Mateja Blažič Zemljič: Tudi alternativni strokovnjaki imajo odgovore

anonimni uporabnik, 03. maj 2018
Ostalo
Mateja Blažič Zemljič

Mateja Blažič Zemljič, novinarka revije Suzy in urednica Astro Novic, raziskuje ezoterična znanja, spoznanja in tehnike, ki so se v zadnjem času razmahnila tudi pri nas. S svojim delom poskuša bralcem približati tudi drugačen način reševanja njihovih težav ter različne poglede nanje. Na zanimiv način odpira oči in predstavlja manj poznane starodavne in novodobne duhovne modrosti.

foto: Peter Irman

Kdo je Mateja Blažič Zemljič?

“Zasebno sem trenutno novopečena raziskovalka zakonskega življenja in vzgojnih prijemov, saj sem se v zadnjem letu poročila in primožila najstnika,” 

s kančkom humorja pove o sebi.

Službeno že drugo leto vsak teden za Suzy in Astro Novice raziskuje teme s področja alternative in ezoterike, terapije tudi preizkuša ter s tem pridobiva tudi ogromno novih izkušenj in znanja s področja, ki se zadnja leta pri nas vedno bolj uveljavlja ter razvija. Kadar ima čas in možnosti, z veseljem raziskuje tudi druge dežele in kraje, najraje Veliko Britanijo, ki jo obožuje, pravi. Odkriva njeno zgodovino in se vanjo vedno znova vrača.

Kaj vas po vse letih raziskovanja in pisanja še vedno najbolj preseneča?

»Najbolj me preseneča, ko določene terapije sprožijo konkretne spremembe v življenju ali počutju oz. opazim kakšen drugačen ‘dokaz’, da delujejo – npr. da mi terapevt pove nekaj osebnega, česar ni mogel vedeti o meni, po terapiji ne čutim več potrebe po prenajedanju, imam več energije, laže spim …«

pove.

»V svetu, za katerega se zdi, da se strogo deli na znanstvene realiste in meditativne naivneže, rada iščem konkretne, opazne rezultate, navodila, vaje. Zavedam se, da je med terapevti na trgu tudi veliko samooklicanih, premalo usposobljenih terapevtov ali preprosto goljufov, zato se mi zdi pomembno ločiti zrnje od plev ter izkušnje prenesti tudi bralcem Suzy.«

Tako je spoznala že številne metode, tehnike in pripomočke, ki jih je tudi predstavila v reviji Suzy. Nam je zaupala tiste, ki so naredili najmočnejši vtis na njo in jih priporoča tudi znancem in prijateljem.

‘Zlatih deset’ alternativnih tehnik

“Sama prijateljem priporočam katero od svojih ‘zlatih deset’ tehnik ali terapij. To so karmična diagnostika pri Neli Rep, energijsko uglaševanje pri Eleni Sofii Seničar, terapija po metodi zdravilke Barbare Brennan pri Tanji Dimitrievski, energijska terapija pri Alenki Brajnik Hočevar v Šempetru, branje dušnega zapisa pri Ireni Debeljak, šamanske tehnike pri Uchuju Nagualu, zdravljenje v hipnotični regresiji QHHT po metodi Dolores Cannon ter Tesla metamorfoza in čiščenje prostora pri Biljani Bitenc, delavnice s Susan Ashley, obrazna refleksoterapija po metodi Lone Sorensen pri Nataši Kos Križmančič ter odkrivanje navdušujoče osupljivega sveta kozmetike z živimi mikroorganizmi I’m Resource iz centra Dansana, odlične za globinsko razstrupljanje las in telesa, ki so mi korenito spremenili življenje.”

Preberite tudi: Kozmetika z živimi organizmi – osebna izkušnja

Kako izbrati pravo tehniko in strokovnjaka

Glede na splošno neurejeno področje alternativnih oblik zdravljenja in pomoči je včasih težko izbrati strokovnjaka in metodo, ki bi nam pomagala pri naših težavah ali odgovorila na naša vprašanja. Mateja Blažič Zemljič se je srečala s številnimi zdravilci in terapevti, ki so ji predstavili svoje delo, pogosto pa se o vsem prepriča tudi na podlagi osebne izkušnje.

“Terapije in izdelke preizkušam na sebi ter pri tem ločujem med prijetno sprostitvijo, nategom in izkušnjo, ki me prepriča.”

Pravi, da poskuša biti na tekočem tudi s tujo ezoterično literaturo in avtorji, saj svoje trditve pogosto podpirajo z znanstvenimi dognanji ali raziskavami – tak primer sta npr. Barbara Brennan, ki je bila najprej znanstvenica, šele nato zdravilka, in Lynne McTaggart, katere knjige temeljijo na raziskavah psihologov, kvantnih fizikov in drugih raziskovalcev.

Preberite tudi: Dno je odskočna deska za uspeh

Lone Sorensen, gospa, ki ima največjo mednarodno šolo refleksoterapije na svetu z osupljivimi rezultati pri rehabilitaciji invalidov, se vse življenje izobražuje tudi na področju uradne medicine, nevrologije, delovanja možganov. Zanimivo je, da danska in omanska vlada celo plačata njen tečaj zainteresiranim staršem hendikepiranih otrok, da jim lahko nato pomagajo sami doma.

“Alternativni strokovnjaki so lahko tudi zelo usposobljeni na svojem področju in imajo lahko dokazano merljive rezultate. Seveda najdemo tudi izjeme, a sama menim, da niso vsepovprek kar neki šarlatani, samo ker ne delujejo v sklopu uradne medicine. No, iz izkušenj pa tudi že po nekajminutnem pogovoru vem, ali je nekdo izjema, ki mi nekdo prodaja meglo, začetnik s pomanjkljivim znanjem ali izkušen in usposobljen terapevt, ki mu lahko zaupamo.”

Kako lahko ezoterika pomaga ljudem

Ezoterika lahko odlično dopolnjuje uradno medicino, ne sme pa je nadomeščati, poudarja. Ljudje v stiski namreč iščejo rešitve in počnejo vse, kar jim pomaga.

“Mislim, da je prav, da obstaja še kaj drugega kot samo tablete. Seveda pa je dobro, da je ta rešitev kakovostna in ustrezna, in četudi vključuje kanček učinka placeba, se mi zdi pozitivno, da ljudem pomaga, da se premaknejo z mrtve točke, se aktivirajo, delujejo, začnejo razmišljati o svojih težavah z drugega zornega kota. Najslabše se mi zdi, če samo čakajo na neko zunanjo pomoč ali se vdajo v usodo,”

dodaja.

Vendar je, tako kot vedno, treba biti pozoren, previden in preudaren pri izbiri.

“Dobro pogledati človekove reference, diplome, izkušnje, kaj prebrati in se pozanimati o njegovem delu. Cena ni nezanemarljiv dejavnik, prav tako ne število terapij. Če je neprimerno visoka ali je predvideno veliko terapij, je zame to alarm. Vprašati se je smiselno, ali želi terapevt morda samo služiti, nima dovolj strank, zato lupi naivne, mu je zdravilstvo le pot do hitrega zaslužka itd. Po mojih izkušnjah so najboljši tisti z zmernimi cenami, ki pa imajo tudi človeško in moralno noto, torej delujejo, tudi ker želijo pomagati drugim, ne le za svoj žep. Poleg tega se zanesite na svoj občutek. Če vam je nekdo zoprn ali se vam zdi, da nekaj pri vsem skupaj ne štima, se verjetno ne motite,”

opozarja.

Alternativne tehnike in terapije so tako včasih lahko dobra rešitev. Mateja Blažič Zemljič za konec doda, da sama prisega tako na uradno medicino kot nanje, pri tem pa je pomembna tudi zdrava mera razuma.

“Ugotovila sem, da mi osebno najbolj ustreza kombinacija uradne medicine in alternativnih pristopov. Pred časom sem imela hud išias in hodila po vsakodnevne injekcije in tablete k svojem zdravniku, a si hkrati vtirala smrekovo mazilo ter prosila energijsko terapevtko za sklop terapij na daljavo, ki so prav tako olajšale bolečino ter dopolnile košček v mozaiku. No, pa tudi na tajsko masažo sem šla, kjer so me dobro pregnetli z vročimi snopki ter vtirali neko njihovo kremo, ki naj bi bila zelo učinkovita. Težave so izzvenele in se niso ponovile.”

Zanimivo za vas: Kaj vse o zdravju in počutju povedo lasje

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close