Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Bolečine v kolenu in gležnju

Bolečine v kolenu in gležnju

Pozdravljeni,

star sem 47 let, veliko se ukvarjam z športi (tek, kolesarjenje, pohodništvo). V letošnjem letu sem opravil MR levega kolena in levega gležnja zaradi bolečin.

Prosim za razlago izvidov in svetovanje za naprej.

 

KOLENO

MR izvid :

-majhen izliv v kolenskem sklepu,

-majhna Bakerjeva cista,

-križna ligamenta sta v mejah normalnega,

-v poteku kolateralnih ligamentov ni posebnosti,

-meniska sta v mejah normalnega,

-hrustanec medialnega kondila femurja je v področju nosilne površine stanjšan, neravnih kontur s posamezni plitkimi fisurami,

-hrustanec centralnega dela trohlee je mestoma subtotalno stanjšan.

-posamezne plitke fisure hrustanca patele.

 

Mnenje:

-hondromalacija nosilnega predelu medialnega kondila femurja gradus 2,

-hondromalacija patele gradus 2,

-hondromalacija centralnega dela trohlee gradus 2-3.

 

LEVI GLEŽENJ

MR izliv:

-tekočinsko občutljiva sekvenca v treh ravninah, maščobno občutljiva sekvencav sagitalni ravnini,

-večji izliv v zgornjem skočnem sklepu,

-v poteku Ahilove tetive in plantarne fascije ni posebnosti,

-cistična formacija v anteriornem delu  kalkaneusa velikosti 1.2cm, na tipičnem mestu za t.i. vaskularni ostanek(anatomska varianta),

-artikulacijske površine prikazanih sklepov izgledajo v mejah normalnega,

-ligamentarni aparat izgleda ohranjen,

-v poteku tetiv medialnega in lateralnega maleola ni posebnosti,

-kostni fragment velikost 8x11mm v področju -stanje po frakturi sprednjega procesusa starejšega datuma.

 

 

Hvala.

Lep pozdrav Boštjan

Spoštovani!
V kolenu imate predvsem hrustančne lezije (poškodbe hrustanca predvsem 2.stopnje). Operativni poseg ni indiciran, svetujem vaje za stegensko muskulaturo, fizioterapijo, poskusite tudi z jemanjem Glukozamina (lahko poskusite tudi z Active Move). Če stanje po pol leta ne bo boljše, priporočam injekcijo hialuronske kisline v koleno. V gležnju imate pa izliv in manjši košček oziroma prosto telo, lahko stanje po predhodni poškodbi. Glede tega pa svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda MR posnetke in poda mnenje glede eventuelne operacije – artroskopije.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pozdravljeni.

Mi lahko zaupate, ali ste v enem letu kako izbolšali situacijo v vezi kolena, namreč pri sebi imam isti izvid hondromalacija gradus 2 nosilne površine medialnega kondila femorja.

Hvaležna bi vam bila za vsako informacijo.

Petra

Pozdravljeni.

Danes sem prejela izvid magnetne levega kolena in sicer hondromalacija gradus 2 nosilne površine medialnega kondila femorja (posamzne plitke fisure hrustanca nosilne površine medialnega kondila femorja.

Naj omenim,da se s športom ukvarjam že celo življenje, to je način mojega življenja in tek je moja največja psihična in fizična hrana. Stara sem 39 let in se aktivno s tekom ukvarjam že celo svoje življenje. Na magnetno sem bila napotena zaradi padca s kolesom, mesec nazaj in od takrat ne morem več teči. Enostavno boli v predelu pogačice. Zdravnica me je napotila na magnetno in izvid je bil pač takšen. Seveda sem doživela šok, saj ta poškodba naj ne bi imela nobene zveze z mojim padcem, zgolj slučajno so pa na magnetni ugotovili da imam neko obrabo hrustanca. Nikoli me ni nič bolelo in aktivno sem tekla 3 krat na teden. Sem popolnoma zmedena, saj ne vem kako naprej.Imam napotnico za travmatologa, to je pa vse kar sedaj vem.

Za vsakršno pomoč infomacijo bi vam bila neizmerno hvaležna.

Petra

Spoštovani!
Izvid ni nič alarmantnega, gre za zelo blago obrabo oziroma plitke fisure hrustanca na notranji strani kolena. Tudi padec in udarec v koleno je sedaj sprožil te bolečine, fisure so pa verjetno že od prej. Svetujem intenzivne vaje za stegensko muskulaturo, opravite FTH (UZ, laser, MGT), lahko poskusite tudi z jemanjem Glukozamina in Kolagena. Stanje bi se moralo sčasoma umiriti. V poštev lahko pridejo tudi injekcije hialuronske kisline v koleno. Operacija v vašem primeru ni potrebna.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close