Najboljše vaje proti bolečinam v hrbtu

anonimni uporabnik, 20. maj 2021
Zdravje

Zelo pogosto me ljudje sprašujejo, kje lahko najdejo dobre vaje za hrbet, če jim lahko kaj na internetu priporočim in če jim jih morda samo na hitro pokažem, da jih bodo nato sami izvajali. Hmmmmm …. Spraševalec dobi na izbiro splošen, marketinški odgovor ali znanje, ki mu lahko pomaga. Seveda se večina brez pomisleka odloči za drugo opcijo. »Kdo bi sploh želel splošen odgovor?« Če tudi vi želite izvedeti nekaj več, potem preberite članek v celoti. 

Da bi odgovorili na vprašanje “kje lahko najdem dobre vaje za hrbet?”, moramo najprej začeti pri vprašanjih:

  • Kaj sploh so dobre vaje za hrbet?
  • Za čigav hrbet?
  • Kaj želite doseči?
  • Ali imate bolečino?
  • Vas trenutno boli? …

Ta in še kar nekaj drugih vprašanj bi vam zastavil vsak, ki bi vas resnično poslušal in bi vam želel podati odgovor vreden poslušanja. Za primer vzemimo nakup avtomobila. Saj ne pridete v salon in rečete: »Želim kupiti avto!« Prodajalec vam poda prve ključe, ki jih najde in v naslednjem trenutku se odpeljete domov. Sliši se nekoliko nenavadno.

Tako kot takrat, ko kupujete avto, bi morali razmišljati tudi, ko gre za vaše zdravje

Ko kupujete avto, verjetno najprej ugotovite, kakšen avto potrebujete, koliko prostora mora imeti, za kakšen namen ga boste uporabljali … Potem preverite vse tehnične lastnosti, možnosti dodatne opreme, celo izberete barvo. Porabite ogromno časa, da se res prepričate, da bo vaša izbira zares to, kar potrebujete.
Kako čudno šele potem zveni to, da ko gre za zdravje, v tem primeru hrbtenice, ki predstavlja osnovni podporni sistem v telesu, se porabi natanko 5 sekund za vprašanje. Kar pa je še huje, da se pričakuje odgovor in rešitev v nadaljnjih 5 sekundah!

Če bi obstajala univerzalna in enostavna rešitev, bi jo verjetno že vsi poznali. Prav tako še niso iznašli čudežne tabletke, ki v trenutku odpravi vse težave. Tudi za to bi vsi hitro izvedeli. Realnost je drugačna, predvsem bolj kompleksna. Sestavljena je iz mnogih dejavnikov, ki vsak posebej vplivajo na končni rezultat ali pa tudi ne. Umetnost dobrih strokovnjakov je ravno v tem, da določijo ključne element, ki vplivajo na dosego želenega cilja in se nenehno prilagajajo.

Kaj sploh je “dobra vaja”?

Pod besedno zvezo »dobre vaje« je potrebno razumeti, da dobre vaje za vas niso dobre vaje za vašega soseda. O tem nas uči že mati narava. Vedno me je zanimalo, zakaj škodljivci na vrtu veliko raje jedo moje pridelke, kot pa vse ostale rastline. Saj ne bi imel nič proti, če bi pojedli korenine neke trave, ne ravno moje cvetače. Prepričan sem, da za ta pojav obstaja strokovna razlaga, vendar v tovrstnih primerih nam je popolnoma jasno, da to pač tako je in raznolikost razumno sprejemamo. Ne moremo izbrati ene vaje, če ta za nas ni primerna, kot travna korenina za podzemnega škodljivca, ki še vedno išče mojo cvetačo. Zato je pomembno, da vemo, kaj sploh potrebujemo.

Naslednji element je vaše zdravje. Če bi vam nekdo v nekaj stavkih povedal rešitev vseh vaših težav, ali bi mu verjeli? Verjetno ne, saj smo vsi mnenja, da so naše težave najpomembnejše in zelo kompleksne in se jih ne da tako enostavno rešiti. Ko gre za naše zdravje, nam je to verjetno najpomembnejša vrednota in ni vseeno, kdo in kako vpliva na njega. Vedno si želimo le najboljše. In prav je tako. Ali se vam še vedno zdi smiselno, da v nekaj trenutkih najdete prvo rešitev naključno na spletu?

Še eno pomembno področje je zaupanje vsemu znanju na spletu. Dan danes je mogoče na svetovnem spletu najti vse mogoče stvari. Nobena izjema ni  področje vadbe za hrbtenico. Veliko vaj je dobrih in zanimivih, pa vendar niso primerna za vsakogar. Nekatere lahko celo povzročijo dodatne bolečine. Poznavanje in razumevanje težav in omejitev posameznika je ključnega pomena in je edina pot do končnega uspeha.

Če ste mislili, da sem naštel že vse problematične elemente enostavnega vprašanja, imam za vas še enega. Učinkovitost! Verjetno si ne želite, da bi pridno in zavzeto ponavljali vaje in čakali na blagodejni efekt in tega ne bi bilo. To se žal pri vajah za hrbtenico zelo pogosto dogaja. Pomembni so centimetri, natančni položaji in pravilne izvedbe, da boste dosegli želeni pozitiven učinek. V vseh ostalih primerih bo izvajanje bolj rekreacija, kot pa učinkovito spopadanje s težavami v hrbtenici.

Težko je pričakovati, da bi vse vedeli in da bi se znali sami pravilno odločiti. Tega od vas nihče ne pričakuje. Za to imamo strokovnjake, ki poznajo svoje področje in vam lahko svetujejo. Preden naslednjič vprašate kaj podobnega najprej pomislite, da gre za vaše zdravje in da ni vseeno kaj, kako in kdo.

Imate vprašanje povezano s hrbtenico?

Vabimo vas k sodelovanju na forumu Težave in bolečine v hrbtenici, kjer lahko postavite svoje vprašanje ali izmenjate svoje izkušnje.
Za vse tiste, ki bi si želeli narediti nekaj konkretnega za podporo svoji hrbtenici, vabljeni na stran Re:aktiv, kjer se lahko dogovorite tudi za posvet.

O avtorju

Dejan Kernc, doktorski kandidat kineziologije za področje hrbtenice in idejni vodja Re:aktiva, na portalu Med.Over.Net  sodeluje s strokovnimi prispevki vezanimi na preventivo za ljudi z bolečinami v križu in hrbtenici ter specializirano vadbo hrbtenice. Uporabnike ozavešča o osnovnih mišičnih skupin, ki so pomembne za varovanje hrbtenice in odločilno vplivajo na kvaliteto gibanja.

“V svoji doktorski disertaciji sem skupaj z ortopedi in fizioterapevti razvil novi, inovativni način vadbe, ki vadečim omogoča zmanjšanje bolečine v hrbtu in olajša vsakodnevno gibanje. Všeč mi je rek, da je razumevanje bistvo napredka. Torej, razumevanje delovanja hrbtenice in celotnega telesa ter zavedanje lastnih omejitev lahko izkoristimo sebi v prid in dokaj zanesljivo, brez bolečin ponovno opravljamo vsakdanje dejavnosti. To je tudi moja želja in tisto, kar me žene pri delu, ki ga opravljam v okviru lastne vadbe Re:aktiv.

Rad poudarim, da ni potrebno, da vas bolečina prisili v spremembo. Ne čakajte na brezizhodne položaje in trpljenje. Tudi če imate »samo« bolečino v križu, je to dovolj, da začnete z vadbo, z razumevanjem in zaznavanjem telesa. Ne pozabite pa, da učenje ne poteka iz danes na jutri in zahteva svoj delež časa in pozornosti. Če ste kdaj imeli kakršnokoli bolečino, potem veste, da je bilo treba vztrajati, da izboljšanje ne pride samo od sebe. Moja naloga je, da vam na tej poti kažem smer, prehoditi jo boste morali sami,” pove Dejan Kernc. Več o Dejanu Kerncu …

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 18:27
Preberi več

Več novic

New Report

Close