Najdi forum

Zdravo,

imam eno vprašanje. V zadnjih 3 letih, nazadnje junija 2020, sem imel trikrat izpah pogačice (takšna je bila uradna diagnoza).

Zadeva je bila od junija 2020 normalna – nobenih težav pri športu (tek, nogomet, itd.), edino kar sem opazil je to, da sem se na omenjeno koleno ‘šparal’ in je posledično bila noga malo ožja (imel sem fizioterapije, tam so tako rekli).

Zdaj pa je problem sledeč: včeraj sem nekajkrat ob hoji po stopnicah navzdol opazil, kot da bi mi ena stranska vez kolena ‘preskakovala’ naprej in nazaj.

Danes zjutraj je bilo to isto samo nekajkrat, zdaj popoldne pa se to naredi vsakič, ko grem z omenjeno nogo na stopnico. Čutim ta premik, potem je pa vredu.

Koleno ne boli popolnoma nič, zatečeno ni, edino ob vsakem preskoku me mal požgečka.

Je pa res, da sem prejšnji četrtek (28.3) šel na tek in me je enkrat navzdol v dolino malenkost speklo na istem mestu, potem sem se ustavil, 5 sekund masiral in potem normalno šel naprej.

 

Hvala za pomoč,

Lp

Spoštovani!

Se preskoki pojavljajo na zunanji strani nekaj cm nad samim sklepon in so prisotni pri cca. 30st. pri prehodu iz pokrčenega v iztegnjeno koleno in obratno? Glede na navedeno se mi zdi najbolj verjetno, da Vam preskakuje iliotibialni trakt preko lateralnega femoralnega epikondila. Stanju se uradno reče Sindrom iliotibialnega trakta (Iliotibial Band (Friction) Sindrome), občasno tudi enostavno “tekaško koleno” in je relativno pogost vzrok težav s kolenom. Pogosto lahko preskoki, če se nadaljujejo, postanejo tudi boleči.

Zdravljenje je večinoma fizikalno-rehabilitacijsko. Včasih, so težave tudi kronične. V vsakem primeru se priporoča osnovni trening moči spodnjih okončin in za stabilizacijo medenice, v primeru, da so mišice stegna preveč “zategnjene” stretching in manualne tehnike za sproščanje teh mišič. V predelu ev. bolečih preskokov masaža ali “rolčkanje”. Potrebno pa je tudi biti pozoren (to lažje naredi druga oseba, še posebej izučen fizioterapevt oz. trener) na vzorec hoje oz. teka, ki ravno tako lahko povzroča težave.

Če težava postane ekstremno težavna, je priporočljiv osebni obisk zdravnika, saj je zdravljenje (redko) lahko povezano tudi z zdravili, blokadami, v ekstremnih oblikah s kirurškim posegom.

Literatura, če Vas zanima: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35007886/ (na voljo je tudi .pdf)

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

 

Ob gibu, ki ga navajate, pogosto namreč preskakuje iliotibialni trakt preko lateralnega femoralnega epikondila. S časom te preskoki lahko postanejo tudi boleči.

Spoštovani!

Ze več kot eno leto me boli v predelu desne rame in  mišice bicepsa.

Predvsem ponoci je hudo. Vceraj sem bila na urgenci v NM.

Zanima me kaj pomeni diagnoza in vnaprej.zdravlje. dobila sem sicer blokado kotrikost.ampak mi ne pomaha še.

Dg:M25.50 Arthralgia omae dex

Hvala,luci 78

Spoštovani!

Diagnoza M25.50 Arthralgia omae dex  pomeni enostavno bolečina v desni rami. Vzrok bolečine ni opredeljen. Pogosti vzrok tovrstnih bolečin je bodisi utesnitev mišic ramena (suakromialni impingement), ob tem lahko poškodba tetiv rotatorne manšete (tendinitis/tendinoza/ruptura), lahko pa enostavno obraba ramena ali sklepa med ključnico in lopatico (glenohumeralna/akromioklavikularna artroza).

Blokada je simptomatska rešitev – deluje pretežno protibolečinsko, praviloma pa ne zdravi vzroka bolečine. Poleg kliničnega pregleda je edina preiskava, ki celostno loči med zgoraj navedenimi spremembami MR ramena ali še bolje ramenska MR artrografija. Šele na podlagi celostne diagnostike je nato možno ukrepati bolj ciljno kot le z blokado. Blokada menim, da je v smislu protibolečinskega ukrepanja ustrezna rešitev, vendar bo v primeru vztrajajočih težav potrebno opraviti še zgoraj navedeno slikanje, da se vidi, kaj je z ramenom zares narobe ter se ev. odloči za dodatno usmeritev zdravljenja.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Odgovor na objavo uporabnika
luci79, 15.04.2022 ob 23:20

Spoštovani!

Ze več kot eno leto me boli v predelu desne rame in  mišice bicepsa.

Predvsem ponoci je hudo. Vceraj sem bila na urgenci v NM.

Zanima me kaj pomeni diagnoza in vnaprej.zdravlje. dobila sem sicer blokado kotrikost.ampak mi ne pomaha še.

Dg:M25.50 Arthralgia omae dex

Hvala,luci 78

Hvala. to mi je zelo pomagalo.

Spoštovani!

Dg:M25.50 Arthralgia omae dex

Zgoraj navedena diagnoza pomeni enostavno “bolečina v desni rami”, kar nesporno drži.

Glede na dalj časa trajajoče bolečine, mislim, da se obrnite v ortopedsko ambulanto oz. k skeletnemu kirurgu, usmerjenemu v patologijo zgornje okončine. Ev. pridejo v poštev tudi nekater fiziatri, ki se usmerjajo v tovrstno patologijo.

Ob pregledu se bo najverjetneje ugotovilo draženje v povezavi z določeno strukturo, kar se bo predvidoma potrjevalo s slikovno diagnostiko. Nekatere spremembe se vidijo že na RTG (npr. kalcinacije v tetivi, artroza, premik glavice nadlahtnice ob masivni rupturi rotatorne manšete …), nekatere spremembe se vizijo z UZ (npr. izliv v sklep, subakromialni burzitis, nekatere rupture rotatorne manšete), verjetno pa je najbolj celostna preiskava MR artrografija (slikanje MR s tem, da Vam pred slikanjem v ramo vbrizgajo kontrastno sredstvo).

Do dokončne diagnoze boste verjetno prišli šele po opravljenem zgoraj navedenem diagnostičnem postopku. Do takrat pa najprej malce počakajte. Blokada, kot ste jo prejeli, včasih razvije učinek šele po tednu dni. Hkrati pa so svetovana protivnetna zdravila, načeloma nesteroidni antirevmatiki (npr. Naklofen, Nalgesin, Voltaren, Brufen, Arcoxia, Roticox itd.).

V kolikor boste imeli še kakšno vprašanje, sem na voljo!

Klemen Aleš Pilih

Odgovor na objavo uporabnika
pikapoka612, 08.05.2022 ob 21:34

Hvala. to mi je zelo pomagalo.

Do dokončne diagnoze boste verjetno prišli šele po opravljenem zgoraj navedenem diagnostičnem postopku. Do takrat pa najprej malce počakajte. Blokada, kot ste jo prejeli, včasih razvije učinek šele po tednu dni. Hkrati pa so svetovana protivnetna zdravila, načeloma nesteroidni antirevmatiki (npr. Naklofen, Nalgesin, Voltaren, Brufen, Arcoxia, Roticox itd.).

Spoštovani

Rabil bi nasvet oz vaše mnenje. Pred 6 meseci sem bil operiran na levi rami kjer se je naredila resekcija AC sklepa in po dvo tedenski fizkalni terapiji  v Zrečah je bilo vse ok sem bil čisto brez bolečim na kar me je ortoped se poslan na terapijo v Radence kjer sem opravil še invidualno razgibavanje rame. Predzadnji dan mi je terapevtka v ležečem položaju potegnila ramo do konca nad glavo in takrat me je grozno močno zabolelo oz se je nekje nekaj sprostilo in od takrat mi pri določenem gibu rama preskakuje. Opravil sem magnetno resonanco kjer ni bilo videti ruptur sem pa se opravil CT z kontrastom ki pa je pokazal široka diastaza AC sindezmoze za 2 cm. Bolečine kot tudi to preskakovanje rame je zelo moteče me ovira tudi pri vsakodnevnih opravilih kot je tudi vožnja avta. Danes sem imel pregled pri ortopedu in mi je dal napotnico za fiziatra ter potem za fizikalno terapijo ampak so mi vsepovsod povedali da terapije nebo prej kot oktobra  2023. Prosim vas za vaše  mnenje oz oceno ker sem zasledil da je to možno tudi operirati oz da fizikalna relacija naj nebi prišla v poštev  če je od poškodbe že dlje časa v tem primeru 3 mesece.

Hvala vam za odgovor!

Lp

Robi

Spoštovani!

Čisto jasnega odgovora Vam ne znam podati.

Je bila pri operaciji rame samo resekcija AC sklepa ali tudi kaj drugega? Glede na to, da se je preskakovanje pojavilo šele po močnem gibu v rami, je predvsem potrebno ugotoviti, kaj se je pretrgalo. MR preiskava ne pokaže vse patologije, saj je statična. Včasih je potrebno opraviti tudi dinamično preiskavo – npr. UZ, za prikaz preskakujoče strukture ali MR artrografijo za prikaz lezije glenoidalnega labruma. Hkrati je diastaza 2 cm kar velika, vendar bi ravno to lahko govorilo proti preskakovanju v tem predelu, saj onemogoča “drgnjenje kost na kost”. Glede FTH se strinjam, da je prenehanje preskakovanja samo kot posledica FTH težko pričakovati.

Sam bi pri Vas postopal sledeče:

1. Sprva bi Vas ob pregledu posnetkov slikovnih preiskav želel še klinično pregledati, da bi bolje opredelil mesto preskakovanja. Morda bi bilo možno to razjasniti že klinično.

2. V kolikor preskakovanja ne bi mogel pojasniti klinično, bi se odločil za dodatno preiskavo. Bodisi dinamično (UZ) bodisi MR artrografijo – glede na klinični sum.

Seveda obstaja možnost, da se patologije ne odkrije, vendar mislim, da je v Vašem primeru pojasnitev preskakovanja predpogoj za uspešno zdravljenje. Obstaja pa seveda tudi možnost, da se težave s časom zazdravijo in (vsaj delno) prenehajo, vendar s tem ne gre zanesljivo računati.

V kolikor bi potrebovali nadaljnja navodila za zdravljenje, se lahko obrnete name preko [email protected].

Lp, Klemen Aleš Pilih

Spoštovani!

Stara sem 42 let, tenis igram eno leto. Pred dvema mesecema sem začutila bolečino v desni rami. Tukaj je MR izvid, prosim za razlago. Hvaležna bom za nasvet glede zdravljenja.

MR desne rame

Tekočinsko občutljive sekvence v treh ravninah, maščobno občutljiva

sekvenca v sagitalni ravnini

AC sklep izgleda primeren.

Akromiohumeralna razdalja je primerna.

Zmeren izliv v SA-SD burzi.

Brez posebnosti v poteku tetive dolge glave mišice biceps.

Tetive rotatorne manšete izgledajo ohranjene.

Bufordov kompleks.

Brez posebnosti hrustanca glenohumeralnega sklepa.

Aksilarni recesus je zadebeljen do 5 mm, spremenjenega signala.

Mnenje:

Znaki adhezivnega kapsulitisa.

SA-SD burzitis.

Lep pozdrav!

Spoštovani!

Mislim, da sem na to vprašanje ravno odgovoril že pod drugo temo. Ste objavili 2x? V kolikor Vam še nisem odgovoril, mi prosim pišite ponovno.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close