Zakaj je vitamin D pomemben za otroke?

anonimni uporabnik, 30. junij 2017
Ostalo

Vitamin D je v maščobi topna organska spojina. Materino mleko je bogato z maščobami, sklepamo lahko, da je bogato …

Vitamini so organske spojine, ki so potrebne za normalno rast in razvoj organizma. Potrebujemo jih celo življenje, še posebej pa v času intenzivnega razvoja otrokovega telesa. Za vsak organizem je pomembno ohranjanje ravnotežja vsakega vitamina. Hipovitaminoza ali pomanjkanje nekaterih vitaminov in hipervitaminoza ali presežek nekaterih vitaminov, lahko povzročita različne motnje v telesu.

Zakaj je vitamin D brezplačen?

Vitamin D je v maščobi topna organska spojina. Materino mleko je bogato z maščobami, sklepamo lahko, da je bogato tudi z vitaminom D. Toda, tako materino kot tudi kravje mleko ne vsebujeta dovolj tega prepotrebnega vitamina. Kako lahko otrok vnese v telo vitamin D? Vitamin D je v kemijski sestavi niz kemičnih spojin. Najbolj učinkovita sta D2 in D3. Njihove provitamina otrok lahko dobi s hrano rastlinskega in živalskega izvora. Vendar, provitamini so neaktivne oblike, ki pravzaprav nimajo vitaminskega delovanja. Za njihovo pretvorbo v aktivno obliko je potrebna sončna svetloba. Ugodni učinki sončne svetlobe na otrokovi koži sintetizirajo aktivno obliko vitamina. Zato lahko rečemo, da je ta vitamin pravzaprav brezplačen.

Sonce je otrokov (ne) prijatelj?

Vitamin D se imenuje tudi kalciferol. Ime nam pove, da je pomemben za ohranjanje koncentracije kalcija v krvni plazmi. Vpliva na pravilno absorpcijo kalcija iz tankega črevesja in njegovo mobilizacijo v kosti. S tem ko pride v kosti, jih skupaj s fosforjem gradi in utrjuje. Kalcij vpliva tudi na trdnost zob. Raziskave kažejo, da je vitamin D pomemben tudi za otrokov imunski sistem. Kljub opozorilom, da je pretirana izpostavljenost soncu zaradi UV-žarkov škodljiva, je za otroke izjemno pomembna normalna izpostavljenost soncu.

Hipovitaminoza in hipervitaminoza vitamina D

Hipovitaminoze najpogosteje nastane zaradi nezadostne izpostavljenosti soncu ali zaradi neustrezne prehrane. V takih primerih se razvije bolezen, imenovana rahitis. Pri kroničnem pomanjkanju kalcija in fosforja se pojavijo hude deformacije kosti, zlomi in počasno celjenje kosti ter zaostanek v rasti

Hipervitaminoza je zelo nevarna, saj lahko privede do zastrupitve otrokovega telesa. Hipervitaminoza vodi do povečane koncentracije kalcija v krvi in ​​posledične utrujenosti, glavobolov, depresije, anemije, hipertenzije (visok krvni tlak), prebavnih motenj in padca v teži

Zdravniški nasvet

Potreba za vnos tega vitamina je odvisna od načina in vrste otrokove prehrane. Danes je ta vitamin najpogosteje na voljo v obliki kapljic. Svetujemo, da teh dopolnil ne jemljete brez nasveta in navodil zdravnika.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close