Zato je papežev “recept” nevaren

Foto: Profimedia

Po spletu je zaokrožil video, v katerem papež razkriva svoje zdravilo za bolečine.

Papež Frančišek že dalj časa trpi za bolečinami v desnem kolenu, zaradi katerih je moral odpovedati že več dogodkov. V začetku meseca so ga na sestanek pripeljali v vozičku, kar je dvignilo veliko prahu. A papež svojih težav očitno ne jemlje preveč resno. Ko so ga pred nekaj dnevi na Trgu svetega Petra ustavili mehiški semeniščniki in ga pohvalili, da se kljub bolečini smeji, in se mu zahvalili, da si je vzel čas za vernike, jim je odvrnil: “Veste, kaj potrebujem za koleno? Tekilo.“

Alkohol lajša bolečine, ampak …

Kot pišejo na strani ameriškega Nacionalnega inštituta za zlorabo alkohola in alkoholizem (NIAAA), ljudje že od antičnih časov uporabljajo alkohol za lajšanje bolečin. “Laboratorijske študije potrjujejo, da alkohol res zmanjša bolečino pri ljudeh in živalih. Nedavne raziskave kažejo tudi, da se kar 28 odstotkov ljudi s kronično bolečino obrne k alkoholu, da bi ublažil svoje trpljenje. A uporaba alkohola za lajšanje bolečin ima lahko škodljive posledice,“ pravijo
Kakšna so tveganja?

Mešanje alkohola in protibolečinskih zdravil je lahko zelo škodljivo. Kombinacija alkohola in paracetamola lahko povzroči akutno odpoved jeter, mešanje alkohola in aspirina pa poveča tveganje za želodčno krvavitev. Alkohol poveča tudi analgetične in pomirjevalne učinke opiatov, kar poveča tveganje za uporabo prevelikega odmerka.

Zdrsnete lahko v odvisnost

V skladu s prehranskimi smernicami za Američane 2020–2025 bi morale ženske vnos alkohola omejiti na eno pijačo ali manj na dan, moški pa na dve. Največji učinki pri lajšanju bolečin pa se pojavijo pri količinah, ki presegajo te smernice. Poleg tega se čez čas razvije toleranca na analgetične učinke alkohola, kar pomeni, da je za enak učinek treba popiti več alkohola. To lahko pelje v odvisnost.

Dokazano je tudi, da prekomerno pitje alkohola poslabša bolečino. Odtegnitev od alkohola pogosto poveča občutljivost na bolečino, kar bi lahko nekatere pripeljalo do tega, da nadaljujejo s pitjem ali celo povečajo količino alkohola, da bi odpravili bolečine. Sčasoma lahko zloraba alkohola povzroči tudi bolečo periferno nevropatijo majhnih vlaken.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close