Bo debelost le še preteklost – z zdravilom za zdravljenje sladkorne bolezni nad odvečne kilograme

U. L., 10. junij 2022
NoviceZdravje
Profimedia

Zdravilo, ki je bilo nedavno odobreno za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 v ZDA, je zelo učinkovito tudi pri zdravljenju debelosti in je po rezultatih novega kliničnega preskušanja pokazalo boljšo izgubo telesne teže kot katero koli prejšnje zdravilo.

V novi študiji, ki je bila osredotočena na bolnike z debelostjo, vendar brez sladkorne bolezni, je več kot 90 % bolnikov, ki so jemali najvišji odmerek zdravila tirzepatid, izgubilo vsaj 5 % telesne teže, pravi endokrinologinja Ania M. Jastreboff, doktorica medicine, ki je vodila študijo.

Po njenih besedah je 40 % posameznikov, ki so prejemali najvišji odmerek, izgubilo četrtino telesne teže.

Odziv na zdravilo se kaže kot zmanjšana želja po hrani in hitrejšem občutku sitosti. Edina slabost zdravila je, da ga ne prenašajo dobro vsi in povzroča slabost.

Bolniki bodo morali vsa zdravila proti debelosti jemati dolgoročno, podobno kot ljudje vse življenje jemljejo tablete za zmanjšanje holesterola ali visokega krvnega tlaka.

“Če se terapija prekine, se zopet poviša odstotek telesne maščobe, pravi endokrinologinja Ania Jastreboff.

In ker je debelost eden največjih dejavnikov tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, je po njenih besedah smiselno najprej poskusiti zdraviti debelost.

“Morda lahko sladkorno bolezen preprečimo tako, da debelost zdravimo takoj, je še dodala.

Nižje vrednosti holesterola in krvnega tlaka, manjši obseg pasu

V preskušanju, v katerem je sodelovalo 2 539 odraslih s povprečno težo okoli 105 kg in indeksom telesne mase 38, so udeleženci, ki so 18 mesecev prejemali tedensko injekcijo zdravila, v povprečju izgubili od 35 do 52 kg, medtem ko so tisti, ki so prejemali placebo, izgubili le 5 kg. Vsi udeleženci so bili deležni tudi rednega svetovanja o življenjskem slogu, ki ga je izvajal dietetik ali usposobljen zdravstveni delavec, da bi jim pomagal pri zdravih, uravnoteženih obrokih, s katerimi so dnevno zmanjšali vnos 500 kalorij, in vsaj 150 minutah telesne dejavnosti na teden.

Edina težava, ki jo trenutno vidijo zdravniki, je dostopnost zdravila zaradi visoke cene.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close