Samo 2 minuti hoje po jedi v vašem telesu povzroči to

Profimedia

Razlog več, da se po obilnem sprehodu odpravite na sprehod – nižji krvni sladkor.

Ljudje iz sončnega Sredozemlja so že stoletja imeli navado, da so po dolgem in mirnem obroku vstali ter se sprehajali do mestnega trga in se družili. Hoja je pomemben de tega življenjskega sloga in je navedena kot temelj tega izjemno zdravega mediteranskega načina življenja.

Morda je to eden od razlogov, zakaj so študije pokazale, da lahko sredozemska prehrana zmanjša tveganje za sladkorno bolezen, visok holesterol, srčne bolezni, možgansko kap in nekatere vrste raka – obenem pa krepi kosti, izboljšuje zdravje možganov, preprečuje demenco in depresijo ter pomaga pri zdravem hujšanju.

Razlog več, da se po obilnem obroku odpravite na sprehod – nižji krvni sladkor.

Po podatkih študije iz leta 2022, objavljene v reviji Sports Medicine, ni potrebe po dolgem sprehodu, dovolj je že, če sprehod traja dve do pet minut po obroku.
Že samo stoja na mestu po obroku lahko pomaga, vendar ne tako zelo kot sama hoja, je povedal soavtor študije Aidan Buffey, doktorski študent na oddelku za telesno vzgojo in športne vede na Univerzi Limerick na Irskem.

Občasni odmori s stojo na mestu čez dan in po jedi so v povprečju zmanjšali raven glukoze za 9,51 % v primerjavi z dolgotrajnim sedenjem. Pri občasni hoji lahke intenzivnosti čez dan pa se je glukoza v primerjavi z dolgotrajnim sedenjem zmanjšala v povprečju za 17,01 %.

“To kaže, da je prekinitev dolgotrajnega sedenja s stojo na mestu in lahkotno hojo čez dan koristna za raven glukoze,” je dodal.

Stoja je dobra, hoja pa še boljša

Zgoraj navedena študija, objavljena februarja 2022, je analizirala sedem študij, ki so primerjale vpliv sedenja, stoje in hoje na raven inzulina in sladkorja v krvi. Ljudje v študijah so morali vsake 20 do 30 minut stati ali hoditi od dve do pet minut ves dan.

“V sedmih pregledanih študijah je bil skupni čas aktivnosti med opazovanjem približno 28 minut, pri čemer so odmori med sedenjem in lahkotno hojo trajali od 2 do 5 minut.”

Ko je šlo za raven sladkorja v krvi, je bila stoja na mestu boljša kot sedenje, vendar ni pripomoglo k znižanju inzulina v krvi, je pokazala analiza.

Če pa so se ljudje po jedi odpravili na kratek sprehod, se je raven sladkorja v krvi dvigovala in zniževala bolj postopoma, raven inzulina pa je bila bolj stabilna kot pri stoječem ali sedečem položaju, je ugotovila študija.

Strokovnjaki pravijo, da je dobro, da sladkor v krvi ne narašča, saj lahko veliki skoki in hitri padci povečajo tveganje za sladkorno bolezen in bolezni srca. Študije so pokazale, da se raven sladkorja v krvi dvigne v 60 do 90 minutah po jedi, zato je najbolje, da se kmalu po koncu obroka premaknete in naredite nekaj korakov.

Kako gibanje pomaga?

Mišice za svoje delovanje potrebujejo glukozo, zato gibanje pomaga pri odstranjevanju sladkorjev iz krvnega obtoka – to je razlog, zakaj se na primer številni tekači pred maratonom ali tekmo zanašajo na ogljikovo hidrogenacijo.

Avtor
Piše

U. L.

Več novic

New Report

Close