Bi zdaj morali vsi spati v tem položaju?

Profimedia

V kakšnem položaju naj spim in ali obstaja “pravilen” način spanja?

Spanje pomembno za naše zdravje in dobro počutje.

Toda ali spimo pravilno? Kaj pravijo raziskave o položaju za spanje?

Ali obstaja pravilen položaj za spanje?

Večina ljudi najraje spi na boku. To je dobro slišati, saj tisti, ki ležijo na hrbtu, pogosteje slabo spijo ali imajo ponoči težave z dihanjem.

V večini primerov se ponoči precej gibljemo. Ena od študij, v kateri je sodelovalo 664 oseb, je pokazala, da udeleženci v povprečju približno 54 % časa v postelji prespijo na boku, približno 37 % na hrbtu in približno 7 % spredaj.

Moški (zlasti mlajši od 35 let) so običajno najbolj nemirni, ponoči pogosteje menjavajo položaje ter se premikajo z rokami, stegni in zgornjim delom hrbta. Na splošni ni slabo, da se telo ponoči premika.

Med spanjem bo vaše telo spremljalo morebitne bolečine ali nelagodje in ustrezno prilagodilo položaj. Zato se v vsakdanjem življenju običajno izognemo nastanku preležanin (ali razjed zaradi pritiska).

Če ugotovite, da se ne morete premakniti, ker vaš partner (ali pes) zaseda preveč prostora v postelji, razmislite o zamenjavi strani ali nakupu večje postelje. Prav tako je priporočljivo, da se stiskate preveč in si pustite nekaj prostora za gibanje.

Udobje je ključnega pomena. Kakovostnih raziskav, ki bi jasno dokazovale, da obstaja “optimalen položaj za spanje”, ni. Vaša starost, telesna teža, okolje, dejavnosti in nosečnost vplivajo na najprimernejši položaj za spanje.

Najbolje bi bilo, če bi našli položaj, ki bi nam pomagal dobro spati in ki bi preprečil, da bi se zbudili z bolečinami.

Tudi pri izbranem položaju so nekateri položaji boljši od drugih. V eni izmed študiji so se ljudje, ki so počivali v položaju, pri katerem prihaja do rotacije hrbtenice (kot je položaj brez opore na boku), zjutraj zbudili z več bolečinami.

Kljub temu da nekatere oblike spanja na boku lahko nekoliko obremenjujejo hrbtenico, je na splošno stranski položaj še vedno boljši od drugih možnosti.

Kakšen vzglavnik naj izberem?

Izbira pravega vzglavnika je bistvenega pomena za dober spanec.

Znano je, da pomanjkanje podpore glavi in vratu med spanjem močno vpliva na poravnavo hrbtenice in povzroča težave z mišicami, kot so bolečine v vratu, ramenih in mišična togost.

Pri vzglavniku sta pomembni višina in oblika, sam material vzglavnika pa ne vpliva na hrbtenico. Vzglavnik v obliki črke U lahko pripomore k daljšemu spancu, vzglavnik v obliki zvitka pa lahko zmanjša jutranje bolečine in bolečine pred spanjem pri tistih, ki trpijo za kroničnimi bolečinami.

Žal nam znanost ni dala odgovora na vprašanje, katera je optimalna vzmetnica. Ker vsak spi drugače, bi bilo to težko primerjati na dolgi rok.

Vendar pa obstajajo slaba ležišča. Če je vaša postelja povešena, je izgubila čvrstost, se pojavljajo hrupne vzmeti ali kažejo očitne znake obrabe, razmislite o zamenjavi vzmetnice.

Obračanje ležišča lahko pripomore k njegovi dolgi življenjski dobi in izboljša udobje. To je treba storiti vsaj enkrat do dvakrat na leto.

Nasveti za miren spanec

Nastavite nižjo sobno temperaturo. Idealna temperatura za spanje je 18,3 ℃ (med 15 in 19 ℃); višje temperature lahko vplivajo na kakovost spanja.

V sobi omogočite pretok zraka. Poleg tega, da prinaša prijeten, svež zrak, tudi odvaja nakopičeno toploto in nas ponoči ohranja prijetno hladne.

Nekatera zdravila, na primer nekatere vrste antihistaminikov, lahko olajšajo spanje. Po drugi strani pa lahko poživila, kot je kofein, drastično vplivajo na kakovost vašega spanca.

Prav tako ne hodite spat s polnim mehurjem, saj lahko nočno vstajanje zaradi uriniranja vpliva na kakovost spanca.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,668
28.10.2022 ob 14:48
2,906
17.04.2024 ob 13:19
51,227
14.07.2024 ob 19:42
32,548
16.07.2024 ob 08:50
24,676
13.05.2021 ob 11:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close