Zdravo življenje se začne v kuhinji

anonimni uporabnik, 27. maj 2019
Ostalo

Ko se približuje poletje, so v porastu shujševalne diete, ki po navadi obljubljajo čudeže. Ker hitre diete običajno ne nudijo trajnejših rezultatov, se pogosto končajo z razočaranjem.

S prevelikimi količinami hrane si lahko lahko ustvarite in poslabšate prebavne motnje. Za obrok si vzemite čas, ne hitite in naredite premore med grižljaji. Jejte počasi, da ima vaš organizem dovolj časa za sprotno prebavo, ki vam da signal za sitost, da ne obremenite želodca več kot je potrebno. V primerih, ko ni časa za normalen obrok in ste v naglici, se odločite za nadomestni obrok v obliki napitka. Tako vaš organizem vseeno prejme, kar potrebuje za dobro delovanje, še posebej beljakovinska hranila, vitamine in energijo, ne da bi obremenili svoj organizem ali povzročili napihnjenost. Kot splošno pravilo velja, če za tisto, kar jeste, ne potrebujete posode ali krožnika (z izjemo napitkov), verjetno jeste prehitro.

Ne pozabite na vodo

Obstaja veliko razlogov, da ne pijete sode in drugih gaziranih pijač, poleg tega pa te pijače tudi napihnejo. Najboljša izbira je še vedno voda ali nesladkani čaji.

BREZPLAČEN PRIROČNIK: Zdravo življenje se prične v kuhinji

Zdravo prehranjevanje

Vsi nasveti za boljšo prebavo in proti napihnjenosti bodo zaman, če se nezdravo prehranjujete. Svojemu organizmu privoščite polno, nerafinirano, nepredelano in kakovostno hrano. Jejte čim več lokalno pridelane in sezonske hrane.

ženske noge in pladenj z zdravo hrano na postelji

Želodec naj ponoči počiva

Tudi želodec potrebuje počitek, zato je priporočljivo, da zvečer ne jeste prepozno in mu privoščite vsaj deseturni počitek ter vsaj dve uri pred spanjem ne jeste. Tako bo imel vaš prebavni trakt dovolj časa predelati ves dnevni vnos.

Prebavno ravnovesje

Z dodajanjem probiotikov k prehrani boste pomagali izboljšati prebavo. Svojemu želodcu in prebavnemu sistemu pomagajte z dodatkom probiotikov. Tako boste na najpreprostejši način obnovili in okrepili ravnovesje med bakterijami v črevesju, kar poveča imunsko odpornost in preprečuje vnetja.

Redna vadba

Pomanjkanje redne vadbe lahko privede do številnih težav in bolezenskih stanj. Eden od teh je napihnjenost trebuha.
Eden izmed najpogostejših vzrokov za napihnjenost je presežek prebavnih plinov, ujetih v prebavnem traktu. Pomanjkanje kakršnekoli oblike telesne vadbe povzroča, da plini ostanejo dlje v našem organizmu, kar povzroča dolgotrajne občutke nelagodja in napihnjenosti.
V svojo dnevno rutino uvedite redno vadbo, ki bo stimulirala prebavni sistem in z gibanjem odgnala pline ter preprečila napihnjenost.

Spanje je pomembno

Če ne spite dovolj, to slabo vpliva na vaš organizem in posledično na dvig ravni kortizola, stresnega hormona. Kortizol uravnava raven sladkorja v krvi in če smo pod stresom, ta naraste. Poleg tega pa zagotovite svojemu organizmu dovolj kakovostnega, mirnega spanca, vsaj 7 ur.

Vpliv stresa

Stres pogosto vpliva na želodec, še posebej na prebavo. Če ste precej pod stresom, poskusite s pomirjujočimi aktivnostmi in tehnikami. Pred spanjem se sprostite z meditacijo, razgibalnimi vajami, jogo … Ključno je, da tehnike sproščanja postanejo vaša rutina.

Naredite nekaj za zdravo življenje!

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,496
30.03.2024 ob 10:27
297,958
01.10.2024 ob 09:47
113,047
05.10.2024 ob 08:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close