše zagotovilo za zaščito pred prenosom spolnih bolezni je, da se izogibamo naključnim spolnim kontaktom. Če to ne gre, se svetuje striktna in pravilna uporaba kondomov. Ob vsakem spolnem kontaktu se je potrebno zavedati, da je partner lahko kužen, čeprav nima znakov bolezni. Sočasna uporaba alkohola ali tudi drugih drog povečuje tveganje za opustitev kondoma med spolnim kontaktom oziroma spolni kontakt z osebo, s katero običajno spolnega kontakta ne bi imeli.

NIJZ

HCV in HBV

Na NIJZ pravijo, da bodo imeli podatke za HBV in HCV za leto 2022 zbrane letos jeseni. Je pa na nedavni novinarski konferenci prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., spec. infektologinja in internistka, vodja Nacionalne ekspertne skupine za virusne hepatitise, povedala, da je po ocenah v Sloveniji aktualno s HCV okuženih le še 0.07 odstotkov prebivalstva. “Odkriti in pozdraviti moramo torej še dobrih tisoč neprepoznanih bolnikov.” Preberite zakaj Svetovna zdravstvena organizacija pri obravnavi okužb s HCV Slovenijo navaja kot primer dobre prakse.

Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close