Bralko skrbi, da bo umrla, to je ugotovil strokovnjak

Foto: Profimedia

Na psihoanalitičnega psihoterapevta, mag. Miho Štruklja, moderatorja na forumu Med.Over.Net, se je obrnila bralka, ki se boji, da bi hudo zbolela.

“Že nekaj let se spopadam s strahom pred smrtjo, pred tem, da bom za nečim hudo zbolela. To so zelo grozni občutki in jih težko opišem,« je začela svojo pripoved. Kot pravi, se pri vsaki zdravstveni težavi pojavita panika in misel na rak. Vse se je začelo leta 2007, ko je umrl njen stric. “Strah me je bilo biti sama doma, ker sem imela občutek, da se bo meni zgodilo enako kot njemu, mislila sem da se mi bo prikazal, nisem si upala zaspati, težko sem dihala, imela sem občutek, da bom padla v nezavest. Začelo se mi je vrteti in začela sem se tresti,” je na forumu Med.Over.Net zapisala naša bralka. Po kakšnem mesecu se je pojavilo šumenje v obeh ušesih. Pregledi niso našli vzroka, a misel, da jo je napadel rak, uporabnice foruma ne izpusti iz svojega primeža. Po pomoč se je zatekla tudi k psihiatru. Njeno celo zgodbo si lahko preberete TUKAJ.

“Smrti se bojim, prav tako se bojim hudih bolezni. Imam te strahove, priznam. Ampak me pa boli to, da se nihče ne potrudi odkriti vzroka za šumenje, vsem je vse nesmiselno. Na koncu pa se lahko zgodi, da nekaj je in bo prepozno,” pravi.

“Bili bi presenečeni, kolikokrat za telesnimi simptomi ležijo psihični vzroki”

“Takoj sem pomislil, da se soočate z anksioznostjo, hipohondrijo. Nenavadno je, da bi bolezenske znake, katerih vzrok je telesna bolezen, čutili samo zvečer. To lahko tudi nakazuje na psihične vzroke telesnih simptomov. Hkrati pa glede na to, da ste opravili toliko preiskav in so zdravniki ovrgli telesne vzroke, bi lahko bilo možno, da ste telesno dobro. Bili bi presenečeni, kolikokrat za telesnimi simptomi dejansko ležijo psihični vzroki,” bralki odgovarja psihoanalitični psihoterapevt, mag. Miha Štrukelj, ki bralki svetuje globinsko obliko psihoterapije (npr. psihoanaliza), na kateri bo lahko več spregovorila o sebi, svojem življenju in doživljanju. “Anksioznost je namreč simptom, ki nakazuje, da imamo znotraj sebe morebitne notranje konflikte ali nepredelane travme. Ti se skozi nezavedno kažejo kot razni telesni ali psihični simptomi. Seveda ni možno s 100-odstotno gotovostjo vedeti, da je temu tako. No, in ravno ta misel vas verjetno bremeni? Da ne glede na to, koliko zdravnikov pravi, da ste fizično zdravi, še vedno obstaja majhna možnost za morebitno bolezen? Ravno takšno razmišljanje ponavadi kaže, da gre za anksioznost.”

Če imate tudi vi kakšno vprašanje, povezano z duševnim zdravjem, ga lahko zastavite TUKAJ.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
08.07.2024 ob 16:11
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
09.07.2024 ob 08:28
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close