Je to bistvena sestavina diet?

K.Ž. , 30. avgust 2022
PrehranaZdravje
Profimedia

Izbira diete vpliva na različna področja zdravja, vključno s tem, kako učinkovito bomo lahko vzdrževali znižano telesno težo.

Nedavna študija, ki je bila objavljena v dnevniku Obesity, in jo povzema Medical News Today, je pokazala, da večja vsebnost enostavnih beljakovin (proteinov) v prehrani pomaga ljudem pri hujšanju, saj vpliva na izbiro prehrane in zmanjša izgubo puste telesne mase.

V raziskavi je bil povečan vnos beljakovin povezan z boljšo izbiro hrane in zmanjšanim vnosom sladkorja in rafiniranih žit.

Znebiti se dodatne maščobe in ohraniti pustno telesno maso

Beljakovine so pomembne za normalno delovanje telesa, v telo jih lahko vnesemo z različno hrano – z mesom, mlečnimi izdelki, nekatero zelenjavo in žiti.

Ob hujšanju je pomembno, da se človek znebi dodatne maščobe, vendar obdrži pusto telesno maso. Pusta telesna masa je masa telesa brez maščobe. En del puste telesne mase tvorijo tudi mišice oziroma mišična masa.

Nevarne diete

»Nekatere diete, življenjski slogi, farmakološke shujševalne in kombinirane intervencije so sicer obetajoče, vendar lahko negativno vplivajo na zdravje, saj z njimi ljudje- lahko izgubljajo tudi pustno telesno maso,« svari dr. Anastasia Kalea z medicinskega oddelka na Univerzitetnem kolidžu v Londonu. Dodaja, da izguba puste telesne mase negativno vpliva na kakovost življenja, na nezmožnost izvajanja vsakodnevnih aktivnosti, vpliva na živčno-mišične funkcije, pa tudi na čustvovanje in psihološko počutje. Prav tako lahko vpliva na dolgoročno vzdrževanje zmanjšane telesne teže, saj je povezana z upočasnjeno presnovo.

Profimedia

Prednosti večjega vnosa beljakovin

Cilj raziskave je bil ugotoviti, kako vnos beljakovin v času hujšanja z omejenim vnosom kalorij vpliva na kakovost prehrane in strukturo puste telesne mase. Raziskovalci so za potrebe raziskave uporabili podatke že opravljenih raziskav, ki so izpolnjevale primerne vključitvene kriterije, ter opravili lastno analizo, v kateri je sodelovalo 207 oseb s prekomerno telesno težo. Te so razdelili v dve skupini – v eni so imeli dieto z manj beljakovinami, v drugi pa z več. Vsi so opravili šest do dvanajstmesečno intervencijo z omejenim vnosom kalorij. Njihove podatke so zbrali pred in po intervenciji.

Rezultati so pokazali, da so udeleženci v obeh skupinah izgubili približno enako količino teže, vendar je skupina z večjim vnosom beljakovin izgubila manj puste telesne mase. Prav tako so sodelujoči v tej skupini izbirali bolj zdravo prehrano in se izogibali nezdravi.

Prinašajo vse beljakovine enake koristi?

Podatki kažejo, da povečan vnos beljakovin lahko prinaša koristi pri hujšanju, vendar ima raziskava omejitve, denimo sodelujoči v raziskavi so sami poročali o prehrani, zato obstaja možnost, da je prišlo pri vnašanju podatkov do napak, čeprav so te raziskovalci skušali omejiti na večkrat ponovljenih konzultacijah.

Prav tako se ne ve ali vse vrste beljakovin prinašajo enake koristi. V tej raziskavi so udeleženci uživali predvsem beljakovine iz pustega mesa in rastlinskega izvora. Pri merjenju puste telesne mase raziskovalci tudi niso razlikovali med maso organov in mišično maso, zato ni zanesljivo, ali so udeleženci, ki so uživali manj beljakovin, izgubljali predvsem mišično maso.

Poleg tega so v raziskavi sodelovale predvsem belopolte udeleženke, zato rezultatov preiskave ne gre posploševati.

Izguba puste telesne mase ni nikoli zaželena, še posebej pa ne pri odraslih in starejših osebah. Pomembno je dognati, kako ohranjati pusto maso, kadar osebe hujšajo zaradi zdravstvenih razlogov.

Profesorica dr. Sue Shapses z univerze New Brunswick


Avtor
Piše

K.Ž.

Več novic

New Report

Close