Prvi oktober – mednarodni dan starejših in svetovni dan glasbe – začenja se 18. Festival za tretje življenjsko obdobje

anonimni uporabnik, 30. september 2018
GibanjeOstalo
Starejši par pleše

Od 1. do 3. oktobra bo v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal 18. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki že vrsto let obeležuje mednarodni dan starejših. S svojim bogatim kulturnim in spremljevalnim programom obeležuje tudi svetovni dan glasbe ter Evropsko leto kulturne dediščine.

Letošnji, že 18. festival, katerega geslo je Vsi smo ena generacija!, bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Vlade RS g. Marjana Šarca. Festival bo gostil številna društva upokojencev iz vse Slovenije in tujine, potekale bodo najrazličnejše predstavitve za kakovostno in zdravo staranje, 5 okroglih miz v okviru strokovnega programa, mednarodna konferenca Ithaca, več kot 35 izobraževalnih dogodkov v dvoranah M, 10 atraktivnih delavnic v okviru Odprte delavnice, več kot 130 dogodkov v okviru kulturnega programa na dveh odrih in v Linhartovi dvorani ter bogat program soorganizatorjev festivala, Zveze društev upokojencev Slovenije in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dogodek  soustvarja več kot 3.000 posameznikov.

Seznam glavnih dogodkov

Uradno odprtje festivala, ponedeljek, 1. oktober, 10.00

Slavnostno odprtje 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje bo potekalo v ponedeljek, 1. oktobra 2018, ob 10. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Udeležence na svečanosti bodo nagovorili g. Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, g. Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije in osrednji govornik svečanosti g. Marjan Šarec, predsednik Vlade RS. Za kulturni užitek bodo poskrbeli Andrej Šifrer, folklorna skupina Tine Rožanc in citrarka Tanja Zajc Zupan. Program svečanosti bo posvečen Evropskemu letu kulturne dediščine. Na dogodku bodo podeljena tudi priznanja za dolgoletno sodelovanje, imenovan pa bo tudi častni ambasador 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje.

Dogodek, namenjen predstavnikom/-cam organizacij za starejše ter nevladnih organizacij v RS  ob 1. oktobru, mednarodnem dnevu starejših, 11.30

Ob mednarodnem dnevu starejših bo potekal voden pogovor ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer in varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer s predstavniki nevladnih organizacij in organizacij za starejše v RS. Sprejem ministrice in varuhinje bo potekal v ponedeljek, 1. oktobra, ob 11.30. uri bo v preddverju Gallusove dvorane.

Tiskovna konferenca – Poslanica ob Dnevu starejših in projekt Kartica prostovoljca, ponedeljek, 1. oktober, 12.45

Zveza društev upokojencev (ZDUS) vsa leta opozarja na dejstvo, da se prispevek starejših družbi premalo omenja in sliši ter se ga ne ceni dovolj. Mednarodni dan starejših je edinstvena priložnost, da ZDUS kot največja nevladna organizacija in predstavnica starejših opozori tudi splošno javnost na pomembnost spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin starejših oseb. Njihovo delovanje je nepredstavljivo brez prostovoljcev, zato jim bodo na tem dogodku namenili več pozornosti. Novinarska konferenca, kjer bodo obeležili mednarodni dan starejših in predstavili poseben projekt Diners Club ZDUS kartica –  Kartica prostovoljca, ki so jo zasnovali skupaj v sodelovanju z dolgoletnim partnerjem Erste Card, d. o. o., bo potekala v ponedeljek, 1. oktobra, ob 12.45 v dvorani M3 Cankarjevega doma. Udeleženci na konferenci bodo Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, Vera Pečnik, podpredsednica Zveze društev upokojencev Slovenije, Rožca Šonc, vodja programa Starejši za starejše, mag. Mladen Mirko Tepuš, član poslovodstva in direktor Erste Carda, Dragana Čosič, vodja marketinga ter Jure Fortuna, vodja prodaje pri Erste Cardu.

Predstava Čaj za dve in otvoritvena okrogla miza o problematiki starejših v družbi, ponedeljek, 1. oktober, 13.00

Kakšne so možnosti bivanja v starosti pri nas? Ali obstajajo med obema skrajnostma – ostati na svojem domu ali iti v dom za starejše, še kakšne možnosti? Kaj si starejši želijo, kaj pričakujejo? Na uvodni okrogli mizi bomo predstavili še vedno aktualno predstavo »Čaj za dve«, slovenskega avtorja in dramatika Toneta Partljiča ter problematiko starejših v družbi. Vsi člani smo njen enakopravni del, mladi in manj mladi, družba ne more polno živeti brez sporazuma o sobivanju. Dogodek pripravlja Zveza društev upokojencev Slovenije, okroglo mizo vodijo Milan Pavliha, Zveza društev upokojencev Slovenije, Alenka Ogrin, Inštitut Antona Trstenjaka, Andrej Jus, Zveza društev upokojencev Slovenije. Na okrogli mizi sodelujejo še Alenka Ogrin, Inštitut Antona Trstenjaka, Tone Partljič, avtor predstave Čaj za dve, Marta Zatler, zagovornica različnih bivalnih skupnosti, Zora Bertoncelj, Dom starejših občanov Fužine, Jaka Bizjak, Skupnost socialnih zavodov Slovenije, Polde Hribar in Marjana Finžgar, Lada Zei, ustvarjalno in aktivno življenje doma in delo v širši skupnosti, Janja Romih, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Otvoritvena okrogla miza bo potekala v ponedeljek, 1. oktobra, ob 13. uri v Linhartovi dvorani.
Ostali dogodki strokovnega programa >

Večer pesmi in plesa, ponedeljek, 1. oktober, 16.00

V evropskem letu kulturne dediščine se ZDUS s svojimi folklornimi skupinami, pevci ljudskih pesmi in godci ljudskih viž, ki delujejo v društvih upokojencev, pridružuje praznovanju bogatosti in pestrosti ljudske kulture, spodbuja njeno negovanje ter izpostavlja društva kot pomembne poustvarjalce plesnega in pevskega izročila. Slavnostni govornik na prireditvi bo Ivan Šega iz Kulturnega-etnološkega društva Maticova etno hiša, v pozdravnem nagovoru se mu bo pridružila podpredsednica ZDUS Vera Pečnik. Prireditev bo povezala Marija Orešnik, predsednica Komisije za kulturo ZDUS. 10. Večer pesmi in plesa se bo potekal 1. oktobra ob 16. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev, torek, 2. oktober, 16.00

Z letošnjim srečanjem pevskih zborov društev upokojencev ZDUS oddaja priznanje pevskim zborom, ki kulturo zborovskega petja v društvih negujejo več kot desetletja. Raznovrstnost Slovenije se bo pokazala v glasbenih utrinkih, ki jih bodo predstavili izbrani zbori enajstih pokrajinskih srečanj, ki so potekala letos spomladi. Na južnem Primorskem so pevci dejali, da  »peti jim je vse na sveti«, v Zasavju jim »v jeseni življenja poje pomlad«, v Celju pa so se pozdravili z vzklikom »Pojmo prijatelji!« … Želite prisluhniti še ostalim zborom? Vljudno vabljeni na državno srečanje, kjer nas bosta s slavnostnim govorom počastila skladatelj in dirigent Lojze Lebič in predsednik ZDUS Janez Sušnik. Prireditev bo povezoval Karl Drago Seme. 43. Državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev bo potekalo 2. oktobra ob 16. uri v Linhartovi dvorani.

Mednarodna konferenca ITHACA, sreda, 3. oktober, 8.30

V okviru 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje bo v sredo, 3. oktobra, s pričetkom registracije ob 8.30 v dvorani M1 potekal 6. mednarodni Exchange of Experience and Peer Evaluation (EEPE) dogodek pri projektu Interreg Europe ITHACA. Udeležili se ga bodo projektni partnerji in njihovi delegati iz osmih evropskih regij. Na sekciji, ki jo bo gostil F3ŽO, bodo osvetljena najpomembnejša vprašanja o stanju in prihodnosti eZdravja in eOskrbe v Sloveniji, predstavljeno stanje na področju dolgotrajne oskrbe in staranja, predstavljene pilotne aktivnosti Ministrstva za zdravje in Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na področju eOskrbe, in predstavljene zanimive slovenske inovativne rešitve za zdravstvo in oskrbo. Osrednji govorci na dogodku bodo Aleš Kenda (MDDSZ), Urška Stepanek (MDDSZ), dr. Andreja Rafaelič (MZ), Isabelle Querrioux (MZ), Anita Jacović (MZ). Celotna agenda dogodka je objavljena na povezavi >

Slovesen zaključek 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje, sreda, 3. oktober, 16.00

Slovesen zaključek 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje bo potekal v sredo, 3. oktobra 2018, ob 16. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Zbrane bosta nagovorili ga. Mija Pukl, predsedujoča Programskemu svetu Festivala za tretje življenjsko obdobje, in namestnica generalne direktorice direktorata za socialne zadeve ga. Špela Isop. Za kulturni užitek bo poskrbel Plesni teater Ljubljana z gostujočo predstavo Las Muchisimas – Izjemne dame.

Več novic

New Report

Close