Kaj je fotostaranje?

Najboljši način, da preprečimo fotostaranje, so zaščitni ukrepi. Dnevna uporaba zaščitnih krem z zaščitnim faktorjem …

Z leti se koža stara in izgublja svoj mladostni videz. Okoli oči in ustnic se začnejo pojavljati gube, starostne pege prekrijejo kožo na rokah. Nekateri izmed dejavnikov, ki na to vplivajo, so naravni in neizogibni, v veliki meri pa smo za prezgodnje staranje kože odgovorni sami. Govorimo predvsem o znakih staranja, ki jih povzroča sonce in se jim je mogoče izogniti.

Koža je sestavljena iz treh plasti: povrhnjice (epidermis) ali zunanjega sloja, dermisa ali srednje plasti in podkožja. Dermis vsebuje kolagen, elastin in druga vlakna, ki podpirajo strukturo kože. Ti elementi dajejo koži gladek in mladosten videz – UV-sevanje pa jih poškoduje.

UV-sevanje, ki vpliva na kožo, je sestavljeno iz dveh različnih vrst valov: UVA in UVB. Ko UV-sevanje pride do kože, celice v dermisu povzročijo proizvodnjo melanina na povrhnjici. To je proces, ki vam pričara tako priljubljen zlatorjavi ten, pravzaprav pa gre le za postopek, ko vaša koža želi preprečiti sevanju, da bi prodrlo skozi kožo.

UVB-žarki so krajši kot UVA-žarki in so glavni krivec za sončne opekline. UVA-žarki so zaradi svoje daljše valovne dolžine odgovorni za večino škode, ki jo povezujemo s fotostaranjem, saj prodrejo globoko v dermis, kjer poškodujejo kolagenska vlakna. Ta poškodba povzroči povečano proizvodnjo nenormalnega elastina. Neobičajna količina elastina se kaže kot posledica povečane proizvodnje encimov, imenovanih metaloproteinaza. Ti encimi, ki obnovijo poškodovani kolagen, pogosto povzročijo okvaro in degradacijo kolagena, kar se kaže kot nepravilno obnovljena koža. Ker se ta postopek zaradi dnevne izpostavljenosti UVA-žarkom ponavlja, nepravilno obnovljena koža tvori gube, izčrpane zaloge kolagena pa se kažejo kot navidezno usnjata koža.

Ponavljajoča se izpostavljenost soncu lahko povzroči tudi tisto, kar navadno imenujemo starostne pege ali pigmentni madeži. Starostne pege so pravzaprav solarni lentigo – majhen košček pigmenta, povzročen zaradi izpostavljenosti soncu. Starostne pege in madeži se običajno pojavijo na rokah, obrazu, pri moških pogosteje na hrbtu.

Najboljši način, da preprečimo fotostaranje, so zaščitni ukrepi. Dnevna uporaba zaščitnih krem z zaščitnim faktorjem SPF 15 ali več na izpostavljenih delih telesa ne bo preprečila fotostaranja, bo pa pomagala pri znakih, ki jih morda že imate. Pomembno je, da zmanjšate izpostavljenost UV-sevanju, saj s tem zmanjšate tveganje za nastanek kožnega raka in predrakavih sprememb.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 17:39
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close