Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje proti Covid-19

Cepljenje proti Covid-19

Pozdravljeni,

Zakaj nikjer ne zasledim informacij in clankov o stranskih ucinkih po cepljenju. Ali sproti brisejo, da se cim manj najde na netu? Ceprav vsi vemo kako je s tem, saj slisimo od ust do ust, preko fbja,…

Vceraj sem bila sokirana, ko sem izvedela, da so starostno skupino od 18-25 let ze precepili, se pravi vse studente?! Pa to je grozno! S cepivom, ki je nepotrjeno, ki ga nikoli orej niso se uporabili. Se bojim ko bo ta mladina zelela imeti cez 5,10 let otroke, kaj bo… Da ne govorim o vseh moznih avtoiumunih boleznih, ki se lahko razvijejo, itd.

Prebrala sem tudi, da imajo namen pocepit otrocke!! Od 6.meseca dalje😱ceprac otroci do 12.leta sploh ne morejo dobiti oz zboleti za korono!!! To je genocid za moje pojme.

Je kdo od starsev, ki je dal svoje polnoletne otroke ze cepiti.. Izkusnje? Stranski ucinki? Tisti, ki ste se sami dali cepiti?

 

Lp,

 

Spoštovani, neželene učinnke po cepljenju se v Sloveniji prijavlja, spremlja in tudi sproti objavlja poročila.

ttps://www.cepimose.si/aktualno/nezeleni-ucinki-po-cepljenju/

ttps://www.cepimose.si/storage/2021/09/Porocilo-NU-covid19_2021_35-36.pdf

Aktualne svetovne objave, ki se nanašajo na varnost cepiv, njihovo spremljanje in tudi neželene učinke, najdete z iskanjem v ustrezni medicinski spletni knjižnici

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=side+effects+covid+vaccines

Od kod vam ideja, da otroci, mlajši od 12. leta, ne morejo zboleti s korona-virusno okužbo?res je, da je pri njih običajno blaga, pogoste so tudi okužbe s brez simptomov, a so, seveda, vidimo tudi težje okužbe, dolgotrajni covid in ne glede na prisotnost simptomov pojav pretiranega vnetnega sistemskega odziva, cca 14 -21 dni po okužbi (je redek, a gre za težko stanje).

Polnoletnih oseb – ne dajejo cepit starši, temveč se za cepljenje odločajo sami.

Vsako zdravilo je bilo nekoč novo zdravilo in se a je uporabilo prvič; cepiva, ki jih uporabljamo pri nas, so bila vsa odobrena na podlagi predpisanih registracijskih postopkov.

O polnoletnih otrocih: vsi moji trije polnoletni otroci so cepljeni, prav tako mladoletni 12-letnik.

Želim vam lep dan

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni, sam sem cepljen, enako žena, pa tudi oba še mladoletna dijaka (15 in 17 let). Cepili smo se takoj, ko je bilo mogoče, in s tem prispevali k zmanjšanju prenosov okužb in bolezni. Nihče ni imel stranskih učinkov, razen bolečine v roki dan po cepljenju. Tudi kolikor poznam primere, razen vročine za dan ali dva drugih učinkov ni bilo. Vas in podobne pa prosim, da se tudi čim prej cepite, da spet zaživimo normalno življenje, brez mask, karanten in omejitev.

Hvala za vaš prispevek.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Jaz sem bila cepljena. Taki stranski učinki, da sem pristala v bolnici! Po pol leta še vedno nisem popolnoma ok.

Sama se ne bom več cepila (zaradi kontraindikacije po cepljenju), a vseeno nisem proti cepljenju. Se mi pa ne zdi prav, da se o cepljenju ne govori iskreno in se določene informacije prikrijejo. Verjetnost resnih stranskih učinkov je morda majhna, a vseeno obstaja in tudi o tem bi bilo potrebno govoriti.

Mogoče bi se pa več ljudi cepilo, če bi imeli resnične informacije, ker takole kot je prikazano v javnosti, ni iskreno in v ljudeh zbuja še večji sum.

In ja, tudi sama sem začudena, da se na forumih razpravlja o vseh mogočih temah, le o cepljenju proti covid-19 ni nikjer nič zaslediti. 🤔

Zato ker moderator odobri kar mu paše 🙁

Spoštovani, to je sicer vaša percepcija. Vse, kar se je nanašalo na stranske pojave, vprašanja ali izkušnje, objavljam. Za izboljšanje poročanja pa tole: če oseba meni, da je po zdravilu utrpela neželene učinke, je daleč najbolje, da jih prijavi na JAZMP (v primeru cepiv tudi NIJZ).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni. Imam vprašanje glede covida in cepljenja. Torej, ali je prebolevnik dobro zaščiten pred ponovno okužbo oziroma če se spet okuži, poteka ta bolj blago? Kako je pa s tem, če se cepi? Ali še vseen lahko dobi hude stranske učinke? Zanima me predvsem za mrna cepiva seveda. Zaznala sem, da se pri mrna cepivih lahko pojavi vnetje osrčnika ali srčne mišice, baje zelo blago, torej neke nevarnosti za življenje naj ne bi bilo.Kako je pa s strdki? To tudi spada med stranske učinke? Prosim za razsvetlitev. Še to … ali če si imel covid pljučnico, lahko prilakuješ v primeru cepljenja ali ponovne okužbe, ponovno hud potek ali ne?

Spoštovani, absolutnih in dokončnih odgovorov na vaša vprašanja še ni, odogovori se bodo tudi spreminjali glede na to, kako se bo virus širil, koliko populacije bo prekužene in koliko dovzetne, kakšna bo starostna stuktura dovzetne in prekužene popuacije (in posledično imunost) te populacije in seveda – v kakšni meri se bo virus v prihodnosti spreminjal (stopnja kužnosti in del, ki je pomemben za izdelavo cepiva).

Ta trenutek vidimo, da imunost po prebolevnosti v poprečju traja vsaj 9 mesecev, da je tako protitelesa, kot celična, vendar ta imunnost NI absolutna. Ob spremembi seva vidimo ponovne okužbe, ki pa so mnogo redkejše, potekajo blažje in zahtevajo manj hospitalizacij (kljub temu pa se na intenzivi znajde tudi kakšen prebolevnik.

Tudi po cepljenju pričakujemo vsaj 6 mesečno zaščito, le ta je zelo odvisna od starosti cepljene osebe in morebitnih motenj imunsoti, oz. sočasnosti drugih kroničnih bolezni.  Odvisna je od vrste cepiva in je bistveno boljša pri mRNA kot pri do sedaj znanih vektorskih cepivih. Po cepljenju imunsko kompetenstne osebe pričajujemo cca 60% zaščito pred okužbo samo, in cca 80-90% pred hospotalizacijo, oz težkim potekom. Pomembno je vedeti, da zlasti pri visoki starosti in preveliki telesni teži (pa, seveda, tudi pri motnjah imunosti in kroničnih boleznih) moramo razmišljati o stalnem osveževanju imunsti (3. odmerek), saj sta starost in prevelika telesna teža samostojna dejavnika za napoved težkega covida.

Zaenkrat velja kot najbolj učinkovita kombinacija – prebolevnost in 1 odmerek mRNA cepiva. Tudi prebolevnik ima lahko po cepljenju stranske pojave, podobno kot necepljena oseba.

Tudi pri mRNA cepivih so možni stranski pojavi, vnetje srčne mišice, vnetje osrčnika, ipd. in to pri obeh vrstah cepiv, ki ju uporabljamo pri nas. Nekoliko pogostejši so pri moških. Je pa res, da so redki, v večini primerov blažji in izzvenijo. Stranski pojavi – trombembolični zapleti in krvni strdki se pojavljajo v povezavi z vektorskimi cepivi, ne pa m-RNS: Glede na to, da se bomo s kovidom srečevali še dolgo, po drugi strani pa cepimo tudi mlade, je treba stranske pojave izjemno natančno spremljati, jih stalno vrednostiti, saj je treba stalno tehtati med morebitno škodljivostjo cepljenja in težko bolezni (vključno z dolgotrajnim kovidom, pri otrocih z multiplim organskim sindromom), ki jo povzroča bolezen sama.

Težki poteki so pogosto vezani na genetske značilnosti osebe, starost, debelost, oz. prekomerno telesno težo, oz. prisotnost kroničnih nenalezljivih bolezni, zato so te osebe v vsakem primeru bolj izpostavljene in je pri njih treba bolj skrbeti za zaščito (cepljenje). Kot semže zapisala, je tudi upad protiteles pri starih hitrejši (tako po bolezni, kot pri cepljenju).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za zelo izčrpen odgovor. Torej, če prav razumem, skrbi v zvezi s strdki pri mRNA cepivih ni?

Sama sem prebolela covid pljučnico, 14 dni vročine, slaba saturacija, vendar brez hospitalizacije. Dobila antibiotik. To je bilo pred 8 tedni. Sedaj sem bila v stiku z osebo, ki je okužena. Je verjetnost, da se ponovno okužim?

In še to, če se okužiš v tako kratkem času, poteka bolezen blažje? Strdki pa se lahko pojavijo neglede na obliko prebolevanja, ne?

Spoštovani, da bi se ponovno okužili z istim (ali zelo podobnim) sevov je skrajno malo verjetno, oz. praktično neverjetno, saj je v tem času količina protiteles praktično najvišja. To pomeni, da ste za zdaj varni (in imuni). Strdki se nekoliko pogosteje pojavijo v povezavi s težjimi oblikami, a ste vi po dveh mesecih že mimo. Skrbi glede trombemboličnih zapletov v povezavi z mRNA cepivi ni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Kaj menite, da ce nekdo, ki je ze prebolel covid, ponovno zboli za drugim sevom, da zboli blazje?

Spoštovani, oseba, ki je že prebolela covid, večinoma razvije imunost, ki traja kar nečaj časa. Če se ponovno okuži, je bolezen praviloma blaga. Kljub vsemu pa vidimo tudi posameznike, ki se kljub že prebolelemu kovidu ponovno okužijo in potrebujejo hospitalizacijo in tudi intenzivno nego. Večinoma so to bolniki, ki imajo enega ali več dejavnikov za težah potek kovida.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam. Nekaj bi se vprasala, glede na to, da sem imela covid pljucnico … ocitno ni nekaj okej z mojim imunskim sistemom, ne? Ali obstaja kak nacin, da preverim to? Kako je glede imunskega sistema pri meni in kaksnih bolezni. Sem pa po porodu bila ravno 7 tednov takrat, ce to kaj vpliva na potek in slabsi imunski ?

Spoštovani, presojanje vašega imunskega stanja in podatkov o vaših odzivih na prejšnje okužbe, ni mogoče ocenjevati preko spleta, saj to zahteva presojo vaše dosedanje zdravstvene dokumentacije. Glede navedenega se obrnite na izbranega zdravnika.

Nosečnost sama po sebi je eden izmed dejavnikov možnega težjega poteka covida (v nosečnosti je imunski odziv nekoliko spremenjen, saj prvenstveno ščiti plod pred preburnim odzivom in ne vas (nosečnice). V nosečnosti tudi mnoge druge okužbe potekajo težje kot sicer. Ravno zato se nosečnicam priporoča cepljenje. Tudi v obdobju neposredno po porodu so ženske bolj ranljive (hormonski vihar, stres, utrujenost, izguba krvi po porodu) in vaša okužba je očitno nastopila ravno takrat.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Ja okuzba je prisla 7 tednov po porodu. Torej je lahko povezano s tem.

Drugace pa dosedaj nisem imela nobenih tezav, sem bila tud pregledana za scitnico, pri revmatologu, kardiologu, nevrologu in nic kaj ni bilo za najti. Pred covidom mislim. Zdaj pa ne vem … mate kak nasvet, ce se lahko kaj se pregleda? Ali to, da sem prebolela na tak nacin, govori za to, da ocitno je nekaj, kaka kronicna bolezen ali kaj z imunskim sostemom?

Spoštovani, eventualne imunske pomanjkljivosti preiskujemo s specifičnimi imunološkimi preiskavami. Podatkov o drugih boleznih ne navajate. Prebolevanje covid okužbe pri posamezniku je poleg vseh (do sedaj navedenih dejavnikov, ki jih povezujemo s težjim potekom), odvisno predvsem od njegovih genetsko pogojenih imunskih značilnosti. Samo dejstvo, da ste preboleli covid pljučnico, še ne govori o tem, da imate neko “splošno” imunsko pomanjkljivost, temveč, da ste se s povzročiteljem covid-19 spoprijeli na tak način. Covid pljučnico je prebolevalo mnogo mlajših in starejših oseb tudi brez pridruženih bolezni. Tudi več študij tekom analize pandemije covid-19 so se ukvarjale s preučevanjem genetskih značilnosti posameznikov, ki so obolevali s težkim potekom (to pomeni potreba po hospitalizaciji, značilen padec nasičenosti krvi s kisikom, potreba po umetnem predihavanju) in kazale, da ima cca 4% prebivalstva genetski zapis za receptorje, na katere se veže povzročitelj, ki bi ga lahko povezali s težjim potekom. Tudi sicer nalezljivih bolezni ljudje , ki so sicer povsme imunsko sposobni, ne prebolevajo(mo), saj smo genetsko različni. Tudi določena stanja v življenju (npr.) recimo nosečnost tipično spremenijo naš odziv. Predlagam, da 6 mesecev po preboleli okužbi zaščito proti covid 19 dopolnite z enim odmerkov mRNA cepiva.  Želim vam lep dan in prijetno materinstvo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam. To nameravam. Glede strabskih ucinkov, ki so pri mrna cepivih pa sva rekli, da ni tezav nobenih, razen glede vnetja srcne misice, ki pa je redko?

Spoštovani, stranski pojavi po cepljenju proti covid-19 z mRNA cepivom, seveda, so. In to kar pogosti: bolečine v mišicah, sklepih, vročina, mrzlica, hud glavobol, bolečine v trenuhu, bolečina in teklina na mesti vboda. A težji stranski pojavi, kot vnetje srčne mišice, vnetje živcev, so zelo redki. Vnetje srčne mišice je, čeprav redko, nekoliko pogostejše pri mladih moških.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close