Vse kar morate vedeti o virusu HPV – večina okuženih nima simptomov

anonimni uporabnik, 22. september 2017
Ostalo

Okužba s HPV (humani papilomavirus) lahko povzroča predrakave spremembe, raka materničnega vratu, lahko tudi bradavice

Okužba s HPV (humanim papilomavirusom) lahko povzroči predrakave spremembe, raka materničnega vratu, lahko tudi bradavice na različnih delih telesa (kondilome) in papilome grla. Različne vrste okužb z virusom HPV povzročajo bradavice na različnih delih telesa, nekatere na stopalih, druge na obrazu, vratu … Obstaja več kot 100 vrst humanih papilomavirusov (HPV).

Večina okužb s HPV ne povzroča raka. Toda nekatere vrste genitalnega HPV lahko povzročijo raka spodnjega dela maternice, ki je povezan z nožnico (maternični vrat). Z okužbo s HPV pa povezujejo tudi druge vrste raka, kot so rak anusa, penisa, nožnice, vulve, tudi zadnjega dela grla (orofaringealno).

S cepljenjem se zaščitite pred sevi genitalnega HPV, ki večinoma povzročijo bradavice na spolovilih ali raka materničnega vratu.

Simptomi

V večini primerov imunski sistem vašega telesa premaga okužbo s HPV, preden ta ustvari bradavice. Ko se te pojavijo, se po videzu razlikujejo glede na vrsto HPV:

Genitalne bradavice se pojavljajo kot ravne lezije, cvetači podobne majhne izbokline ali drobne steblu podobne štrline. Pri ženskah se genitalne bradavice pojavljajo predvsem na vulvi, lahko pa tudi v bližini anusa, na materničnem vratu ali v nožnici. Pri moških se bradavice pojavijo na penisu, modih ali okoli anusa. Genitalne bradavice redko povzročajo nelagodje ali bolečino, čeprav lahko srbijo.

Bradavice se pogosto pojavijo kot grobe in dvignjene izbokline na prstih, rokah, komolcih. Videti so grdo, včasih pa lahko tudi bolijo in ob poškodbi zakrvavijo .

Plantarne bradavice so trde, zrnate in se pojavijo na petah stopala. Lahko povzročajo nelagodje.

Ploske bradavice so ravne, rahlo dvignjene lezije temnejše od vaše kože. Lahko se pojavijo kjer koli, otroci jih po navadi dobijo na obrazu, moški pa na predelu brade. Pri ženskah se pojavijo na nogah.

Rak materničnega vratu

Pomembno je vedeti, da vas cepljenje proti okužbi z virusom HPV lahko zavaruje pred rakom materničnega vratu. Pri tistih, ki niso cepljene, je večina primerov raka materničnega vratu posledica sevov HPV, ki običajno ne povzročajo bradavic, zato ženske pogosto ne vedo, da so okužene. Zgodnje stopnje raka materničnega vratu običajno ne povzročajo znakov ali simptomov.

Ponavljajoča se okužba nekaterih sevov HPV lahko sčasoma povzroči predrakave spremembe. Če se ne zdravijo, lahko te lezije postanejo rakave. Zato je za ženske pomembno, da redno hodijo na preventivne ginekološke preglede s testom PAP, s katerim odkrijejo predrakave spremembe na materničnem vratu.

Presejanje za raka materničnega vratu se začne pri  20. letu. Po dveh zaporednih negativnih brisih materničnega vratu v obdobju 12 mesecev se testiranje PAP izvaja na tri leta.

Ženske, starejše od 74 let, lahko prenehajo s testiranjem, če imajo zadnje tri zaporedne teste PAP  negativne in v določenem obdobju niso imele ginekoloških težav oz. posegov.

Kdaj naj obiščem zdravnika?

Če imate vi ali vaš otrok kakršne koli bradavice, ki povzročajo zadrego, nelagodje ali bolečino, se posvetujte z zdravnikom.

Vzroki

Okužba s HPV se pojavi, ko virus vstopi v vaše telo, po navadi zaradi poškodbe, abrazije ali majhne ranice na koži. Virus se prenaša predvsem s stikom kože s kožo.

Genitalne okužbe s HPV se prenašajo s spolnim odnosom, analnim spolnim odnosom in drugim stikom kože s kožo na genitalnem predelu. Nekatere okužbe s HPV, ki povzročijo okužbe v ustih ali dihalih, se prenašajo z oralnimi spolnimi odnosi.

Če ste noseči in imate okužbo s HPV z genitalnimi bradavicami, se le-te lahko med nosečnostjo povečajo in pomnožijo. Če se močno povečajo, jih je mogoče odstraniti z zamrzovanjem ali po kirurški poti.

Zelo redko lahko pride zaradi razsežnosti in velikosti genitalnih bradavic do zapletov poroda po vaginalni poti. Okužba novorojenčka je lahko povezana z redko, benigno tvorbo v otrokovem grlu. Bradavice so nalezljive in se širijo v stiku z bradavico oziroma s tistim, kar je bilo v stiku z bradavico.

Dejavniki tveganja

Okužbe s HPV so pogoste. Dejavniki tveganja za okužbo s HPV so:

  • število spolnih partnerjev. Več ko imate spolnih partnerjev, bolj verjetno je, da se okužite z genitalnim HPV. Če imate partnerja, ki je imel več spolnih partnerjev, se tveganje prav tako poveča,
  • starost. »Navadne« bradavice se pojavljajo predvsem pri otrocih. Genitalne bradavice se najpogosteje pojavijo pri mladostnikih in mlajših odraslih.
  • oslabljen imunski sistem. Ljudje, ki imajo oslabljen imunski sistem, imajo večje tveganje za okužbe s HPV. Imunski sistem lahko oslabijo dolgotrajne ali ponavljajoče se okužbe, rakava obolenja, prirojene motnje, nezdrav življenjski slog, HIV / AIDS ali zdravila, ki se uporabljajo pri presaditvi organov.
  • poškodovana koža. Območja kože, kjer je bila prekinjena zgornja plast, so bolj nagnjena k nastanku bradavic.
  • osebni stik. Če se dotaknete bradavice drugega ali ne nosite zaščitnih rokavic oz. obutve, ko se dotikate področij, ki so bila izpostavljena HPV, kot so javna stranišča, javni tuši, bazeni, se lahko poveča tveganje za okužbo s HPV.

Zapleti

  • Oralne poškodbe in poškodbe zgornjih dihal. Nekatere okužbe s HPV povzročajo lezije na vašem jeziku, tonzilah, mehkem nebu ali v grlu in nosu.
  • Rak. Nekateri sevi HPV lahko povzročijo raka materničnega vratu. Ti sevi lahko prispevajo tudi k razvoju raka genitalij, anusa, ust in zgornjih dihalnih poti.

Diagnoza

Zdravnik bo morda lahko diagnosticiral okužbo s HPV tako, da bo pogledal bradavice.

Če genitalne bradavice niso vidne, boste potrebovali enega ali več naslednjih testov:

  • Test z ocetno kislino. Če namažete področja, ki so okužena s HPV s to kislino, se obarvajo belo. To lahko pomaga pri prepoznavanju vidnih lezij na sluznicah, ki jih je težko opaziti.
  • Test PAP. Zdravnik z brisom odvzame vzorec celic iz materničnega vratu ali vagine in ga pošlje na analizo. Ta test lahko odkrije spremembe, ki se lahko razvijejo v raka.
  • Test DNK. Ta test, izveden na celicah iz bradavic materničnega vratu, ki se pridobijo z biopsijo ali brisom, lahko prepozna DNK visoko rizičnih vrst HPV, ki so bili povezane z različnimi vrstami raka. Poleg testa PAP, je ta test priporočljiv za ženske po 30 letu.

Kako se lahko zaščitimo pred okužbo s HPV?

Pred okužbo se je mogoče dodatno zaščititi s cepljenjem. Za splošno uporabo sta v Sloveniji dovoljeni cepivo, ki ščiti pred okužbo s štirimi in cepivo, ki ščiti pred okužbo z devetimi genotipi HPV. Za štirivalentno cepivo je Evropska agencija za zdravila (EMA) izdala dovoljenje v letu 2006. Pri nas je na voljo od decembra 2006. Za devet-valentno cepivo je EMA izdala dovoljenje v junija 2015. V Sloveniji je na voljo od druge polovice leta 2016.

Zakaj se cepiti proti okužbi s HPV?

Cepljenje s štirivalentnim cepivom je namenjeno uporabi od 9. leta starosti dalje za preprečevanje:

  • predrakavih anogenitalnih sprememb (na materničnem vratu, zunanjem spolovilu, nožnici in zadnjiku) ter raka materničnega vratu in zadnjika, ki sta vzročno povezana z določenimi onkogenimi genotipi HPV,
  • genitalnih bradavic (koničastih kondilomov), ki so vzročno povezane s specifičnimi genotipi HPV.

Cepljenje z devet-valentnim cepivom je namenjeno za uporabo od 9. leta starosti dalje, pri deklicah in dečkih, za preprečevanje:

  • predrakavih sprememb in raka materničnega vratu, zunanjega spolovila, nožnice in zadnjika, ki jih povzročajo genotipi HPV, vsebovani v cepivu,
  • genitalnih bradavic (koničasti kondilomi), ki jih povzročajo specifični genotipi HPV.

Ali so cepiva učinkovita?

Da, cepiva proti HPV so zelo učinkovita pri še neokuženih ženskah za preprečevanje okužb z določenimi visokorizičnimi genotipi HPV.

Cepivo proti HPV je varno in učinkovito tudi pri moških, pri katerih sproži imunski odziv in nastanek zaščitnih protiteles.

Pomembno pa se je zavedati, da cepljenje ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov.

Ali so cepiva varna?

Da, cepiva so varna in učinkovita. Po svetu je bilo razdeljenih 270 milijonov odmerkov cepiv, stranski učinki so podobni kot po drugih cepivih ter so blagega in prehodnega značaja.

 

Vir: Smernice za celostno obravnavo žensk s spremembami materničnega vratu 2011, Onkološki inšititu; https://www.onko-i.si/uploads/media/2011_Smernice_web.pdf

Foto: Google

 

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
17.07.2024 ob 06:41
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close