Bi s hormonom ljubezni lahko pozdravili srce po infarktu?

U. L., 09. oktober 2022
Zdravje
Profimedia

Raziskovalci državne univerze v Michiganu so odkrili dokaze, da hormon oksitocin pomaga spodbujati regeneracijo izgubljenih celic srčne mišice.

Strokovnjaki opozarjajo, da so potrebne dodatne študije, saj lahko uporaba oksitocina kot zdravilnega sredstva povzroči neželene učinke.

Oksitocin je nevrohormon, ki ga imenujejo “hormon ljubezni”, saj spodbuja socialne vezi in ustvarja prijetne občutke. Uravnava tudi laktacijo, krčenje maternice, gibanje sperme in proizvodnjo testosterona.

Rezultati nove študije so precej spodbudni, saj kažejo, da bi lahko ta hormon nekoč pomagal pri obnovi poškodovanih srčnih mišic.

Raziskovalci so povedali, da so prejšnje raziskave pokazale, da lahko epikardij, membrana, ki jo najdemo v plasteh srca, delno regenerira poškodovane srčne celice. Pri sesalcih pa ta proces ne deluje samostojno, vendar bi lahko, če bi celice reprogramirali.

“Po težji poškodbi srca, kot je srčni infarkt, epikardialne celice postanejo epikardialne matične celice in lahko nato obnovijo mišice, krvne žile in druga srčna tkiva, vendar je njihovo število veliko premajhno za kakršen koli dolgotrajen učinek,” je za Healthline povedal dr. Aitor Aguirre, soavtor študije.

“V tej študiji smo ugotovili, da oksitocin povzroči nastanek teh matičnih celic in spodbuja njihovo širjenje, kar poveča njihovo učinkovitost pri regeneraciji srca,” je dodal Aguirre. “To je zanimivo, saj kaže, da možgani nadzorujejo nekatere regeneracije, zato bi lahko poleg oksitocina obstajali še drugi dejavniki, ki spodbujajo regeneracijo.”

Opozoril je, da je “najpogostejša vloga oksitocina povezana s povezovanjem in užitkom, kar nakazuje, da bi lahko bivanje v skrbnem in ljubečem okolju spodbujalo celjenje srca. Lahko bi rekli, da hormon ljubezni popravlja zlomljena srca.”

Spodbudno pri zdravljenju bolezni srca

Trenutno se oksitocin v ZDA uporablja med porodom. Uporablja se za začetek ali pospešitev kontrakcij/popadkov med porodom in običajno začne učinkovati približno 30 minut po vbrizgu. Pomaga lahko tudi pri zmanjševanju krvavitev po porodu.

Tveganje uporabe oksitocina med porodom je prekomerna stimulacija maternice in povzroči, da se ta prepogosto krči, navaja Ameriški kolegij za porodništvo in ginekologijo. To lahko privede do sprememb srčnega utripa ploda.

Uporaba oksitocina med porodom prinaša koristi, vendar obstajajo tudi tveganja. Ta tveganja in koristi bo treba upoštevati, ko bodo raziskovalci preučevali možnost uporabe hormona za spodbujanje obnove srca.

“Oksitocin ali podoben analog, ki stimulira njegov receptor, bi lahko uporabili za regeneracijo srca pri ljudeh po akutni ali kronični poškodbi,” je dejal kardiolog dr. Rigved Tadwalkar.

“Pričujoča študija razkriva ugodne učinke oksitocina pri ribah zebricah in vivo ter na človeško tkivo in vitro. Ugotovitve kažejo, da je pot, ki je vključena v spodbujanje matičnih celic, podobnih miokardu, pri ljudeh vsaj do neke mere ohranjena,” je še dodal.

“Na žalost ima oksitocin kratko razpolovno dobo, kar pomeni, da v človeškem obtoku obstaja le kratek čas,” je dodal Tadwalkar. “Vendar bi lahko to koristno signalno pot pri ljudeh izkoristili tako, da bi ustvarili zdravila z večjo močjo ali daljšo razpolovno dobo.”

Oksitocin se klinično že uporablja. Tudi če bi bili njegovi učinki omejeni, bi bila korist pri ljudeh s srčnimi boleznimi. Če se na primer izkaže, da ima oksitocin le preventivno vlogo in ne regenerativne, bi bilo to še vedno dobrodošlo, saj bi preprečili poznejše poškodbe srca.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close