Parkinsonova bolezen in parkinsonizem

anonimni uporabnik, 11. april 2018
Ostalo

Parkinsonova bolezen je napredujoča degenerativna bolezen osrednjega živčevja v možganih, ki prizadene predvsem telesno gibanje in bolnika postopoma onesposobi za samostojno življenje.

Parkinsonova bolezen je idiopatska, kronična, napredujoča, nevrodegenerativna bolezen osrednjega živčevja. Bolezen je progresivna, prizadene predvsem telesno gibanje in bolnika postopoma onesposobi za samostojno življenje. Parkinsonova bolezen prizadene približno 1 % ljudi, starejših od 65 let. V redkih primerih se bolezen razvije v otroštvu in adolescenci, kar imenujemo juvenilni parkinsonizem (do 21 leta), v starosti med 21 in 40 letom pa govorimo o parkinsonovi bolezni v mlajšem obdobju. Parkinsonizem je klinični sindrom, niz simptomov, kot so tremor (tresavica, nehoteno ritmično gibanje delov telesa), togost mišic, upočasnjeno gibanje in nestabilnost pri ohranjanju položaja telesa.

Vzrok bolezni

Vzrok bolezni ni znan, na razvoj bolezni pa vplivajo genetski in okoljski dejavniki (toksini, zdravila, večje poškodbe glave z izgubo zavesti). Parkinsonovo bolezen spremlja znatno zmanjšana raven dopamina v bazalnih ganglijah (globoka jedra velikih možganov) ali drugih delih centralnega živčnega sistema.

Simptomi

  • Bolezen se začne s tresenjem rok v mirovanju, ki se povečuje z utrujenostjo ali čustvenim vznemirjenjem.
  • Najbolj očitni simptomi so povezani z gibanjem; ti vključujejo tresenje, togost, počasno gibanje in težave s hojo, zmanjšana je motorična aktivnost ali imobilizacija, bolečine v mišicah in utrujenost.
  • Hoja postane nesigurna.
  • Težave pri govoru in mimiki obraza. Govor je tih in moten.
  • Poleg vseh omenjenih simptomov se kasneje lahko pojavijo tudi vedenjske težave in demenca (izguba spomina) ter depresija, kot najpogostejši psihiatričen simptom. Med drugimi simptomi so tudi senzorične, spalne in čustvene težave.

Diagnoza

Diagnoza se postavlja s pomočjo značilnih simptomov in popolnega nevrološkega pregleda.

Prognoza bolezni

Napoved bolezni je ugodnejša v primeru, da je diagnosticiranje v zgodni fazi, pravočasno ter z ustreznim zdravljenjem.

Zdravljenje

Parkinsonova bolezen je neozdravljiva, vendar pa vendar pa zdravila lahko pomagajo nadzorovati simptome in pogosto dramatično izboljšajo stanje. Zdravljenje vključuje zdravilno terapijo in kirurško zdravljenje, v primeru neučinkovitega zdravljenja z zdravili ali napredovanju bolezni. Zdravniki pri Parkinsonovi bolezni pogosto priporočijo spremembe življenjskega sloga, predvsem pa stalno aerobno vadbo za čim večjo dejavnost bolnikov. V nekaterih primerih se uporablja tudi terapija, ki se osredotoča na ravnotežje in raztezanje.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 13:38
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close