Največja težava so krvavitve v velike mišice in sklepe

N. K., 17. april 2023
HematologijaZdravje
FOTO: Irena Marolt

Hemofilija je motnja strjevanja krvi, pri kateri imajo osebe zmanjšano aktivnost faktorja strjevanja krvi, zaradi česar imajo dolgotrajnejše krvavitve, ki jih je težje ustaviti.

Glede na to, kakšna je aktivnost faktorja strjevanja krvi, se bolezen deli na blago, zmerno in težko obliko. Obstajata dve vrsti hemofilije: A, pri kateri je znižana aktivnost faktorja VIII, in B, pri kateri je znižana aktivnost faktorja IX, smo slišali na okrogli mizi z naslovom Misija hemofilija: Preprečiti vsako najmanjšo krvavite, s katero sta društvi Društvo hemofilikov Slovenije in Krvni bratje – Društvo bolnikov z motnjo strjevanja krvi, obeležili svetovni  dan hemofilije, ki je vsako leto 17. aprila.

Preprečevanje trajnih poškodb sklepov

Ena glavnih težav oseb s hemofilijo so krvavitve v velike mišice in sklepe, ki vodijo v trajne poškodbe sklepov. Ob krvavitvah se sklepi vnamejo, otečejo, otrdijo, deformirajo, pride lahko do popolne nefunkcionalnosti in s tem invalidnosti. S preventivnim (profilaktičnim) zdravljenjem – nadomeščanjem manjkajočega faktorja strjevanja krvi, s katerim se skrbi za zadostno raven faktorja – se te krvavitve v veliki meri lahko prepreči. Kot je povedala specialistka hematologije prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med., so imele osebe z zmerno do težko obliko hemofilije pred uvedbo preventivnega zdravljenja tudi štirideset ali več krvavitev v sklepe na leto, zdaj je cilj, da nimajo niti ene. “To je zgodba o uspehu. V zadnjih letih se je obravnava teh bolnikov korenito izboljšala, zaradi preventivnega zdravljenja lahko bolniki živijo skoraj povsem normalno življenje, z veliko manj omejitvami kot nekoč. Podaljšala se je tudi življenjska doba teh bolnikov,” je dejala.

Nekoč so krvavitve »le« zdravili, danes jih preprečujejo

Pred uvedbo preventivnega zdravljenja bolniki s hemofilijo niso smeli biti preveč telesno aktivni, saj so zaradi pomanjkanja faktorja ob aktivnostih hitro zakrvaveli v sklepe. Ker se danes krvavitev ne le zdravi, ampak tudi preprečuje, se tudi osebe s hemofilijo, kot preostalo populacijo, spodbuja k zadostni telesni aktivnosti, ki je pomembna za fizično in psihično zdravje, in preprečuje številne sodobne bolezni, kot so prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen, srčno – žilne bolezni in podobno.

Predsednika društev Dominik Zver iz društva Krvni bratje in Janez Dolinšek iz Društva hemofilikov Slovenije sta pritrdila, da je v Sloveniji za bolnike s hemofilijo odlično poskrbljeno. Preventivnega zdravljenja so deležni vsi bolniki s težko pa tudi zmerno obliko boleznijo. To velja tako za odrasle kot tudi otroke.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
15.07.2024 ob 15:40
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,026
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close