Porast v številu odpoklicanih živil

Odpoklic živil, pregled hrane
Foto: Profimedia

Porast v številu odpoklica živil v letih 2021 in 2022 je v največji meri posledica onesnaženja aditivov in sezama z etilen oksidom.

Ta se je v izredno majhnih količinah dodajali v številna različna živila, kar je posledično sprožilo številne umike in odpoklice, pojasnjujejo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Etilen oksid se je uporabljal za tretiranje različnih surovin za živila z namenom zagotavljanja njihove mikrobiološke varnosti. Omenjena praksa v EU ni dovoljena zaradi potencialne škodljivosti ostankov na živilih.

Kaj se zgodi z umaknjenimi izdelki?

Kot pravijo, inšpektorji, ki spremljajo izvedbo umika in odpoklica, pri posameznem izvajalcu dejavnosti vedno preverijo, kaj se je z umaknjenim izdelkom naredilo. “Vrnjene oziroma neprodane količine se kasneje bodisi uničijo, bodisi vrnejo dobavitelju, ki postopa na enak način. Ločene evidence o s strani potrošnikov vrnjenih proizvodih, se ne vodijo, so pa vključene v količine, ki se vračajo oziroma uničujejo.

V letih 2021 in 2022 se je veliko umikalo različna živila z onesnaženim sezamom in pa sladoleda ter drugih mlečnih izdelkov. Obenem je bilo v letu 2022 izvedenih veliko odpoklicev čokolade ene blagovne znamke, zaradi suma na prisotnost salmonele.

*Podatki o številu objav o umikih/odpoklicih na spletni strani UVHVVR

Informiranje prebivalstva o umaknjenih izdelkih

Glede na to, da je po objavi informacije o umiku in odpoklicu s strani odgovornega zavezanca v medijih oziroma po povzetku objave na spletni strani UVHVVR informacijo možno zaslediti v različnih medijih, menimo, da se informacija dovolj  dobro in hitro razširja. Obenem informacijo povzemajo tudi različne nevladne organizacije (Zveza potrošnikov Slovenije – ZPS).

Kljub temu, da na ZPS te informacije poiščemo in objavimo v obsegu, ki nam ga dopušča čas, povsem prostovoljno, so te vsebine zelo dobro obiskane, tudi na družbenih omrežjih. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da potrošniki potrebujejo enotno, prepoznano točko, kjer bi bili vsi odpoklici objavljeni

Zveza potrošnikov Slovenije
Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close