Rastlinsko mleko lahko naredimo tudi sami

Med.Over.Net, 04. avgust 2024
Prehrana
Na mizi razstavljeni rastlinski napitki: kokosov, rižev, mandljev in ovsen
Foto: Profimedia

Na trgu je veliko rastlinskih napitkov. Njihova cena nas velikokrat odvrne od nakupa, zato je odlična opcija, če ga pripravimo sami.

Priprava domačih rastlinskih napitkov je precej enostavna. Da bodo okusna in zdrava, predlagamo, da uporabite žita in oreščke ekološkega izvora, dodate začimbe po lastnem okusu ter za soljenje uporabite himalajsko ali nerafinirano morsko sol (piranska).

Mandljevo mleko

Mandlje v mrzli vodi namočimo čez noč. V mešalnik nalijemo namočene mandlje in vodo, dodamo sol, svežo vodo, lahko dodamo še naravno sladilo, datlje.

Kokosovo mleko

Kokosovo mleko naredimo tako, da zmešamo kokos in vročo vodo v mešalniku. Nato pustite nekaj časa, da se kokos omehča in nato zmiksate. Na koncu skozi krpo zlijte tekočino in mleko ohladite.

Sojino mleko

Sojine zrne operete in namočite v vodi (razmerje 1:3) . Namočimo za 20 ur. Nato kuhate 20 do 40 min na 80 °C.

Za več idej o pripravi napitkov in ustrezni izbiri hrane za vroče dni obiščite forum Prehrana in varnost živil. Prebrali boste lahko tudi o pripravi živil, rokih trajanja, dietah in posebni prehranskih režimih, pogrevanju hrane, kako pravilno shranjevati živila in še mnogo več.

Avtor
Piše

Med.Over.Net

Več novic

New Report

Close