Zdravje prostate s pomočjo zdravilnih rastlin

anonimni uporabnik, 21. november 2017
Ostalo

Rak prostate je najpogosteje diagnosticirani rak pri moških v razvitih državah. Da bi odkrili bolezen v zgodnji fazi,…

Najpogostejše bolezni prostate so akutno in kronično vnetje (prostatitis), benigna hiperplazija prostate (povečanje) in rak prostate. Najpogostejši vzrok vnetja prostate je bakterija Escherichia coli. Benigna hiperplazija prostate je prisotna pri okoli 20 odstotkih moških, starih od 41 do 50 let, 50 odstotkov moških v starosti do 51 do 60 in do 90 odstotkov moških, starih več kot 80 let. Povečana prostata preprečuje normalen pretok urina in razvija različne simptome: napenjanje pri uriniranju, zakasnjen začetek uriniranja, dolgotrajno in pogosto uriniranje, nezadostno praznjenje mehurja, popolna nezmožnost uriniranja, večkratno nočno uriniranje in ​​nujna potreba po uriniranju. Zelo pomembno je zgodnje prepoznavanje in odkrivanje raka prostate, saj se simptomi ne razlikujejo od tistih, ki jih povzroča benigna hiperplazija prostate. Pojav krvi ali bolečine je možen, vendar le v napredni, poznejši stopnji bolezni. Številne zdravilne rastline pozitivno vplivajo na simptome bolezni prostate.

Pomoč narave

Vrba (Epilobium angustifolium) ima protivnetne učinke pri akutnih ali kroničnih vnetjih prostate in bakterijskih okužbah sečil. Dokazano je, da preprečuje nepopolno praznjenje mehurja, pomaga pri počasnem ali zapoznelem uriniranju, pri nokturiji (pogosto ali pretirano uriniranje v večernem ali nočnem času), urinarni retenciji (zadrževanje urina) ter urinski inkontinenci. Zaradi pozitivnega učinka na normalno funkcijo prostate in uriniranje, jo priporočajo kot preventivno sredstvo za vse moške po petdesetem letu. Pri težavah s prostato se pogosto uporabljajo kot čajna mešanica z listi in korenino prave koprive (Urtica dioica), kamilice (Chamomilla recutita), šentjanževke (Hypericum perforatum) in zdravilnega jetičnika (Veronica officinalis), ki poveča učinek pri lajšanju simptomov bolezni prostate in ohranja njeno zdravje.

Palmeto (Serenoa repens) se uporablja za bolezni ledvic, bronhitis, driski, ekcemu in splošni šibkosti in povečevanju moške potence. Učinkovito blaži in zdravi simptome benigne hiperplazije prostate. Čeprav ima širok spekter delovanja, je priporočljiva pri nekaj specifičnih motnjah: boleznih mehurja, benigni hiperplaziji prostate in spolni disfunkciji.

Velika kopriva (Urtica dioica) ima blag diuretični učinek in se uporablja kot dodatna terapija pri motnjah v urinarnem traktu. Priporoča se pri nokturiji in neugodjem med uriniranjem. Koren prave koprive se uporablja za zdravljenje benigne hiperplazije prostate in akutnega ali kroničnega prostatitisa.

Iz raziskovalnega kota

Rak prostate je najpogosteje diagnosticirani rak pri moških v razvitih državah. Da bi odkrili bolezen v zgodnji fazi, in s tem povečali možnosti za uspešno zdravljenje,  se izvajajo presejalni testi, ki vključujejo digitalni rektalni pregled, analizo ravni prostate specifičnega antigena (PSA) v krvi in ​​biopsijo s pomočjo ultrazvočne sonde. S testi je priporočljivo začeti okoli 40. leta (PSA) in jih ponavljati na 8 let, če je začetna vrednost PSA manjša 1 ng / ml. Pri moških, starejših od 75 let, nadaljnje določanje PSA ni potrebno, če je bila začetna vrednost nižja od 3 ng / ml.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close