Zdravi prigrizki na poti

U. L., 23. april 2022
AktualnoZdravje
Zdravi prigrizki

Ne glede na to, ali ste sami ali pa imate v avtu nekaj lačnih otroških ust je vedno dobro imeti nekaj vode in prigrizke. Da bi se izognili skušnjavi s čipsom, si pripravite zdrave in okusne obroke na poti ali za v pisarno.

Sladoled iz zamrznjenega jogurta in sadja

V mešalniku zmešajte sezonsko sadje ali pa uporabite zamrznjenega (ni nič slabše, saj se ohrani večina vitaminov) z jogurtom z manjšo vsebnostjo maščob ali priljubljenim skyrom. Mešanico nalijte v modelčke za sladoledne lučke in zamrznite. Pred odhodom jih ponudite otrokom, ki so vedno veseli sladolednih poslastic.

Zamrznjeno grozdje

Če boste preživeli dan na plaži ali ob bazenu, se še kako priležejo hladne osvežitve. Pozabite na sladoled in v prenosni skrinji prinesite zamrznjeno grozdje. Izredno osvežujoč prigrizek, ki vsebuje veliko vode in vlaknin.

Zamrznjeno grozdje

Pražena čičerika

Iščete novi prigrizek, ki bi ga lahko grizljali v pisarni? Pražena čičerika je presenetljivo okusna, z beljakovinami bogata alternativa »dobrotam« iz avtomata. Pripravite jo tako, da pečico ogrejete na čim višjo temperaturo. Čičeriko operite, odcedite in osušite, prelijte z žlico in pol oljčnega olja, posujte s soljo, po želji lahko dodate česen v prahu ali čili. Razporedite po pekaču in pecite 20 do 30 minut dokler ne postane zlata in hrustljava.

Pokovka iz mikrovalovke

Za večer v kinu si lahko pripravite pokovko ali po domače »kokice« doma v mikrovalovni pečici. So veliko boljša izbira kot pomfri, čips ali slane palčke.

Humus s korenjem, papriko ali stebelno zeleno

Zelo okusen in zdrav prigrizek za izlete, v avtu ali pa doma. Humus lahko pripravite sami ali pa uporabite kupljenega, zraven na palčke narežite korenje, papriko ali stebelno zeleno. Presenečeni boste, kako radi po tem prigrizku posežejo tudi otroci.

Arašidi in pistacije v lupini

Obvezni spremljevalci tekem so prigrizki. Arašidi in pistacije v lupini so precej boljša izbira kot pražene različice. Vseeno pa bodite pozorni na vnos, če želite izgubiti nekaj telesne mase, saj vsebujejo veliko maščob.

Parmezanov pita čips

Včasih je dovolj le hrustljav čips. Na naslednjem pikniku ponudite ta pikanten pita čips. Pečico segrejte na 350 stopinj. Štiri polnozrnate pite (dobite jih v bolje založenih trgovinah) narežite na kolobarje in jih prelijte z 1 ½ žlico olivnega olja. Položite jih na pekač, potresite z ¼ skodelice naribanega parmezana in pecite 8 do 12 minut ali dokler ne postanejo svetlo zlato rjave barve.

Tamari mandlji

Ste se naveličali navadnih mandljev? Mandlji tamari so praženi v blagi japonski sojini omaki. Kot pri vseh oreščkih morate paziti na velikost porcije. Da bo imel vaš prigrizek manj kot 150 kalorij, jih lahko pojeste približno 15 oziroma malo manj kot tri žlice.

Polnozrnati kosmiči

V šoli, pisarni ali na poti – polnozrnate kosmiče preprosto shranite v plastično škatlico. Previdni bodite pri izbiri kosmičev in berite deklaracije. Pazite na vsebnost sladkorja in maščob.

Suhe slive

Suhe slive so znane po vlakninah, vendar so tudi sladek, z antioksidanti obogaten prigrizek. Primerne so za prigrizek na poti in so dober vir vitaminov A in B6.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close