To so znaki, da uživate preveč soli

I. K., 18. marec 2023
Prehrana
Foto: Profimedia

Bodite pozorni na naslednje znake.

Brez soli nam še mamina juha ne bi več teknila. Je začimba, ki daje hrani okus, deluje pa tudi kot konzervans. Sol (natrijev klorid) je sestavljena iz 60 odstotkov klorida in 40 odstotkov natrija. Naše telo jo potrebuje za sproščanje in krčenje mišic, za prevajanje živčnih impulzov in vzdrževanje pravilnega ravnovesja vode in mineralov.

Naše telo potrebuje le majhno količino natrija. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) za odrasle priporočata največ pet gramov soli na dan (ena čajna žlička). “Temu priporočilu sledi tudi Slovenija. Za osnovno delovanje organizma oziroma t. i. fiziološke potrebe dnevno mladostniki in odrasli potrebujejo samo 1,4 grame soli, otroci pa glede na nižjo telesno težo še manj, v starosti od ena do štiri let 0,8 gramov soli. Odrasli prebivalci Slovenije v povprečju še vedno za dobrih 130 odstotkov presegamo še priporočeno dnevno količino soli. V prehrani prebivalcev Slovenije so največji vir zaužite soli kruh in krušni izdelki, mesni izdelki, vložena zelenjava, siri ter polpripravljeni in pripravljeni izdelki,” pišejo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Potreba po soli se poveča po telesnih naporih, pri določenih bolezenskih stanjih (driska, bruhanje) in ob zelo močnem potenju.

Preveliko uživanje soli pa lahko privede do resnih bolezenskih stanj, kot so povišan krvni tlak, srčne bolezni in kap.

To so znaki, da uživate preveč soli

Napihnjenost
Otekel ali napet trebuh je eden najpogostejših kratkoročnih učinkov prevelike količine soli. Sol telesu pomaga zadrževati vodo, če je zaužijemo preveč, se začne kopičiti dodatna tekočina.

Visok krvni tlak
Vzrokov za visok pritisk je več, nastane pa lahko tudi kot posledica prevelike količine natrija. Zaradi prevelike količine soli se ledvice težje znebijo tekočine, ki je ne potrebujete, zaradi česar se dvigne krvni tlak.

Otekle roke, noge, gleženj, obraz
Če ste zaužili preveč soli, vam lahko zatečejo obraz, roke, noge in gležnji. Če to opazite, razmislite o svojem jedilniku.

Žeja
Sol dehidrira. Ko se to zgodi, telo iz celic potegne vodo, kar bo sprožilo žejo.

Zredili ste se
Kot rečeno, sol telesu pomaga zadržati vodo. Ko se to zgodi, se boste zredili. Če ste se v enem dnevu zredili za kilogram oziroma v enem tednu za dva, premislite, kaj ste pojedli in kako lahko zmanjšate vnos soli.

Poln mehur
Zaradi večje žeje bodo pogostejši tudi obiski stranišča.

Motnje spanca
Preveč soli tik pred spanjem vpliva na kakovost spanca, opozarjajo strokovnjaki. Če ste ponoči nemirni, se velikokrat zbujate in ste zjutraj nenaspani, je morda kriva količina soli v vaši prehrani.

Slabo počutje
Ko je v vaši krvi preveč soli, voda zapušča celice, da sol razredči, zato se lahko po hrani, ki vsebuje veliko soli, počutite šibkejši kot običajno.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close