Bolečina v kolenu ne pomeni nujno hudih težav, a je ne zanemarite.

U. L., 13. maj 2022
Bolečina
Bolečina v kolenu ne pomeni nujno hudih težav, a je ne zanemarite. Profimedia

Koleno je precej obremenjen in zapleten sklep, saj z njim opravljamo kompleksne gibe, njegove notranje strukture pa prenašajo izjemne sile. Ravno zato potrebuje veliko podpore vezi in kit.

V članku preberite nasvete o tem, kaj lahko in česa ne smete početi s koleni, če želite, da vas nosijo nadaljnja leta.

Da: Počivajte ob bolečem kolenu

Če začutite bolečino, si odpočijte, za lajšanje manjših bolečin v kolenu boste potrebovali le 1 ali 2 dni počitka, pri večjih poškodbah pa boste morda morali počivati dlje. Če se po nekaj dneh bolečine ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Ne: Počitek naj ne bo predolg

Z vajami krepite mišice okoli sklepov, kar pomaga preprečevati poškodbe. Po nekaj dneh počitka postopoma začnite z vadbo. Če imate možnost, izberite plavanje, thai-chi, pilates.

Delajte: Uporabljajte metodo RICE

Za zdravljenje poškodbe kolena uporabite formulo RICE (Rest, Ice, Compress, Elevate)

Dan ali dva počivajte, da se zaceli.

Koleno hladite, da umirite vnetje.

Sklep povijte z elastičnim povojem, da ga podprete in preprečite nabiranje tekočine.

Koleno dvignite, ko počivate, da zmanjšate otekanje.

Profimedia

Ne: Ne tvegajte zdrsov ali padcev

Pri tem vam bo pomagala ustrezna obutev. Če tečete, poskrbite za vam primerno tekaško obutev. Pri pohodih naj imajo čevlji ustrezen podplat.

Da: Uporabite palico, če jo potrebujete

Se počutite negotovo? Uporabite nekaj, s čimer se boste lahko oprli, ko se boste premikali. Izberite trdno, močno in lahko palico z gumijasto konico in ročajem, ki ga je lahko prijeti. Držite jo pod kotom 45 stopinj in se prepričajte, da je primerno visoka

Da: Pazite na svojo težo

Dodatni kilogrami obremenjujejo kolena in povečujejo tveganje za razvoj artritisa in drugih poškodb. Že manjša izguba telesne teže izboljša stanje. Če morate izgubiti nekaj kilogramov, si zastavite cilj, da v naslednjih nekaj mesecih izgubite le 5 % svoje trenutne teže.

Raziskave kažejo, da ta metoda lajša bolečine pri kolenskem artritisu, čeprav še vedno ni jasno, kako. Poiščite osebo, ki je usposobljena in izkušena.

Da: Razmislite o akupunkturi

Raziskave kažejo, da ta metoda lajša bolečine pri kolenskem artritisu, čeprav še vedno ni jasno, kako. Poiščite osebo, ki je usposobljena in izkušena.

Da: Raztezanje je pomembno

Mišice okoli kolen so lahko napete, kar lahko vodi do bolečih poškodb. Z vsakodnevnim raztezanjem lahko preprečite bolečine in poškodbe. Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije in moderator foruma Ortopedija svetuje vaje za stegenske mišice. Vprašajte zdravnika ali fizioterapevta za preproste vaje, ki vam bodo pomagali pri raztezanju pred hojo ali katero koli drugo dejavnostjo.

Najpogostejši vzroki bolečine v področju kolena so degenerativne spremembe (obrabljenost ali artroza), vnetni procesi ali poškodba sklepa. Pogosto je bolečina posledica prevelikih in ponavljajočih se obremenitev kolena, kar povzroči vnetje kit in njihovih ovojnic ter mišic. Neredko je bolečina prenesena iz hrbtenice ali kolka (pri otrocih in starejših), lahko nastane tudi zaradi ploskih stopal in prekomerne telesne teže.

Da: Grejte ali hladite

Če se bolečine v kolenu okrepijo, poskusite z vročimi ali hladnimi tretmaji. Toplota je včasih boljša za lajšanje bolečin. Pri oteklinah pa uporabite ledene komprese.

Ne: Spite v napačnem položaju

To lahko še poslabša bolečine v kolenu. Preizkusite različne položaje in med kolena položite vzglavnik, če spite na boku. Upognjenega kolena ne podpirajte z blazino – naslednji dan lahko nogo težje pokrčite.

Da: Poskusite z opornicami ali trakovi

Podprite boleče in šibko koleno z opornico ali trakom. Za pomoč se obrnite na fizioterapevta, da vam ga namesti ali pa koleno prelepi z lepilnim trakom.

Da: Podprite sklepe

Izberite čevlje, ki podpirajo vaše sklepe, ali pa v lokalni lekarni kupite vložke. Če ti ne pomagajo, se lahko pri zdravniku pozanimajte o podpornih vložkih, narejenih po meri.

Ne: Ne nosite vedno istih čevljev

Čevlji se lahko čez nekaj časa raztegnejo in obrabijo. Ko sta podplat in opora v vaših najljubših tekaških čevljih izrabljena, kupite nove.

Da: Pogovorite se z zdravnikom

Če bolečine ne izzvenijo, poiščite zdravniško pomoč. Morda vam bo pomagalo že injiciranje hialuronske kisline v koleno.

Na vprašanje o bolečinah v kolenu našemu uporabniku na forumu Ortopedija odgovarja Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije.

V: »Pozdravljeni, star sem 47 let, veliko se ukvarjam z športi (tek, kolesarjenje, pohodništvo). V letošnjem letu sem opravil MR levega kolena in levega gležnja zaradi bolečin.
Prosim za razlago izvidov in svetovanje za naprej
MR izvid :
– majhen izliv v kolenskem sklepu
– majhna Bakerjeva cista,
– križna ligamenta sta v mejah normalnega,
– v poteku kolateralnih ligamentov ni posebnosti,
– meniska sta v mejah normalnega,
– hrustanec medialnega kondila femurja je v področju nosilne površine stanjšan, neravnih kontur s posamezni plitkimi fisurami,
– hrustanec centralnega dela trohlee je mestoma subtotalno stanjšan,
– posamezne plitke fisure hrustanca patele.
Mnenje:
– hondromalacija nosilnega predela medialnega kondila femurja gradus 2,
– hondromalacija patele gradus 2,
– hondromalacija centralnega dela trohlee gradus 2-3.«

O: » Spoštovani!
V kolenu imate predvsem hrustančne lezije (poškodbe hrustanca predvsem 2. stopnje). Operativni poseg ni indiciran, svetujem vaje za stegensko muskulaturo, fizioterapijo, poskusite tudi z jemanjem Glukozamina (lahko poskusite tudi z Active Move). Če stanje po pol leta ne bo boljše, priporočam injekcijo hialuronske kisline v koleno. V gležnju imate pa izliv in manjši košček oziroma prosto telo, lahko stanje po predhodni poškodbi. Glede tega pa svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda MR posnetke in poda mnenje glede eventuelne operacije – artroskopije.«

FORUM ORTOPEDIJA

Avtor
Piše

U. L.

Več novic

New Report

Close