Ta učna težava je pravzaprav prednost

U. L., 15. avgust 2022
ZdravjeŽivljenjski slog
Foto: Profimedia.

Nova študija je pokazala, da imajo ljudje z disleksijo prednosti na ostalih področjih.

  • Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu predlagajo, da bi bilo treba disleksijo na novo opredeliti kot prednost in ne kot invalidnost.
  • Nevrološko stanje je povezano z “izboljšanimi sposobnostmi” na področjih, kot so odkrivanje, izumljanje in ustvarjalnost.
  • Raziskovalci menijo, da so te spretnosti ključnega pomena pri prilagajanju ljudi na spreminjajoča se okolja.

Disleksija je običajno opisana kot možganska motnja ali učna težava. Vendar nove raziskave kažejo, da je disleksija v resnici pomembno orodje, ki je človeštvu pomagalo pri prilagajanju.

“Pogled na disleksijo, ki je osredotočen na primanjkljaj, ne pove celotne zgodbe,” meni dr. Helen Taylor z Univerze v Cambridgeu, ki je vodila raziskavo.

Kaj je disleksija?

Disleksija je motnja sposobnosti branja ali razumevanja prebranega.

Prizadela naj bi velik delež prebivalstva – do 20 %. Disleksija je jasno genetsko povezana in se lahko podeduje od enega od staršev.

Kaj kažejo nove raziskave o disleksiji?

V reviji Frontiers in Psychology raziskovalci z Univerze v Cambridgeu v Združenem kraljestvu menijo, da disleksije ne bi smeli obravnavati kot motnje.

Ugotovili so, da imajo ljudje z disleksijo dejansko “izboljšane sposobnosti” na nekaterih področjih, vključno z odkrivanjem, izumljanjem in ustvarjalnostjo.

Kakšne so bile ugotovitve?

Raziskovalci so ugotovili, da so ljudje z disleksijo specialisti na področju raziskovanja in radovednosti. Ta “raziskovalna pristranskost”, kot so jo opisali, ima “ključno vlogo” pri preživetju ljudi, saj nam pomaga pri prilagajanju na spreminjajoča se okolja.

Med spretnostmi, povezanimi z raziskovalnim vedenjem, sta tudi iznajdljivost in dolgoročno razmišljanje v širšem smislu.

Raziskovalci povezujejo disleksijo z več sto tisočletno evolucijo človeka, v kateri so se morali ljudje – in njihovi možgani – prilagajati nenehnim spremembam in ne enemu samemu stalnemu okolju.

Kaj pravijo druge raziskave o disleksiji?

Vedno več gibanj in raziskav podpira ponovno opredelitev disleksije kot prednosti in ne kot slabosti.

Poročilo The Value of Dyslexia, ki sta ga pripravila podjetje za strokovne storitve EY in dobrodelna organizacija Made by Dyslexia, ki na novo opredeljuje disleksijo, trdi, da lahko prednosti dislektikov pomagajo delodajalcem pri obvladovanju spreminjajočega se sveta dela.

Avtorji navajajo, da so dislektiki lahko izjemno uspešni pri različnih kognitivnih sposobnostih, sistemskih spretnostih, kompleksnih spretnostih reševanja problemov, vsebinskih spretnostih, procesnih spretnostih in tehničnih spretnostih.

Obstajajo dokazi o povezavah med disleksijo ter ustvarjalnostjo, podjetnostjo in dosežki v športu, so še povzeli v članki, obljavljenem v reviji Psychology Today.

Zanimivost
Med znanimi, ki so imeli ali imajo disleksijo so bili tudi trije ameriški predsedniki: John F. Kennedy, George Washington in George W. Bush.
Igralca Orlando Bloom in Keira Knightley ter podjetnik sir Richard Branson, so med številnimi zelo uspešnimi osebami z disleksijo.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,179
01.10.2024 ob 09:47
3,284
17.09.2024 ob 07:01
24,489
29.09.2024 ob 16:58
13,217
28.07.2024 ob 16:00
143,615
03.10.2024 ob 13:26
Preberi več

Več novic

New Report

Close