Poskrbite za pravilen razvoj stopal svojih otrok in preprečite zaplete

učenje hoje dojenček

Stopalo nosi celotno človekovo težo, skrbi za gibanje in vpliva na držo. Preko teh funkcionalnosti igra pomembno vlogo na številnih življenjskih področjih. Zato je pomembno, da je zdravo in nam dobro služi. Kako poskrbeti, da bodo naši otroci imeli stabilen in zdrav korak tudi v odraslosti?

Nekatere nepravilnosti pri razvoju stopal so prirojene, druge zaradi različnih nekakovostnih oblik gibalnih vzorcev in drže pridobljene. Do slednjih najpogosteje prihaja zaradi odstopanj v kvaliteti mišičnega tonusa ali neustrezno usklajene mišične aktivnosti in posledično neustreznih oblik gibanja in uporabe neprimernih obuval. Starši v nevednosti otrokom obuvajo rabljene čevlje, s katerimi otroku vsiljujejo napačne vzorce hoje. V želji, da bi trajali dlje, se pogosto odločijo za nakup prevelikih čevljev ali vztrajajo pri premajhnih. S tem otroka ovirajo in odvračajo od primernih aktivnosti.

Najpogostejša težava so ploska stopala, ki so največkrat posledica slabše kvalitete celostnega gibalnega razvoja. Ker je eno z drugim močno povezano, tako tudi sama ploska stopala posledično še dodatno zmanjšujejo kvaliteto gibanja in same drže.

Plosko stopalo je normalno prisotno že pri majhnem dojenčku, ki potem tekom razvoja počasi pridobiva na svoji končni obliki. Je pa že pri dojenčku možno videti tudi že nekatere predispozicije, ki lahko kažejo na kasnejše težave s stopali.

Najpogostejše nepravilnosti pri razvoju stopal in nog pri otrocih

Težave s ploskimi stopali imajo večinoma otroci, ki imajo že v osnovi nižji mišični tonus in pri tistih, ki jim v gibanju primanjkuje rotacij. Zelo pogosto imajo otroci s ploskimi stopali že kot dojenčki bolj izrazit fleksijski vzorec spodnjih okončin. To pomeni, da jim je glede na njihovo mišično aktivnost in kvaliteto samega gibanja, ta vzorec zelo blizu, saj jim tak položaj ne predstavlja dodatnega napora in zahteva minimalno aktivacijo mišic za vzdrževanje določenega položaja. Posledica so nepravilnosti v razvoju, v smislu slabše kvalitete gibalnih vzorcev in drže.

Tako lahko že zelo zgodaj pri dojenčkih opazimo na široko postavljene nogice. Nogice v vseh položajih niso v širini medenice. To še dodatno pripomore k nezadostni aktivaciji v trupu. Posledično lahko to vodi v kasnejše ali slabše kvaliteto gibalnega napredka.

Tako imenovani fleksijski vzorec otroku sledi skozi vse gibalne vzorce do hoje. Nogice so tako postavljene na široko v vseh položajih, od kobacanja, do žabjega sedenja (w sedenje), vstajanja na široko, stoje na široko in podobno. Vse to vodi v značilni vzorec ploskih stopal.

Podobno je tudi pri hoji po prstih. Tudi to je vzorec ekstenzije, ki se zaradi slabšega in neusklajenega mišičnega tonusa kaže kot iztegovanje nazaj. Skozi faze razvoja vodi do hoje po prstih in prav tako pripelje do napačnega in nekvalitetnega vzorca hoje.

Tudi vzorec obračanja stopal navznoter, navzven in še druge težave so običajno posledica neusklajenega ali nižjega mišičnega tonusa. Zaradi tega otrok razvije določene kompenzacije, ki se velikokrat kažejo prav na stopalih.

Tako plosko stopalo, kot hoja po prstih in vse ostale nepravilnosti stopal, se z ustrezno fizioterapijo lahko prepreči, oziroma vsaj zmanjša, če se ukrepa dovolj zgodaj. To v večini primerov pomeni preden začne otrok z vstajanjem ob opori. To je žal v obdobju, preden večina staršev opazi težavo.

Kateri otroci so najbolj ogroženi za razvoj nepravilnosti stopal in nog

Po nekaterih raziskavah so dečki bolj ogroženi za pojav ploskih stopal, kot deklice. Prav tako so ploska stopala bolj pogosta pri otrocih s prekomerno telesno težo, kot pri tistih, katerih telesna teža je v mejah normale. Ugotovili so tudi, da so otroci, ki veliko sedijo na način W, bolj ogroženi za pojav ploskih stopal.

Skratka, najbolj ogrožena skupina so dečki s prekomerno telesno težo, ki veliko sedijo v položaju W.

Posledice pri nepravilnem razvoju stopal in hoje

Nepravilnosti pri razvoju stopal in posledično hoje vplivajo na vzorce gibanja in drže. Vsaka nepravilnost oziroma odstopanje lahko na dolgi rok pusti posledice.

Različni rizični dejavniki vodijo v nepravilno in nekvalitetno gibanje in držo, kar se kaže kot:

  • Napačno obremenjevanje,
  • napačno prenašanje teže,
  • nekvalitetna drža,
  • in drugi nekvalitetni in napačni gibalni vzorci.

Zaradi tega se razvijejo kompenzacije, ki lahko že na krajše časovno obdobje na telesu pustijo posledice.

Posledice so nepravilna drža in gibanje, ki z nepravilnim obremenjevanjem lahko privede do težav z različnimi sklepi in še veliko drugih neprijetnosti. To kasneje v življenju kvari kakovost življenja.

V mlajših letih lahko vse to močno vpliva na spretnost gibanja, razvoj motorike, ravnotežja, stabilnosti in tudi na resnejše težave s hrbtenico in podobno. Starše poleg tega najbolj moti izgled otroka, ker otrok lahko hodi drugače. Z odraščanjem svoj izgled začnejo opažati tudi otroci. Z razvojem zavedanja samega sebe in svojega telesa, tudi njih vse bolj moti. Občutijo neprijetne občutke, so občutljivi na pripombe sovrstnikov in se lahko svojega izgleda ali načina hoje tudi sramujejo.

V odraslosti nepravilen razvoj privede do bolj obširnih posledic. V odraslosti poleg estetskega vidika lahko pričakujemo tudi zdravstvene posledice:

  • Pretirane in napačne obrabe sklepov,
  • bolečine v hrbtenici,
  • slabšo gibljivost,
  • bolečine v stopalih in druge.

Kako lahko preprečimo posledice in zakaj je pravilna izbira obutve ključnega pomena

Stopalo je na začetku razvoja še zelo mehko, saj stopalo v večini tvori še hrustanec. Hrustanec se skozi mesece in leta, vedno bolj preoblikuje v kosti. Stopalo raste hitreje, kot poteka zakostenevanje. Zakostenevanje stopala se običajno zaključi nekje okoli 15., 16. leta starosti, medtem ko rast stopala takrat še ni popolnoma zaključena.

Ravno iz tega razloga je potrebno biti zelo previden tako pri izbiri obutve, kot pri samih aktivnostih, da stopal ne obremenjujemo napačno in preveč. V nasprotnem primeru se lahko poškoduje hrustanec, kar se lahko kaže v nepravilni obliki stopal, poškodbah in podobno.

V prvem letu starosti je rast stopala zelo intenzivna. Do pubertete naj bi stopalo že doseglo od 95 % do 97 % svoje končne dolžine.

Za zdrav razvoj je poleg pravilnega handlinga pri dojenčku, pozornega spremljanja razvoja, primernih gibalnih aktivnosti in morebitnega strokovnega spremljanja izjemno pomembno tudi primerno obuvalo.

Pri nakupu in izbiri obuval je pomembno, da sodeluje tudi otrok. Najboljše je, da otroku omejimo njegov izbor in da mu v izbiro damo obuvala, za katera vemo, da so primerna in kvalitetna. Tako bomo prepričani, da bo iz ponujenega izbral kvaliteto. Sam pa bo zadovoljen, saj bo imel občutek, da je lahko sam izbral obuvalo, ki mu je všeč.

Pomembno je, da kot starši vemo, kaj je pri izbiri obuvala pomembno in od česa ne odstopamo.

Kako lahko odpravimo težave

Težave povezane z razvojem stopal pogosto lahko s preprostimi vajami in osnovnim handlingom, preprečijo že sami starši. Če bodo otroku omogočili in vzpodbujali ustrezno kvaliteto gibalnega razvoja, to vpliva tudi na sam razvoj stopal. Najbolje je delovati preventivno, še preden se težave sploh pojavijo.

Strokovnjaki pogosto opažajo, da starši s težavami pridejo prepozno in je že veliko zamujenega. Če se težave vseeno pojavijo, je pomembno, da se starši čim prej odpravijo k pediatru, ta pa bo ocenil ali je potrebno ukrepati naprej ali ne. Zelo pomembno je, da se pri teh težavah ne čaka, da se popravijo same od sebe. Kajti z ustrezno in pravočasno fizioterapijo se da veliko narediti in dlje kot se čaka, bolj ima otrok vzorec zakoreninjen, več časa je potrebnega da se težava popravi, velikokrat pa se če se čaka predolgo, težav tudi ne da več čisto odpraviti.

Kdaj je potreben obisk pri zdravniku

Običajno imajo starši kar dobro razvit občutek, da znajo preceniti, kdaj je primeren čas za obisk zdravnika. Najbolje je, da so starši in pediatri na sistematskih pregledih dovolj pozorni na kakovost gibalnega razvoja že pri dojenčkih. To ne pomeni, kaj otrok že zmore, ampak kako to zmore in s kakšno kvaliteto. Ravno na tem področju je lahko največ spregledanega.
Ni nujno, da bo otrok, ki ima težave na gibalnem področju, to zelo izrazito kazal navzven. Po časovnici razvoja ti otroci čisto zadovoljivo sledijo razvojnim mejnikom. Težava nastane, da ne z zadostno kvaliteto. Zato je toliko pomembno zgodnje odkrivanje.

Kazalniki nepravilnega razvoja stopal in nog:

  • Hoja ni primerne kvalitete,
  • stopalo, eno ali obe, odstopata od pričakovanega,
  • otrok se bolj spotika in / ali hodi slabše kot prej,
  • bolj obrača stopala navznoter, navzven ali začenja hoditi po prstih,
  • spušča stopala preveč v podlago,
  • W sedenje med nogami.

V teh primerih ne odlašamo z obiskom pri pediatru, ki po strokovnem pregledu ustrezno ukrepa.

Včasih se zgodi, da je kakšna težava tudi prehodne narave. Predvsem v primerih, kadar otroci v kratkem obdobju bolj intenzivno zrastejo, kadar osvojijo novo gibalno veščino, kadar v nečem še niso čisto sigurni, takrat se lahko začasno pojavijo tudi manjša odstopanja v sami kvaliteti gibanja in kvaliteti hoje, postavljanju stopal in podobno.

V primerih da težave v kratkem ne minejo in vztrajajo, ali postanejo celo bolj izrazite, je vsekakor potreben obisk pri pediatru.

V soboto, 23. marca 2019, ob 10. uri bo v Baby Centru BTC v Ljubljani strokovni dogodek z naslovom Prvi koraki: Kateri je najboljši čevelj za mojega otroka?

Vabljeni, da se nam pridružite in sodelujete v razpravi, namenjeni osveščanju o zdravem in pravilnem razvitem stopalu, ki vpliva na kakovost življenja in preprečuje marsikatere zdravstvene zaplete v odraščanju otroka.

O avtorici

Špela Gorenc Jazbec je diplomirana fizioterapevtka s specialnimi znanji iz razvojne nevrofizioterapije. Pri svojem delu se srečuje z dojenčki in otroci, ki imajo tako manjše kot tudi večje motnje v razvoju.

S svojim delom skuša pomagati zmanjšati ali povsem preprečiti težave tako otrokom kot tudi njihovim staršem. Dojenčke in tudi večje otroke obravnava celostno in predvsem prilagojeno težavam vsakega posameznika.

Ker so starši tisti, ki večino časa preživijo skupaj s svojim otrokom, daje velik poudarek tudi na učenju staršev, tako pravilnega ravnanja s svojim otrokom, kot tudi individualno prilagojenih vaj. Poleg otrok s težavami v razvoju, daje velik poudarek tudi na pravilnem ravnanju z dojenčki, ki nimajo težav z razvojem, lahko pa vseeno bistveno pripomoremo h kvaliteti njihovega razvoja. V ta namen je tudi izdala priročnik in DVD z naslovom Pravilno ravnanje z dojenčkom (baby handling) ter pravilna izbira ustrezne opreme in pripomočkov. Dejstvo, da je tudi sama mama dveh navihancev, pa ji velikokrat pomaga tudi pri svojem delu, kjer ji tudi tovrstne izkušnje pomagajo pri razumevanju otrok in staršev.

https://med.over.net/clanek/dogodek-kateri-je-najboljsi-cevelj-za-mojega-otroka/
Vabljeni na poseben dogodek s strokovnjakinjo.

Več novic

New Report

Close