Kaj lahko sami storimo za večjo plodnost

anonimni uporabnik, 16. januar 2018
Ostalo

Harvardska raziskava (Nurses Health Study) je na primeru 17.000 žensk dokazala, da je možnost neplodnosti manjša ob …

Način življenja lahko vpliva na zmanjšanje plodnosti. Z zdravim načinom življenja obeh partnerjev se poveča možnost spočetja in rojstva zdravega otroka.

Škodljive navade pri ženskah

Mnoge ženske ne morejo zanositi zaradi neustreznih in nezdravih diet. Stroga dieta lahko vpliva na ovulacijo in s tem na zanositev. Ko delež maščob v telesu pade pod 20 odstotkov, pride do nenormalnega delovanja žleznih celic, anovulacije in pogostih amenorej. Motena je energijska homeostaza. Uspešnost postopka IVF se zmanjša za polovico. Ženskam priporočamo zdravo prehrano vsaj tri mesece pred zanositvijo, med nosečnostjo in v času dojenja.

Tudi uživanje mamil lahko začasno ali trajno vpliva na plodnost obeh partnerjev. K slabim življenjskim navadam spadajo še:

Kajenje – tveganje za neplodnost se zviša za 60 %.

Škodljivi učinki: poškodbe jajčnih celic, znižanje estrogena, upad ovarijske rezerve, nereceptivni endometrij, oksidativni stres foliklov idr.;

Alkohol – čezmerno pitje alkohola negativno vpliva na dozorevanje jajčec in metilacijo. Osem in več alkoholnih pijač tedensko povezujemo z anovulacijo in endometriozo ter zmanjšanjem plodnosti za 20–30 %;

Več kot dve skodelici kave in kofeinskih napitkov dnevno, vključno s črnim in zelenim čajem. Pazite se tudi skritega kofeina v črni čokoladi. Kofeinizem za 50 % poveča tveganje za tubarno neplodnost in endometriozo, opazno pogostejši pa so tudi zgodnji spontani splavi;

Stres: zdravljenje neplodnosti močno vpliva na družabno in poklicno življenje ženske. Želja po materinstvu usmeri energijo in čustva k enemu samemu cilju. Ženske so kljub manjši verjetnosti zanositve prepričane v uspeh. Celo po uspešnem zdravljenju se pogosto izkaže, da je postopek telesno in duševno naporen in boleč. Poleg osebnega občutka prikrajšanosti ženska brez otrok občasno čuti tudi pritisk okolja. Zato ni čudno, da ženske med zdravljenem s postopkom IVF doživljajo tesnobo in druge psihološke simptome.

Močan vpliv stresa na dolgotrajno neplodnost dokazuje tudi neredek pojav, da paru po uspešnem postopku IVF ali posvojitvi uspe spontano spočeti otroka.

Gre torej za začarani krog: neplodnost povzroča stres, ta pa negativno vpliva na zdravljenje. Stres in slabši rezultati IVF-ja so posledica vpliva stresnih hormonov in imunoloških mehanizmov. K posrednim posledicam stresa prištevamo zatekanje v nezdravo hrano, kajenje in alkohol. Ženske pod stresom zanosijo dvakrat redkeje kot sicer.

Danes merimo škodljive vplive stresa na zdravljenje neplodnosti in na uspešnost postopka IVF z določitvijo bioloških označevalcev:

  • alfaamilaza v slini,
  • kortizol,
  • adrenalin in noradrenalin (v urinu),
  • noradrenalin (v folikularni tekočini).

Visoka raven nekaterih bioloških označevalcev ob stresu se ob nižji stopnji zanositve pripisuje receptorjem za kateholamin v ženskem reprodukcijskem sistemu. Spremenjena aktivnost lahko spremeni prekrvavljenost organov v medenici.

Ta opažanja upravičujejo psihološko obravnavo pred postopkom IVF in med njim. Metaanaliza je potrdila, da tovrstna obravnava pozitivno vpliva na uspešnost postopka pa tudi na vsakodnevni stik in doživljanje postopka v odnosu med pacientom in zdravnikom:

  • pretirana telovadba ukvarjanje s športom do izčrpanosti lahko prispeva k izgubi menstruacije in ovulacije;
  • čezmerna telesna teža: indeks telesne mase naj bo med 20 in 25. Debelost povzroča zmanjšano plodnost, daljše in težavnejše zdravljenje, nosečniško patologijo (pogosti spontani splavi, gestacijski diabetes, vnetja, makrosomije, večplodna nosečnost), prezgodnji ali prepozen začetek poroda, pogostejše anomalije ploda, višjo smrtnost ob rojstvu. Postopek IVF je pri debelejših ženskah za 30–50 % manj uspešen.

Škodljive navade pri moških

Kajenje: povzroča manjšo količino ejakulata, nižjo gostoto semenčic, več semenčic z anomalijami, poškodbe DNK semenčic – testikularne, posttestikularne, slabša gibljivost.

Alkohol: čezmerno pitje alkoholnih pijač znižuje raven testosterona, prispeva k razvoju anomalij semenčic in k motnjam erekcije. Zaradi alkoholizma je plodnost pri moških zmanjšana za 20–30 %, skupaj s kajenjem pa alkohol sinergijsko vpliva na zmanjšanje plodnosti tako kot pri ženskah.

Mamila: občasno uživanje mamil zelo negativno vpliva na moško plodnost, saj so npr. sledi marihuane v modih prisotne še po dveh tednih.

Šport, rekreacija: skušajte ohranjati telesno temperaturo mod, da zagotovite normalno proizvodnjo semenčic. Če pri vožnji s kolesom nosite tesne kolesarske hlače, omejite kolesarjenje na 30 minut. Izogibajte se savni, ozkim hlačam in tesnemu spodnjemu perilu. Če večji del dneva sedite, ne imejte prekrižanih nog, poleg tega večkrat vstanite in se pretegnite. Nosite spodnje perilo iz bombaža, po možnosti „boksarice“.

Čezmerna telesna teža: zmanjšajte jo. Skoraj 70 % predebelih moških ima manjše število semenčic.

Hrana: izogibajte se soji, tofuju in tempehu. Vsakodnevno uživanje teh živil lahko povzroči do 40 % nižje število semenčic. Z zmanjšanjem vnosa hrane živalskega izvora boste uravnovesili nivo hormonov in se zavarovali pred rastnim hormonom, ki ga najdemo npr. v govedini. Hrano shranjujte v steklene, in ne v plastične posode.

Drugo

  • Mobilnikov ne nosite v sprednjih hlačnih žepih.
  • Testirajte se za varikokelo. Gre za razširitev ven, ki odvajajo kri iz mod. Pogosto se pojavlja pri mlajših moških (15–20 let). Varikokela vpliva na povišanje temperature v modih, kar povzroči nepravilen razvoj semenčic in pogosto privede do neplodnosti.
  • Če imate težave z erekcijo, ne odlašajte – poiščite pomoč pri zdravniku.
  • Ne uporabljajte sredstev za spodbujanje rasti las.
  • Bodite pozorni na nevarnosti na delovnem mestu, če npr. delate s težkimi kovinami, pesticidi in kemikalijami. Te snovi lahko vplivajo na kakovost in količino semenčic. Uporabljajte zaščitna oblačila, zračite prostore in nosite zaščitno masko, da zmanjšate tveganje strupenih vplivov.

Vse več je dokazov, da na naglo upadanje moške plodnosti v zadnjih 30–50 letih vpliva naraščajoča izpostavljenost

  • estrogenom in ksenobiotikom,
  • anaboličnim steroidom,
  • industrijskim proizvodom (prisotnim v krvi pri 90 % moških),
  • težkim kovinam,
  • pesticidom in herbicidom,
  • topilom.

Kaj lahko pari storijo?

Dandanes ob vsakodnevnem hitenju in obveznostih ni preprosto odstraniti vseh škodljivih vplivov na našo plodnost. Lahko in moramo pa storiti naslednje:

  1. Nehajmo kaditi.
  2. Omejimo pitje alkoholnih pijač.
  3. Vzdržujmo zdravo telesno težo.
  4. Ne uživajmo mamil.
  5. Zmanjšajmo stres.
  6. Gibajmo se.
  7. Jejmo veliko sveže zelenjave in sadja. Priporočljiva je sredozemska dieta, ki vsebuje veliko folatov in vitamina B12 ter dokazano zvišuje CPR v postopku IVF.

Harvardska raziskava (Nurses Health Study) je na primeru 17.000 žensk dokazala, da je možnost neplodnosti manjša ob prehrani z malo maščob (razen mleka in sladoleda), polnozrnatimi žitaricami, sadjem in zelenjavo ter nadomestki vitaminov in mineralov. Seveda to še ne pomeni, da lahko s prehrano neplodnost preprečimo, vendar pa strokovnjaki menijo, da lahko že manjše prehranske prilagoditve vplivajo na večjo plodnost. To pa ne pomaga pri parih, kjer je vzrok neplodnosti pri moškem.

Vitamini

Velja, da jemanje določenih vitaminov v zmernih količinah izboljša plodnost. Preprečujejo namreč oksidacijo celic, pri kateri nastajajo prosti radikali. V ejakulatu neplodnih moških je prisotnih več prostih radikalov kot v ejakulatu plodnih moških. Prosti radikali napadajo in uničujejo opno, ki obdaja spermije. Antioksidanti – npr. vitamini – se hitro vežejo na proste radikale in tako preprečujejo njihovo škodljivo delovanje.

Za optimalno nastajanje in delovanje semenčic so pomembni cink, selen in folna kislina (vitamin B9).

Moškim se priporoča dnevno zaužitje:

  • 500 mg vitamina C,
  • 200 IU vitamina E,
  • 200 mcg selena,
  • 800 mcg folne kisline,
  • 20 mg cinka,
  • 200 mg koencima Q10.

Moškim priporočamo jemanje L-arginine in L-carnitine.

L-arginine temelji na aminokislini arginin in se priporoča moškim, katerih semenčice so slabo gibljive.

L-carnitine je pomemben pri celični presnovi, raziskave pa so pokazale, da lahko vpliva tudi na gibljivost semenčic.

Več o vlogi vitaminov pri težavah z neplodnostjo na www.fertilitysciences.com.

Nekatere preiskave niso potrdile navedenih trditev.

Ženske morajo prav tako jemati folno kislino (vitamin B9), saj je koristna na začetku zdravljenja neplodnosti, v postopku IVF in med nosečnostjo. Priporočamo dnevni odmerek 0,5–1,5 mg vsaj mesec dni pred začetkom postopka IVF in nato še v prvem trimesečju nosečnosti.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close