Kako upočasniti kognitivni upad?

Foto: Amanda Jones, Unsplash

Raziskava je pokazala, da se ga lahko omili z jemanjem prehranskih dodatkov.

Osebe s kognitivnim upadom imajo povečano tveganje za Alzheimerjevo bolezen in druge oblike demence. Opravljena je bila klinična raziskava, v kateri so proučevali, ali lahko jemanje multivitaminov ali uživanje ekstrakta kakava vpliva na kognitivno delovanje.

Upad dolgoročnega spomina in težave z večopravilnostjo

Hud kognitivni upad lahko povzroči Alzheimerjevo bolezen in demenco, kar vključuje pomembne spremembe v človekovi sposobnosti pomnjenja ali presojanja in močno vpliva na njihovo vsakdanje življenje. Alzheimerjeva bolezen in druge oblike demence niso običajen del staranja, vendar so ljudje, starejši od 65 let, bolj izpostavljeni tveganju za razvoj teh stanj.

“Verjetno najpogostejša s staranjem povezana sprememba v delovanju možganov je upad dolgoročnega spomina. Določene raziskave pri starejših kažejo na splošen upad delovnega spomina (začasni sistem shranjevanja v naših možganih, ki nam omogoča delo z več bitmi informacij), pa tudi relativno več težav z večopravilnostjo. Pomembnejše poslabšanje je povezano tudi z demenco, kot je Alzheimerjeva demenca,«”je za portal Medical News Today dejal zdravnik interne medicine dr. Austin Perlmutter.

Največ koristi so imele osebe s srčno-žilnimi boleznimi

V randomizirani klinični raziskavi, v katero je bilo vključenih 2000 oseb starejših od 65 let, so proučevali vpliv dodajanja ekstrakta kakava in multivitaminov v primerjavi s placebom na kognitivno delovanje. Sodelovali so lahko le udeleženci, ki v preteklosti niso imeli srčne kapi ali tako resne bolezni, da ne bi uspeli sodelovati. Njihovo kognitivno delovanje, sposobnost priklica spomina (epizodni spomin) in izvršilno funkcijo (povezana je z osredotočenostjo in razmišljanjem) so ocenili pred začetkom raziskave in po treh letih.

Dodajanje ekstrakta kakava ni vplivalo na kognitivne sposobnosti. Dodajanje multivitaminov pa je pri udeležencih izboljšalo kognitivno delovanje, izvršilno funkcijo in epizodni spomin. Največje koristi so imele osebe s srčno-žilnimi boleznimi, o katerih je poročalo približno 10 odstotkov udeležencev raziskave,

je povedala avtorica študije, profesorica gerontologije in geriatrije dr. Laura D. Baker.

Dodala je, da je bila v raziskavi opazna pozitivna povezava med uporabo multivitaminov in kognitivnim delovanjem v primerjavi s placebom. Čeprav splošni podatki ne kažejo koristi dodajanja multivitaminov v splošni populaciji, pa te podatki kažejo, da zagotavljanje zadostnih ravni mikronutrientov morda lahko koristi dolgoročnemu zdravju možganov v starajoči populaciji, še posebej pri osebah z obstoječimi žilnimi boleznimi.

Omejitve raziskave

Glavna omejitev raziskave je samoporočanje, zaradi katerega obstaja večja možnost napak pri zbiranju podatkov. V raziskavi tudi niso bile primerno zastopane vse rase, zaradi česar se rezultatov raziskave ne da posplošiti na celotno populacijo. Dr. Bakerjeva je dejala, da je treba za potrditev podatkov treba opraviti večjo raziskavo, predvsem pa tudi raziskati mehanizem, ki je odgovoren za izboljšanje kognitivnega delovanja po dodajanju multivitaminov.

Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close