Zdravniki 29-letnico zdravili s sirupom, nato je dobila pretresljivo diagnozo

Foto: Instagram

Ne ignorirajte kašlja, svari 29-letna Alix Burnard.

Angležinja Alix Burnard iz Newburyja (na fotografiji zgoraj) je bila prepričana, da je lanskega marca zbolela za nedolžno okužbo. Istega mnenja je bil tudi zdravnik, ki ji je za kašelj predpisal sirup.

Ker pa se kašlja ni mogla znebiti, je opravila več testov na covid-19. Vsi so bili negativni, kar jo je pomirilo do te mere, da je začela simptom ignorirati. A stanje se je aprila poslabšalo. Nenadoma ji je zatekel vrat in pojavile so se močne bolečine. “Mislila sem, da sem se zaležala, in začela iskati kiropraktika. Nato pa je bila oteklina na eni strani tako velika, da je bilo jasno, da je nekaj hudo narobe,” je za Mirror razkrila Alix, ki so ji nato otekle še bezgavke okoli prsnega koša in ramen, in to tako močno, da ključna kost ni bila več vidna.

Njen zdravnik je posumil, da gre za infekcijsko mononukleozo in ji predpisal antibiotike, a brez uspeha. “Zdravnike sem klicala v ordinacijo, ko sem se slabo počutila, vendar so mi predlagali sirup proti kašlju in me zaradi covida niso hoteli sprejeti,” je ogorčena 29-letnica, katere stanje se je do maja tako močno poslabšalo, da ni mogla več govoriti, ker je bila tako hitro ob sapo. “Ves čas sem izkašljevala sluz. Nikamor nisem šla brez skodelice, v katero sem kašljala. Ponoči me je oblivalo. Tako močno sem shujšala, da mi oblačila niso bila več prav, in tako močno kašljala, da mi je postalo slabo.”

Ko jo je zdravnik le sprejel, jo je takoj poslal na urgenco, kjer so jo testirali na tuberkulozo, a test je bil negativen, zato so jo poslali domov. Junija je dobila vabilo na CT-slikanje, ki je razkrilo, da ima neozdravljivega pljučnega raka. “Takoj po pregledu so se zdravniki z mano začeli pogovarjati v drugačnem tonu. Namignili so mi, da gre za resno stvar,” se spominja Angležinja, ki je nato en teden preživela na onkološkem oddelku, kjer so opravili še več pregledov. V tistem času je zbolela še za pljučnico. “Nisem mogla verjeti, kaj se mi dogaja. Tega nisem pričakovala. Prepričana sem bila, da imam okužbo in da bom ozdravela. Vedno sem bila zdrava. Nikoli nisem kadila, redkokdaj pijem alkohol, telovadim in jem veliko zelenjave,” se o razlogih za diagnozo sprašuje bolnica.

Foto: Profimedia

Biopsija je razkrila, da je Alix zbolela za adenokarcinomom – žleznim rakom, ki se je začel v pljučih in razširil na jetra, ramena, hrbtenico, medenico in bezgavke. “Diagnoza me je strla. Spomnim se, kako se poklicala prijateljico in ji rekla, da bom nekega dne zaradi te bolezni verjetno umrla.”

Alix se je s svojo diagnozo sprijaznila. Kemoterapije in ciljno zdravljenje ji bodo poklonili še nekaj časa. “Želim si, da bi se stanje stabiliziralo in da bi lahko svoje življenje preživela kar se da lepo,” si želi.

Pri nas rak vsak dan usoden za 10 ljudi

Glavni povzročitelj raka na pljučih je kajenje. “V Sloveniji zaradi posledic kajenja vsak dan umre skoraj deset ljudi, od tega trije zaradi pljučnega raka. Kajenje tobaka in izpostavljenost tobačnemu dimu škoduje tako rekoč vsakemu organu v človeškem telesu in dokazano povzroča bolezni dihal, srca in ožilja, več vrst raka in druge bolezni,” pišejo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ)

V Sloveniji je v obdobju 2010-2014 za pljučnim rakom letno v povprečju zbolelo 1.279 oseb, umrlo jih je 1130. (Vir: NIJZ)

Med glavnimi vzroki za razvoj pljučnega raka so kajenje, pasivno kajenje, izpostavljenost radioaktivnemu žlahtnemu plinu radonu, ki je brez vonja in okusa, onesnaženemu zraku, azbestu, arzenu, dizelskim izpušnim plinom ter nekaterim oblikam silicijevega dioksida in kroma. Velik vpliv ima tudi dednost, znanstveniki pa preučujejo tudi vpliv prehrane in prehranskih dopolnil na tveganje za nastanek pljučnega raka. Za zdaj so odkrili, da imajo ljudje, ki kadijo in jemljejo dodatke betakarotena, povečano tveganje za razvoj te vrste raka.

Najpogostejši simptom pljučnega raja je kašelj, ki se poslabša ali ne izgine. Med simptomi, ki jih nikoli ne ignorirajte, so tudi:

  • Bolečina v prsnem košu
  • Zasoplost
  • Piskajoče dihanje
  • Izkašljevanje krvi
  • Utrujenost
  • Izguba teže brez znanega vzroka
Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
16.07.2024 ob 09:11
1,539
11.07.2024 ob 12:27
913
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close