Vedno brez energije in hitro utrujeni?

anonimni uporabnik, 20. maj 2021
Zdravje

Simptomi kot so omotičnost in utrujenost, ko vstanete iz sedečega ali ležečega položaja lahko kažejo na stanje, imenovano posturalna hipotenzija. Pomembno je ugotoviti vzrok nizkega krvnega tlaka, da se prične ustrezno zdravljenje.

Morda je vzrok nizek krvni tlak

Nizek krvni tlak ni vedno znak zdravstvenega problema. Če pa imate simptome kronično nizkega krvnega tlaka, naj zdravnik diagnosticira stanje in odkrije vzrok. Simptomi kot so omotičnost, omedlevica, zamegljen vid, slabost, utrujenost, pomanjkanje koncentracije in vrtoglavica, ko vstanete iz sedečega ali ležečega položaja lahko kažejo na stanje, imenovano posturalna hipotenzija. Pomembno je ugotoviti vzrok nizkega krvnega tlaka, da se prične ustrezno zdravljenje.

Kakšni so načini zdravljenja kronično nizkega krvnega tlaka?

Pri mnogih ljudeh lahko kronično nizek krvni tlak učinkovito zdravimo s prehrano in spremembami življenjskega sloga. Zdravnik vam bo morda rekel, da zvišajte krvni tlak in nivo energije s temi preprostimi spremembami:

  • Jejte dieto z večjo količino soli.
  • Pijte veliko brezalkoholnih tekočin.
  • Omejite vnos alkoholnih pijač.
  • Redno telovadite, da spodbudite pretok krvi.
  • Bodite previdni, ko se dvignete iz ležečega ali sedečega položaja. Da bi izboljšali prekrvavitev, nekajkrat pretegnite stopala in gležnje, preden vstanete. Ko se dvignete iz postelje, se vsedite pokonci na rob postelje za nekaj minut, preden vstanete.
  • Izogibajte se težkem dvigovanju.
  • Izogibajte se naprezanju, ko ste na stranišču.
  • Izogibajte se dolgotrajnem mirovanju na enem mestu.
  • Izogibajte se dolgotrajni izpostavljenosti vroči vodi, kot so vroči tuši in zdravilišča. Če postanete omotični, sedite. V primeru, da morate sedeti, je lahko koristno držati stol ali stolček pod tušem
  • Za zmanjšanje utrujenosti po obrokih, poskusite jesti manjše, pogostejše obroke. Jejte manj ogljikovih hidratov. Počivajte po jedi.
  • Po potrebi uporabite elastične nogavice iz najlona, ki pokrivajo meča in stegno. Te lahko pomagajo omejiti pretok krvi v noge in tako ohraniti več krvi v zgornjem delu telesa.

Za podrobnejše informacije se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali na forumu: Družinska medicina

Vir: Suzanne R. Steinbaum, MD. 2019. Understanding Low Blood Pressure — Diagnosis and Treatment

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 18:27
Preberi več

Več novic

New Report

Close