Znanstveniki razkrivajo resnično moč testosterona

Moški spolni hormon testosteron je simbol moškosti in privlačnosti. Za njegovo tvorbo je zaslužen luteinski hormon, za sproščanje pa celice testisov in delno nadledvične žleze.

O tem, koliko testosterona se bo sprostilo, pa odločajo geni. Prav njim gre zahvala za vse značilnosti moškega spola, ki jih imate radi. Testosteron v življenju moških v resnici igra silno pomembno vlogo, in to ne le na področju plodnosti, temveč tudi z drugih zdravstvenih vidikov. Vpliva tudi na skupno kakovost življenja. Preberite več o resnični moči testosterona.

Testosteron oblikuje fiziološke in značajske lastnosti moškega

Zagotovo ste se že večkrat vprašali, zakaj so moški manj občutljivi, manj čustveni in bolj grobi. Za to je kriva količina testosterona. Prav zaradi tega hormona so moški tudi manj empatični in se težje vživijo v drugo kožo. Tisti z več testosterona obožujejo pustolovščine in nevarnost, manj spoštujejo predpise in se običajno ukvarjajo z nevarnejšimi posli.

Ker je ena temeljnih vlog testosterona razvoj sekundarnih spolnih znakov, lahko moške z več tega hormona prepoznate že na prvi pogled. Močnejši so, bolj mišičasti, dobro grajeni in v dobri kondiciji ne glede na telesno dejavnost. Poleg tega imajo bolj izrazite poteze obraza in so nadpovprečno dlakavi.

Testosteron pri vsakdanjem delovanju

Zaradi testosterona se moški z vsakdanjimi izzivi borijo veliko lažje od žensk. Odpornejši so proti stresu, tesnobi in depresiji. Njihov občutek strahu je manjši in bolj so nagnjeni k tveganju. Zaradi večje samozavesti in odločnosti hitreje in lažje dosegajo zastavljene cilje. Ker je testosteron naravni antidepresiv, izboljšuje vsakodnevno delovanje, saj spodbuja dobro razpoloženje in krepi optimizem. Zaradi tega so taki moški privlačnejši in jih okolica hitreje vzljubi. In vse tiste ženske, ki ste se v javnosti kdaj počutile manj pomembne od svojih mož – razlog ni v vas, temveč v hormonih!

Kardiološka moč testosterona

Testosteron je zelo pomemben pri normalnem delovanju srčno-žilnega sistema moških. Raziskave so pokazale, da znižanje ravni testosterona v krvi vpliva na povečanje minutnega volumna srca in zmanjšanje perifernega vaskularnega odpora. Zato se nižje ravni testosterona pri moških vse pogosteje povezujejo s težjo klinično sliko kroničnega srčnega popuščanja.
Po drugi strani znanstveniki domnevajo, da zdravljenje s testosteronom povečuje kardiovaskularno tveganje. Za dokončni odgovor bo torej treba počakati na podrobnejše raziskave.

Spolna moč testosterona

Testosteron je glavni hormon, potreben za pravilen spolni razvoj. Vpliva na možatost in spolno privlačnost moškega. Raven testosterona vpliva tudi na željo po spolnosti ter na potrebo po pogostih spolnih odnosih. Moški z več testosterona imajo močnejši spolni nagon in večjo potrebo po spolnih odnosih, kar se najbolj izrazito kaže med 18. in 35. letom starosti. Pozneje se raven testosterona postopoma niža.

Raziskave so potrdile, da je pri moških z višjimi ravnmi testosterona več verjetnosti, da bodo imeli otroke, da pa se te ravni v obdobju očetovstva nižajo. Testosteron je torej nadvse pomemben za moško plodnost.

Testosteron kot fiziološki dejavnik staranja

Naravni proces staranja pri moških spremlja upočasnjena tvorba testosterona. Posledično lahko moške po 60. letu starosti doleti t. i. andropavza. Zanjo so značilni utrujenost, zmanjšan tek in izguba moških sekundarnih spolnih znakov, kot so izguba mišične moči, povečanje telesne mase na predelu trebuha in osteoporoza. Andropavzo ali – kot ji rečejo nekateri – moško menopavzo spremljajo tudi nižji libido, zmanjšanje ali izguba potence ter psihološke spremembe, denimo razdražljivost, depresivnost, slabša zbranost, izguba zanimanja za vsakdanje dejavnosti in izguba spomina.

Literatura:
Brookes, L. 2014. Primary Care’s 2014 Lessons: The Research Changing Practice. CV Risks With Testosterone: Europe Has the Last Word, for Now. Gettler, T. L., et al. 2011. Longitudinal evidence that fatherhood decreases testosterone in human males. PNAS. 108 (39): 16194–16199.
Šimić, N. 2009. Spolni hormoni i seksualna želja. Medica Jadertina. 39 (1-2): 5–12.

Foto: Pexels

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,496
30.03.2024 ob 10:27
297,959
05.10.2024 ob 22:25
113,047
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close