Pozno odkrit lahko pušča kozmetične in funkcionalne posledice

Zdravljenje nemelanomskega kožnega raka je zelo preprosto, če je odkrit dovolj zgodaj.

Kožni rak delimo na melanomski in nemelanomski. Nemelanomski kožni rak je eden najpogostejših rakov po vsem svetu. Je veliko pogostejši kot melanomski, vendar veliko manj smrten, saj redko zaseva v notranjost telesa. Zdravljenje nemelanomskega kožnega raka je preprosto, če je ta odkrit dovolj zgodaj.

Pozno odkrit ali neustrezno zdravljen nemelanomski kožni rak lahko zahteva multidisciplinarno zdravljenje in pušča neželene kozmetične in funkcionalne posledice.

Kaže se kot bulica, rana ali krasta

Najpogostejši obliki nemelanomskega kožnega raka sta bazalnocelični karcinom in ploščatocelični karcinom, ki se običajno pojavita kot bulica, rana oziroma krasta brez poškodbe na glavi in trupu, lahko tudi na okončinah. Takšna sprememba se vztrajno širi in se iz meseca v mesec povečuje.

Nemelanomski kožni rak se običajno pojavi na mestih, ki so kronično izpostavljena soncu.

Redko zaseva v druge organe

Nemelanomska oblika kožnega raka zelo redko zaseva v druge organe, zato je preživetje več kot 99-odstotno. Te kožne tumorje lahko v večini primerov učinkovito odstranimo s pomočjo neinvazivnih metod ali s kirurškim posegom v lokalni anesteziji. Nemelanomski kožni rak je tako pogost, sočasno pa preprosto odstranljiv, zato je beleženje natančnega števila bolnikov oteženo.

Pri vseh kožnih rakih, tako nemelanomskih kot tudi melanomskih oblikah, je izjemno pomembno zgodnje odkrivanje in zdravljenje, saj jih lahko tako zelo učinkovito odstranimo s kirurškim posegom.

Preberite, kaj dermatologinja svetuje, da ljudje sami storimo za zmanjšanje tveganja za kožnega raka!

Več novic

New Report

Close