Ko pohodimo morskega ježka

Morski ježek, morski ježki
Foto: Profimedia

Bodice morskega ježka vsebujejo strup, ki ga ježek izloča preko žlez, zato je vbod bodice tako boleč. Poznamo veliko različnih vrst morskih ježkov, ki izločajo različne vrste strupov.

Kako postopati, če pohodimo morskega ježka, smo preverili pri spec. pediatrije Tanji Javh, dr. med., iz Zdravstvenega varstva šolskih otrok in mladine, ZD Ljubljana-Bežigrad.

Preprečiti sekundarno bakterijsko okužbo

“Pomembno je, da odstranimo vse vidne bodice s pinceto ali drugimi pripomočki za odstranjevanje. Odstranimo jih previdno, da jih čim več izvlečemo v celoti. Nato rano umijemo s toplo vodo in milom ter jo pokrijemo, da ne bi prišlo do sekundarne bakterijske okužbe,” opozarja zdravnica.

Če ne uspemo izvleči bodic

Na mestu, kjer bodice ostanejo v koži, se ponavadi pojavi lokalno vnetje, s katerim telo običajno izloči tujek (bodice), razloži sogovornica. “V nekaterih primerih lahko telo proizvede novo tkivo v okolici bodice (ki se imenuje granulom), kot posledica odziva na prisotnost tujka v telesu. V primeru, da rane ne očistimo dovolj dobro, lahko pride tudi do sekundarne bakterijske infekcije.

V katerih primerih k zdravniku?

Tanja Javh pravi, da je treba k zdravniku, če je na mestu vboda bodice prisotna bolečina več dni (več kot tri dni), ali če se na tem mestu pojavi rdečina, oteklina in je koža na otip toplejša, kar vse lahko kaže na sekundarno bakterijsko infekcijo in v tem primeru je potrebno antibiotično zdravljenje.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,718
29.08.2024 ob 00:54
399
28.08.2024 ob 07:40
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close