Ni vsak glavobol nedolžen

I. K., 05. oktober 2023
Bolečina
Avtor: Profimedia

Vsak drugi trpi za glavobolom. Večina je sicer nedolžnih, v teh primerih pa se raje odpravite k zdravniku.

Obstajalo naj bi kar 165 različnih vrst glavobolov, najpogostejši so tenzijski, sinusni, glavobol v serijah, migrena in glavobol, ki smo ga že pozdravili. Slednji se pojavi ob pretiranem uživanju protibolečinskih tablet, eden od razlogov, zakaj nastane, so odtegnitveni simptomi.

Za tenzijske glavobole je značilna topa bolečina in pritisk na obeh straneh glave. Ponavadi nastane zaradi stresa, med vzroki pa najdemo tudi pitje alkohola, dehidracijo in neredno prehranjevanje. Migrena naj bi prizadela približno 12 odstotkov prebivalstva. Bolečina je močna, ponavadi prizadene eno stran glave, spremljata pa jo lahko tudi slabost in bruhanje, motnje vida in celo otopelost rok. Za to vrsto glavobola je značilna tudi občutljivost na zvok in svetlobo. Migrene so pogostejše pri ženskah, glavobol v serijah pa pri moških. Gre za ponavljajočo se močno bolečino na eni strani, ki se pojavi v serijah, spremljata pa jo zamašen nos in solzenje oči. Sinusni glavoboli nastanejo zaradi vnetja sinusov, ponavadi ga spremlja vročina. V tem primeru je potrebno zdravljenje z antibiotiki.

Najpogosteje imajo bolniki primarni glavobol in to najpogosteje glavobol tenzijskega tipa. Sledijo
migrene, zlasti pri ženskah med 30. in 50. letom starosti. Najpogostejši sekundarni glavoboli
so zaradi okužb, bolezni ušes, oči, zob in obnosnih votlin, glavoboli zaradi previsokega ali
prenizkega krvnega tlaka, poškodb glave ali vratu in psihiatričnih bolezni.

Združenje zdravnikov družinske medicine

Ste opazili “nenavaden” glavobol?

Večina glavobolov je nedolžnih, nekateri pa zahtevajo obisk zdravnika. “K zdravniku je treba iti, če glavobol ne preneha, se stopnjuje ali je povezan z drugimi (nevrološkimi ali kliničnimi) simptomi. Zdravnik mora pogledati tudi vsakega bolnika, pri katerem je prišlo do nenadnega hudega glavobola prvič v življenju,” pravijo pri našem Združenju zdravnikov družinske medicine, pri Nemškem društvu za migrene in glavobole pa dodaja, da je obisk zdravnika nujen pri glavobolih, ki se pojavijo na neobičajnem predelu in katerih “moč in trajanje sta prav tako neobičajna”.

Tudi glavoboli, ki se pojavijo vsak dan ali skoraj vsak dan, so lahko nevarni. Redni napadi glavobola vas lahko premamijo, da bi prepogosto ali preveč nepremišljeno uporabljali zdravila proti bolečinam. To pa lahko vodi do novih napadov in v začaran krog.

K zdravniku morate tudi, če vam zdravila ne pomagajo več, se je glavobol pojavil po poškodbi glave ali se pogostost, moč in trajanje glavobolov kljub zdravljenju podaljšujejo. Če vas napade izjemno močan glavobol, je to lahko znak za krvavitev v možganih.

Tudi o simptomih, kot so senzorične motnje, motnje vida ali ravnotežja, solzenje oči, huda omotica in motnje spomina ali orientacije, se je treba pogovoriti z zdravnikom. Na pregled morate tudi v primeru epileptičnih napadov, ohromelosti, nezavesti, visoki vročini, psihičnih in nevroloških težavah.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close