Kraljica vitaminov: lubenica

anonimni uporabnik, 25. julij 2018
Ostalo

Lubenice spadajo k zelenjavi, a jih zaradi sladkega okusa radi uvrščamo k sadju. Najslajše in najboljše so v sezoni, torej poleti. Vsebujejo ogromno vode, okoli 92 odstotkov, zato so odlične za odžejanje.

Čeprav lubenico povezujemo z izrazito rdečo barvo, poznamo tudi vrste, ki so znotraj oranžne, rumene in bele.

Lubenice izvirajo iz Afrike, vzgajati pa so jih začeli v starem Egiptu. V tem času so bile dragoceno blago, zlasti zaradi pogostega pomanjkanja vode.

Kraljica vitaminov

Z vsakodnevnim uživanjem lubenice telesu zagotavljamo obilje vitaminov A, C, B1, B6 ter mineralov kalija in magnezija. Zato lahko rečemo, da je zelo hranljiva, saj ne obremenjuje organizma z odvečnimi kalorijami, obenem pa telo oskrbuje s kopico pomembnih hranilnih snovi.

Likopen varuje telo

Rastlinsko barvilo likopen, ki daje rdečo barvo, najpogosteje povezujemo s paradižnikom. Znano je, da se v maščobah razgradi, zato ga telo učinkoviteje vsrkava, kadar je v obliki paradižnikove omake. Manj znano pa je, da je likopen tudi v lubenici in mangu. Dokazano je, da ta snov varuje telo pred nekaterimi vrstami raka (rakom prostate, dojk, debelega črevesa in pljuč). Lubenica nas z likopenom varuje tudi pred slabo prebavo, vnetji sečil, aknami in odvečnimi kilogrami.

Kako izbrati lubenico?

Prepričajte se, da je živo rdeče barve. Najboljši način je pokukati v notranjost, vendar, če tega ne moremo, bodimo pozorni na druge koristne znake. Teža lubenice naj bo v skladu z njenim obsegom, skorja naj bo dokaj gladka, del pa naj bo rumenkaste barve. To je namreč tisti del lubenice, na katerem je med zorenjem ležala na tleh. Če tega madeža na skorji ni, je bila lubenica verjetno prezgodaj odtrgana, zaradi česar bo slabšega okusa, sestave in sočnosti.

Zelo pomembno je tudi, da izberemo svežo lubenico, zato je najboljše, da prosimo prodajalca za nasvet.

Nekaj zamisli za postrežbo …

–  Lubenico, melono in kivi zmeljite v mešalniku. Dobljenemu sadnemu pireju primešajte jogurt in vse skupaj okrasite z lističi sveže poprove mete.
  V Aziji veljajo pražena semena lubenice za prigrizek, mleta pa jih dodajajo v testo za kruh.
  Iz skorje lubenice lahko skuhate kompot ali marmelado.
–  Zamrznjene kocke lubenice lahko uporabite kot okras pri postrežbi pijače, tudi navadne vode.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close